Sneeuwvrij maken van parkeerplaatsen op de Nieuwstraat
Sneeuwvrij maken van parkeerplaatsen op de Nieuwstraat Foto: MooiSonenBreugel

Ruim zeshonderd manuren ingezet om wegen sneeuw- en ijsvrij te maken

Algemeen gemeente

Son en Breugel - Ruim zeshonderd manuren hebben de firma Meulendijks en de buitendienst van de gemeente Son en Breugel afgelopen week nodig gehad om de strooiroutes sneeuw- en ijsvrij te maken. Toch was het afgelopen week voor automobilisten en fietsers geen pretje om over de wegen te rijden die niet, of nauwelijks, ijs- of sneeuwvrij waren gemaakt.

Redacteur: Emmy Grit

Meulendijks is vanaf zaterdag 6 februari tot en met vrijdag 12 februari continu in Son en Breugel bezig geweest, en vanaf maandag 8 februari tot en met vrijdag 12 februari is de complete buitendienst van de gemeente ingezet om de bushaltes, de stoep bij openbare gebouwen en bij winkels, parkeerplaatsen en waar nodig de openbare wegen en fietspaden sneeuw- en ijsvrij te maken. Ondanks die inzet waren er klachten te lezen op social media, kreeg de redactie van deze krant reacties en waren op straat en in de winkels klachten te horen van dorpsgenoten dat de wegen slecht waren schoongemaakt. De klachten gingen vooral over de doorgaande wegen zoals Planetenlaan, Gentiaanlaan en Rooiseweg, die slecht begaanbaar waren. Maar ook straten als Van Gentlaan, Van den Elsenstraat, Kometenlaan, Airbornestraat, Veerstraat alsmede het Raadhuisplein en het 17 Septemberplein werden genoemd.

Prioriteit
Voor de gemeente hebben de openbare wegen en paden de hoogste prioriteit. Als service probeert de buitendienst de winkels zo goed mogelijk bereikbaar te houden. De woordvoerder van de gemeente Son en Breugel laat in een reactie weten dat het 17 Septemberplein is gestrooid, maar door de hoeveelheid sneeuw zou daar eigenlijk geschoven moeten worden: “De gemeente kan de sneeuw echter nergens kwijt in dat gebied.” Dat verklaart dus waarom het 17 Septemberplein op donderdag 11 februari nog steeds bedekt was met ijs en sneeuw. Ook het Raadhuisplein was niet schoongemaakt, waardoor de markt niet door kon gaan. “Het Raadhuisplein schoonmaken zou ten koste gaan van het schoonmaken van de openbare weg en dat mag niet gebeuren”, aldus de woordvoerder.

Materieel
Meulendijks is zaterdag 6 februari meteen begonnen met het strooien van zout. “Op het moment dat er veel sneeuw valt, wordt direct geschoven en gestrooid, of geborsteld en gestrooid”, laat de woordvoerder van de gemeente weten. Met twee strooi-schuifvrachtwagens, twee borstel-trekkers met strooibak, een strooibus, een loader met schuif is de aannemer in de weer geweest om de strooiroutes begaanbaar te maken. De buitendienst van de gemeente heeft een trekker met strooibak, een borstelfrees, een strooikar en een loader met borstel ingezet om de wegen, fietspaden en parkeerplaatsen sneeuw- en ijsvrij te maken. In de loop van de week werden wegen schoner doordat er meer verkeer overheen reed. Verder werden de parkeerplaatsen aan de Nieuwstraat schoongeschoven, zodat daar veilig geparkeerd kon worden; parkeerplaatsen in de Heistraat, Airbornestraat en aan het Raadhuisplein werden niet schoongemaakt. Wat daar de reden van is, is niet bekend.