Linda van Mierlo
Linda van Mierlo Foto: Wil Feijen

Van ‘negen-tot-vijfbaan’ naar onregelmatige diensten

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Als klein meisje wist de Son en Breugelse Linda van Mierlo het zeker: ze wilde zuster worden. Toch liep het anders dan ze gepland had en koos ze na de middelbare school voor de Schoeversopleiding en werd ze, net als haar drie zussen, secretaresse. Bijna twintig jaar had zij een ‘negen-tot-vijfbaan’, maar besloot in 2020 om het roer om te gooien: ze nam ontslag en startte met de opleiding tot kraamverzorgende.

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Wil Feijen

De reden dat Linda na de middelbare school toch niet heeft gekozen voor een opleiding in de zorg, heeft te maken met de open dag in het ziekenhuis die ze in haar uppie bezocht: “Daar werd verteld dat ik er goed over na moest denken en dat ik vaak zou moeten werken als mijn vriendinnen vrij waren. Maar ook dat ik weekenddiensten moest draaien en werken tijdens feestdagen. Eigenlijk kwamen ze best negatief over op mij.” Door deze ervaring koos ze op dat moment voor de secretaresseopleiding.

Geen afstel
Inmiddels verstreken de jaren en werd Linda moeder van twee dochters. “Toen mijn jongste dochter vier jaar werd, besloot ik om alsnog een hbo-studie te gaan volgen voor verpleegkundige. Toch kwam het er nog niet van, want ik werd zwanger van nog een dochter en heb mijn plannen uitgesteld.” Dat van uitstel geen afstel kwam, bleek in 2020 toen Linda alsnog koos voor een studie voor haar droombaan.

Snuffelstage
Linda heeft bij Zorgmed Thuis- en Kraamzorg in Eindhoven naar de mogelijkheden geïnformeerd en heeft via hen een ‘snuffelstage’ als kraamverzorgende meegelopen. “Met twee collega’s heb ik in totaal drie dagen mee mogen kijken en zij hebben mij laten zien wat het werk inhield. Vanaf dat moment had ik de smaak te pakken en het bevestigde opnieuw wat ik als klein meisje al wist”, lacht ze. De knoop werd doorgehakt en het ontslag werd ingediend. “Gelukkig stond het thuisfront achter mijn keuze, want zonder hun steun en hulp was het vast en zeker moeilijker geweest om opnieuw te beginnen.”

Naar school
Als 49-jarige ging ze weer naar school en volgde de opleiding voor kraamverzorgende bij de Geboortezorg Academie. Ze volgde in de schoolbanken haar theorielessen, waaronder ook een EHBO-cursus. Doordat in maart 2020 alle scholen dichtgingen vanwege het coronavirus, heeft Linda daarna alleen maar online les gehad en werd het stagelopen in de eerste coronagolf zelfs voor twee maanden onderbroken. “Halverwege september 2020 bleek ik er ‘klaar’ voor te zijn en zorgde ik voor het eerst alleen in een gezin. Spannend, maar het ging heel goed”, vertelt ze met een glimlach op haar gezicht.

Energie
Linda heeft uiteindelijk gekozen voor een duo-baan. Dit betekent dat ze, samen met haar dorpsgenoot Debby, de kraambedden volgens een vooraf gemaakt rooster draait. De werkdagen en weekenden worden verdeeld. “Ik weet van tevoren welke dagen ik werk en wat de begintijd is. De eindtijd is wisselend; baby’s laten zich niet plannen en van een ‘negen-tot-vijfbaan’ is zeker geen sprake. Ik krijg iedere dag volop energie van mijn werk; het is een juiste keuze geweest dat ik ben overgestapt naar de zorgsector”, zegt ze enthousiast. Dat blijkt ook wel uit de positieve evaluaties die gezinnen geven nadat Linda bij hen is geweest voor het verlenen van kraamzorg.

Afwisselend
Voor Linda is het iedere keer een verrassing welk gezin ze mag helpen tijdens de kraamweek. Ze komt vaak bij Nederlandse gezinnen terecht, maar ook bij gezinnen uit andere Europese landen, en zelfs bij internationale gezinnen. Linda: “Dat maakt het heel bijzonder en afwisselend; achter iedere voordeur een ander verhaal, een andere cultuur en andere gewoonten.”

Inspireren
Linda hoopt dat ze met haar verhaal anderen kan inspireren. “Je kunt beter spijt hebben van iets dat je gedaan hebt, dan spijt hebben van iets dat je niet gedaan hebt. Als je echt iets graag wilt, dan lukt het je, en ondanks dat wellicht de jaren gaan tellen, ben je nooit te oud om te leren. Volg je hart en ga ervoor”, adviseert de goedlachse Linda.

Het roer om
Heb jij onlangs ook 'het roer omgegooid'? Wil jij jouw verhaal delen in DeMooiSonenBreugelKrant, neem dan contact op met redactie@demooisonenbreugelkrant.nl. De redactie neemt daarna contact met je op voor een interview

Afbeelding
Algemeen 15 uur geleden Tien inwoners Son en Breugel ontvangen een Koninklijke onderscheiding
Ron Hendriks
Algemeen 16 uur geleden Honden uitlaten in losloopgebieden: niet meer dan drie honden los
Wagenpark van het wijkteam Son en Breugel
Algemeen 19 uur geleden Onderhoud openbare ruimte gaat niet vanzelf
The Jewellery Event Sieraad & Friends
Advertorial Algemeen 25 apr, 20:00 Edell Fine Jewelry aanwezig bij Sieraad & Friends
Vrijwilliger gevraagd op de Buurtbus 260
Algemeen 25 apr, 17:00 Buurtbus 260 zoekt vrijwillige chauffeurs
Archieffoto: Fietsenmarkt Dutmella
Algemeen 25 apr, 15:00 Op 1 juni is het weer zover: de Fietsenmarkt van scouting Dutmella