Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Gemeente financieel gezond maar er zijn zorgen

Politiek

Son en Breugel - In een kadernota kijkt het gemeentebestuur in het voorjaar van elk jaar alvast vooruit op hoofdlijnen van de begroting voor het komende jaar, in dit geval dus 2022. De kadernota wordt opgesteld op basis van de resultaten uit het voorgaande jaar, wijzigingen in wetgeving, trends en de kansen en bedreigingen die als gevolg daarvan op de gemeente afkomen.

Redacteur: Adrie Neervoort

Vanwege gemeenteraadsverkiezingen in maart 2022 formuleert het college de kaders en uitgangspunten beleidsarm, waardoor er voor een nieuwe raad en een nieuw college straks voldoende beleidsruimte is om mee aan de slag te gaan.

Wat het college betreft, ligt de aandacht in het komende jaar inhoudelijk vooral op:

  • Het in stand houden van onze dienstverlening aan de burgers;
  • Het in de greep krijgen van de kosten binnen het sociaal domein;
  • Het realiseren van het Dorpshuis;
  • Het realiseren van sporthal de Bongerd
  • Invoeren van de nieuwe vergaderwijze van de gemeenteraad;
  • Uitvoeren toezicht rond vergunningverlening, toezicht & handhaving (VTH);
  • Voortgang in realisatie onderwijshuisvesting;
  • Het voortzetten van onze rol in regionaal verband;
  • Informatieveiligheid;
  • Het op orde brengen van de gemeentelijke organisatie;
  • De ontwikkeling van woningbouw aan de Ruysdaelstraat.


Stand van onze ambtelijke organisatie
Het belangrijkste kapitaal van de organisatie wordt gevormd door de medewerk(st)ers. Hierbij ervaart de gemeente een extra druk, doordat er veel gevraagd wordt van de medewerk(st)ers. Het overgrote deel van hen werkt vanwege corona nog steeds vanuit huis. Ook heeft de gemeente te maken met zieken, en medewerkers die vertrekken en lastig in te vullen vacatures in een krappe arbeidsmarkt. De voortgang van de organisatieontwikkeling heeft vertraging opgelopen als gevolg van de corona-pandemie. De gemeente heft voor de kwaliteit voor haar diensten in een toekomstgerichte organisatie, behalve personele capaciteit, ook meer en beter inzicht in data nodig.

Omgevingsvergunningen
De gemeente heeft op dit moment een achterstand bij het behandelen van bouwaanvragen en principeverzoeken, doordat er meer vraag is dan zij kunne verwerken. Hiervoor probeert de gemeente extra personeel voor in te huren, het probleem is echter dat er op de markt momenteel te weinig capaciteit beschikbaar is. De gemeente doet ondanks dit, haar uiterste best om de achterstanden weg te werken.

Invoering Omgevingswet
De invoering van de Omgevingswet komt eraan, met grote consequenties voor de ruimtelijke ordening in elke gemeente. De invoerdatum is opgeschoven naar 1 juli 2022. De nieuwe wet heeft gevolgen voor inwoners en grote organisatorische en financiële gevolgen voor de gemeenteraad, de ambtelijke organisatie en voor het digitale stelsel (DSO).

CMD en het sociale domein
Het CMD werkt aan een scherper beeld van de werkwijze, de inhoud, de personele formatie en de benodigde financiële middelen. Hiervoor heeft een raadswerkgroep een visie als basis geformuleerd. Het nieuwe bedrijfsplan dat hieruit komt, is naar verwachting in de tweede helft van 2021 beschikbaar.

Op basis van de huidige gegevens verwacht de gemeente een extra bedrag van  300.000 euro in 2021 nodig te hebben. Ondanks een landelijke eenmalige bijdrage van 300.000 euro dit jaar en een nog te verwachten bijdragen op jeugdwerk in 2022, de hoogte van dat bedrag is nu nog niet bekent

Ook verwacht de gemeente dat de door de herijking van het gemeentefonds en de verdeling van gelden naar de individuele gemeenten er minder geld zal binnenkomen. Mogelijk leidt dit voor Son en Breugel tot kortingen van 260.000 euro in 2023 tot 760.000 euro in 2025 

Afbeelding
Algemeen 13 uur geleden Tien inwoners Son en Breugel ontvangen een Koninklijke onderscheiding
Ron Hendriks
Algemeen 14 uur geleden Honden uitlaten in losloopgebieden: niet meer dan drie honden los
Wagenpark van het wijkteam Son en Breugel
Algemeen 17 uur geleden Onderhoud openbare ruimte gaat niet vanzelf
The Jewellery Event Sieraad & Friends
Advertorial Algemeen 25 apr, 20:00 Edell Fine Jewelry aanwezig bij Sieraad & Friends
Vrijwilliger gevraagd op de Buurtbus 260
Algemeen 25 apr, 17:00 Buurtbus 260 zoekt vrijwillige chauffeurs
Archieffoto: Fietsenmarkt Dutmella
Algemeen 25 apr, 15:00 Op 1 juni is het weer zover: de Fietsenmarkt van scouting Dutmella