Sandra bij het CDM-gebouw
Sandra bij het CDM-gebouw Foto: Wil Feijen

CMD-gebouw straks mogelijk ‘Thuishuis’

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Son en Breugel - Als straks het nieuwe Dorpshuis gereed is, zullen een aantal gebruikers van het gebouw op de Europalaan 2 verhuizen naar dit nieuwe Dorpshuis. Door de te verwachten leegstand is de eigenaar van het gebouw, Vastgoed - ZuidZorg, gaan onderzoeken wat de mogelijkheden van het gebouw zouden kunnen zijn in de toekomst.

Redacteur: Adrie Neervoort
Fotograaf: Wil Feijen

Daarbij hebben zij het initiatief van stichting Thuis in Welzijn, het zogenaamde Thuishuisproject, omarmd. Een uniek leef- en woonconcept dat bestaat uit twee onderdelen:
Thuisbezoek: activiteiten waarbij eenzame ouderen worden ‘opgespoord’ om hen over een drempel te verleiden middels de zogenoemde ‘Majoor Bosshardt-methodiek’: namelijk over de drempel om in hun eigen buurt of wijk (weer) mee te doen. Vrijwilligers zijn daarbij actief voor de doelgroep alleenstaande ouderen die niet alleen willen wonen en/of die (dreigen te) vereenzamen.
Thuishuis: een kleinschalige zelfstandige woonvorm als een soort studentenhuis voor alleenstaande ouderen met een smalle beurs, die niet alleen willen wonen of die (dreigen te) vereenzamen, en die liever op een fijne manier samen oud willen worden. De ouderen wonen zelfstandig en hebben ook niet noodzakelijk zorg nodig.

Haalbaarheidsonderzoek
Om te kijken of het Thuishuisproject zou passen in de gemeente Son en Breugel en of specifiek het Thuishuis te realiseren is in het gebouw aan de Europalaan heeft ZuidZorg een haalbaarheidsonderzoek laten uitvoeren door stichting Thuis in Welzijn. De resultaten uit het onderzoek zijn positief, volgens Sandra van de Weerdt, directeur Vastgoed - ZuidZorg. In het onderzoek werden vragen gesteld aan vrijwel alle maatschappelijke organisaties naar de haalbaarheid en de behoefte van een dergelijke woonvorm in Son en Breugel. “Voor ZuidZorg maakt het onderzoek duidelijk dat er behoefte is aan een dergelijke woonvorm, en onze wens is om dit te realiseren aan de Europalaan, maar ook een andere locatie zou een mogelijkheid kunnen zijn”, aldus Van de Weerdt, “maar het gebouw aan de Europalaan ligt eigenlijk perfect voor een Thuishuis, want één van de eisen is dat een dergelijke woonvorm centraal en liefst zo dicht mogelijk bij allerlei faciliteiten moet liggen. Hierdoor ontstaat er levendigheid en zijn er logische prikkels om ergens naartoe te gaan of aan deel te nemen.”

Verhuizing
Doordat een aantal huidige gebruikers van het gebouw aan de Europalaan straks gaat verhuizen naar het nieuwe Dorpshuis komt er ruimte vrij. Voor de organisaties die geen plannen hebben om te verhuizen wordt gekeken of zij in het huidige pand gehuisvest kunnen blijven of dat er gezamenlijk naar een andere oplossing wordt gezocht. Want het huidige idee gaat uit van maximaal zeven bewoners aan de Europalaan; in de praktijk blijft er dan genoeg ruimte over. Zo zou de eerste etage voor het wonen kunnen zijn en de begane grond voor de organisaties die nu ook gebruik maken van het gebouw en niet verhuizen naar het nieuwe Dorpshuis, aldus Van de Weerdt. Voorwaarde is wel dat de organisatie past bij het concept van het Thuishuis.

Kansen
Van de Weerdt ziet dan ook alleen maar kansen in het plan, ongeacht de locatie: “Het kan zomaar ook zorgen voor een doorstroming op de vastgelopen woningmarkt in de gemeente Son en Breugel, vooral omdat het gaat om woonruimtes in het gebouw die vallen onder de huurtoeslaggrens, dus een woonvorm die voor veel inwoners die in de genoemde doelgroep vallen bereikbaar is.” Het gaat daarbij in eerste instantie dan ook om inwoners van Son en Breugel, maar het kan natuurlijk ook zijn dat een vader of moeder hierdoor dichter bij de kinderen kan komen wonen, die in Son en Breugel wonen. Maar ook financieel zijn er kansen; zo zien we vaak dat mensen die door bepaalde omstandigheden (dreigen te) vereenzamen er allerlei problemen bij krijgen, of in sommige gevallen problemen veroorzaken. Veel mensen kloppen dan aan bij het WMO-loket van de gemeente. Het Thuishuisproject moet ervoor zorgen dat de WMO minder wordt aangesproken door deze mensen. Door de nieuwe situatie voor de genoemde bewoners zullen zij langer en beter zelfstandig kunnen wonen, zonder alle problemen die er nu zijn.

Initiatief omarmd
Van de Weerdt: “Het is een spannend traject en natuurlijk past het bij een organisatie als ZuidZorg, maar het concept is redelijk nieuw en wij hebben er nog niet eerder mee gewerkt; daarom werken wij samen met stichting Thuis in Welzijn. Zij hebben al ervaring met een succesvol Thuishuis in de gemeente Woerden.” Waar Van de Weerdt ook blij mee is, is de volgens haar positieve houding van de gemeente Son en Breugel; ook de gemeente heeft het initiatief inmiddels omarmd en zo werken zij mee om subsidies aan te vragen voor onder andere het haalbaarheidsonderzoek. Ook heeft de gemeente aangegeven dat zij graag zien dat de ruimte die overblijft in het gebouw, opgevuld gaat worden door starters. Van de Weerdt: “Natuurlijk nemen wij dit ook mee in onze plannen. Want hoe mooi zou het zijn als de starters samen met de andere bewoners activiteiten ondernemen of bij gelegenheid wat hulp bieden. Wat voor ons echter het belangrijkste is, is dat onze huidige huurders niet op straat komen te staan.”