Afbeelding

Lezerspodium: Medicijnen in een grotere verpakking

Algemeen Lezerspodium

Son en Breugel - Twee weken geleden verscheen er een artikel in DeMooiSonenBreugelKrant’ van onze apotheker en een huisarts, waarin zij uitlegden dat er per 1 januari door de verzekeraars andere ‘voorkeurs’ medicijnen waren aangewezen.

Voor ons patiënten maakte dat niet uit, want de werkzame stof bleef hetzelfde; dus niet ‘zeuren’ aan de balie met de medewerkster (tijdverspilling). De week erna stond er een reactie te lezen van een patiënt die ernstige klachten (schadelijke reacties) kreeg op de hulpstoffen in het medicijn.

Ook ik kwam vandaag mijn driemaandelijkse ‘pillen’ halen; (een geweldige ‘verhaalservice’ van onze apotheek!). Wat bleek: alle verpakkingen anders dan gewend. Dat is niet het ergste:
• de doos is nu zes keer groter dan voorheen met hetzelfde aantal pillen
• de strip is drie keer groter dan de vorige
• waar 2 medicijnen gecombineerd moeten worden bevat a. 60 pillen en b 56 pillen, zodat je er per 3 maanden 20 tekort komt.

Ik ben bang dat de verzekeraar alleen naar zijn inkoopprijs heeft gekeken en geen rekening houdt met:
• de transportkosten; er gaan minder pillen in een doos en dus minder op een vrachtwagen
• de opslagkosten; er gaan minder pillen in een magazijn, daar de grootte van de patiëntenverpakking (bijv. 60 stuks) is toegenomen gaan er minder in een omdoos en dus meer dozen nodig dan voorheen

Ook de apotheek krijgt te maken met logistieke problemen, waar er eerst een bepaald aantal doosjes in een lade pasten, lukt dat nu niet meer, gevolg kleinere voorraden. Als patiënt krijg je bij elk doosje een bijsluiter, ook die is in omvang behoorlijk toegenomen en verdwijnt elke keer met de verpakking bij het oud papier. Ook de nachtkastjes raken overvol met al die onnodig grote strips

De lege strippen kunnen bij de apotheek ingeleverd worden, ook hier meer handwerk dan voorheen, door het grotere volume van de strips. Als we deze hele keten beschouwen kan er geen sprake zijn van kostenbesparing! Werkt ook niet mee aan duurzaamheid; al die materiaal verspilling.

Dieter van Schagen
Son en Breugel

Afbeelding
Algemeen 14 uur geleden Tien inwoners Son en Breugel ontvangen een Koninklijke onderscheiding
Ron Hendriks
Algemeen 14 uur geleden Honden uitlaten in losloopgebieden: niet meer dan drie honden los
Wagenpark van het wijkteam Son en Breugel
Algemeen 17 uur geleden Onderhoud openbare ruimte gaat niet vanzelf
The Jewellery Event Sieraad & Friends
Advertorial Algemeen 25 apr, 20:00 Edell Fine Jewelry aanwezig bij Sieraad & Friends
Vrijwilliger gevraagd op de Buurtbus 260
Algemeen 25 apr, 17:00 Buurtbus 260 zoekt vrijwillige chauffeurs
Archieffoto: Fietsenmarkt Dutmella
Algemeen 25 apr, 15:00 Op 1 juni is het weer zover: de Fietsenmarkt van scouting Dutmella