De boa's Jurgen Peters (l) en Ronald van den Heuvel (r) met de webcam op hun kleding
De boa's Jurgen Peters (l) en Ronald van den Heuvel (r) met de webcam op hun kleding Foto: Wil Feijen

Bodycam wordt onderdeel van standaarduitrusting boa’s

Algemeen

Son en Breugel - Na een proef van drie weken met het dragen van bodycams worden de buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) van Son en Breugel permanent uitgerust met een bodycam. Dit heeft de gemeente Son en Breugel besloten naar aanleiding van de resultaten van de proef.

Het dragen van zo’n videocamera, zichtbaar op de kleding, vergroot het veiligheidsgevoel en heeft een de-escalerende werking op mensen die kwaad willen. Bodycams zijn daarom een goede aanvulling op de basisuitrusting die boa’s al dragen om veilig te kunnen werken. De boa zet de camera aan als de situatie uit de hand dreigt te lopen. De beelden die de camera maakt kunnen dan dienen als bewijsmateriaal, of gebruikt worden als er later bijvoorbeeld een klacht wordt ingediend over het handelen van een boa. Daarnaast kunnen de beelden worden ingezet voor trainingen.

Voordelen
Uit ervaring is gebleken dat de inzet van bodycams mede voorkomt dat situaties escaleren. Bodycams zijn daarom al jaren een waardevol onderdeel van de politie-uitrusting. Verschillende pilots en evaluaties bij gemeenten hebben uitgewezen dat, net als bij politieagenten, bij toezichthouders en boa’s dezelfde voordelen optreden.

Blauwe en groene boa’s
Bij de gemeente Son en Breugel zijn drie boa’s in dienst; twee van hen zijn herkenbaar aan hun blauwe uniform. Sinds november 2020 is er ook een zogeheten ‘groene’ boa. Deze boa houdt op vrijwillige basis toezicht in het buitengebied en is herkenbaar aan zijn groene kleding. Alle drie de boa’s krijgen een bodycam in hun basisuitrusting.

Afbeelding
Algemeen 14 uur geleden Tien inwoners Son en Breugel ontvangen een Koninklijke onderscheiding
Ron Hendriks
Algemeen 14 uur geleden Honden uitlaten in losloopgebieden: niet meer dan drie honden los
Wagenpark van het wijkteam Son en Breugel
Algemeen 17 uur geleden Onderhoud openbare ruimte gaat niet vanzelf
The Jewellery Event Sieraad & Friends
Advertorial Algemeen 25 apr, 20:00 Edell Fine Jewelry aanwezig bij Sieraad & Friends
Vrijwilliger gevraagd op de Buurtbus 260
Algemeen 25 apr, 17:00 Buurtbus 260 zoekt vrijwillige chauffeurs
Archieffoto: Fietsenmarkt Dutmella
Algemeen 25 apr, 15:00 Op 1 juni is het weer zover: de Fietsenmarkt van scouting Dutmella