Stippen en lijnen op de grond om duidelijk de afstand tussen sporters aan te geven
Stippen en lijnen op de grond om duidelijk de afstand tussen sporters aan te geven Foto: Wil Feijen

Fitnessbranche luidt noodklok; veel sportscholen hebben het financieel zwaar

Algemeen sport

Son en Breugel - De fitnessbranche heeft de noodklok geluid over de situatie van de sportscholen in Nederland, nu ze al bijna zeven maanden gesloten zijn. In een brandbrief die vrijdag 12 maart aan het demissionair kabinet is overhandigd, staat te lezen dat de sportscholen snel moeten worden heropend, nu dit overal veilig en verantwoord kan. Ook John van Hout (54) van Sportcentrum Splendid, Irmo Emmaneel (35) van Twenty Two, Arjen Brand (44) van SonSport en Rik Jonkers (47) van Fysiosport Son uit Son en Breugel, hebben de brandbrief getekend en willen graag snel weer open.

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Wil Feijen

In sportscholen kunnen mensen gezond en fit worden en blijven, krijgen ze een betere weerstand, en kunnen zo een positieve bijdrage leveren in de strijd tegen het coronavirus. Rik, John, Arjen en Irmo zijn werkzaam in een branche die ontzettend belangrijk is voor de algemene gezondheid van de Nederlandse bevolking. Het is daardoor volgens veel sportschoolhouders niet uit te leggen dat fastfoodketens en slijterijen door het kabinet als essentieel worden gezien, maar de professionals op gebied van leefstijl en preventie niet. Ook het feit dat een kapper of schoonheidsspecialiste wel open mag, en veilig sporten waarbij er geen lichamelijk contact is niet mag, is een doorn in het oog van de sportschoolhouders.

Grote impact
Het minder bewegen heeft een grote impact op de gezondheid en weerstand van mensen. Meer bewegen en gezonder eten zijn pijlers voor een goede gezondheid en zijn een preventie van ziektebeelden, zoals diabetes type 2, sarcopenie, osteoporose, hart- en vaatziekten. Rik: “Mijn collega-fitnessondernemers zijn ontzettend belangrijk waar het gaat om preventie van dit soort aandoeningen; het gaat om veel meer dan alleen maar even lekker sporten voor de lol.” De fitnessbranche kan, mits men zich aan de gestelde regels houdt, ook in deze tijd een grote positieve invloed hebben op de volksgezondheid. John heeft veel van zijn klanten geholpen aan een gezond gewicht en een betere levenswijze, maar nu zijn ze weer terug bij af: “Wij zijn een centrum waar veel mensen trainen die juist dat stukje aandacht en steun willen omdat ze het niet alleen kunnen; deze mensen kunnen allemaal opnieuw beginnen. Als we weer open mogen, dan gaan wij onze klanten weer helpen om de coronakilo’s eraf te krijgen.”

Terug naar hoe het was
Zoals in de brandbrief te lezen is, willen de sportscholen terug naar hoe het was vanaf 1 juni 2020. De Son en Breugelse sportscholen werkten in die periode volgens het protocol van NL Actief, en daar kunnen ze zo weer mee verder. Rik: “De overheid kan eventueel bepaalde regels nog strenger maken, maar het is belangrijk dat de fitnessbranche weer opengaat.” Volgens John behoort sporten tot de eerste levensbehoeften en alleen daarom al kan hij niet wachten om weer open te gaan.

Maatregelen
Bij de sportscholen zijn vorig jaar looproutes gemaakt voor het veilig binnenkomen en weer naar buiten gaan. Verder zijn er toestellen uit elkaar gezet of weggehaald zodat er meer ruimte gecreëerd werd. Lijnen en stippen zijn geplaatst om de afstand te markeren; vaak geven de stippen meer dan anderhalve meter aan. Verder staan er in beide sportscholen dispensers waar mensen hun handen kunnen desinfecteren en ook om het gebruikte materiaal te desinfecteren. John: “We hebben enorme investeringen gedaan om mensen veilig te kunnen laten sporten. Zo hebben we onder andere nieuwe ventilatiesystemen in de zalen gehangen.” Rik voegt toe: “Wij hebben het ventilatiesysteem uitgebreid, zodat de capaciteit van luchtverversing ruim aan de norm voldoet.” De sportscholen maakten in die periode ook gebruik van een app, waarmee sporters konden aangeven op welke tijd zij wilden komen sporten, zodat niet iedereen tegelijk komt.

Financieel zwaar
Veel sportscholen hebben het financieel zwaar. Arjen: “We zijn al ruim zeven maanden dicht, en de peroneelskosten blijven wel doorlopen. We hebben een aantal financiële maatregelen genomen om ons hoofd boven water te houden.” Dankzij de loyaliteit van de leden van Twenty Two is het mogelijk om te blijven bestaan. Rik is eigenaar van een sportschool en heeft ook nog een praktijk voor fysiotherapie, die wel open mag zijn: “Er zijn forse omzetverliezen bij de sportschool, en dat raakt deze praktijk ook.” Inmiddels heeft 20% van de sportscholen de deuren al definitief moeten sluiten. John heeft veel klanten verloren, maar hij is blij dat hij nog bestaat. “Vorig jaar bestonden we 25 jaar, maar dat hebben we niet kunnen vieren. We hebben al die jaren hard gewerkt en iets opgebouwd, en nu kunnen we helemaal opnieuw beginnen”, aldus John.

Geen risico
Naast de sporters komen er ook veel groepen kinderen met een beperking in de sportschool van John in Son en Breugel. “Vooral deze groep heeft veel last van de sluiting, omdat naast het sporten ook het sociale gebeuren voor deze groep heel belangrijk is. Deze lessen gaan ook niet door omdat deze groepen vaak kwetsbaar zijn en wij daar geen risico mee willen nemen”, aldus John.

Zwembad Thermae Son
Ondanks dat demissionair premier Mark Rutte in de persconferentie van maandag 8 maart aankondigde dat dinsdag 16 maart de zwemscholen weer mogen beginnen met de zwemlessen, wordt er bij Thermae Son pas op maandag 22 maart gestart. Priscilla Visser, afdeling Marketing, PR & Sales, laat weten dat er nog geen goedkeuring is betreffende de waterkwaliteit: “Het water heeft lang stilgestaan en het moet aan bepaalde voorwaarden voldoen voordat we weer open kunnen gaan; vandaar dat we iets later starten. We kijken ernaaruit om weer te kunnen beginnen.”

Afbeelding
Algemeen 17 uur geleden Tien inwoners Son en Breugel ontvangen een Koninklijke onderscheiding
Ron Hendriks
Algemeen 18 uur geleden Honden uitlaten in losloopgebieden: niet meer dan drie honden los
Wagenpark van het wijkteam Son en Breugel
Algemeen 21 uur geleden Onderhoud openbare ruimte gaat niet vanzelf
The Jewellery Event Sieraad & Friends
Advertorial Algemeen 25 apr, 20:00 Edell Fine Jewelry aanwezig bij Sieraad & Friends
Vrijwilliger gevraagd op de Buurtbus 260
Algemeen 25 apr, 17:00 Buurtbus 260 zoekt vrijwillige chauffeurs
Archieffoto: Fietsenmarkt Dutmella
Algemeen 25 apr, 15:00 Op 1 juni is het weer zover: de Fietsenmarkt van scouting Dutmella