Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Kunstwerk ‘Skyline Son en Breugel’ officieel onthuld

Algemeen Kunst

Son en Breugel - Het heeft even geduurd, maar nu heeft het vierde kunstwerk rondom het thema ‘Bevrijding in het verleden, heden en de toekomst’ van het Stakenburgfonds ook een plek gekregen in Son en Breugel. Het kunstwerk ‘Skyline Son en Breugel’ van kunstenaar Patrick Beverloo uit ’s-Heerenberg staat op de rotonde Europalaan/Gentiaanlaan. In eerste instantie zou het kunstwerk op de ovatonde geplaatst worden, maar daar is het Stakenburgfonds op teruggekomen.

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Wil Feijen


Het Stakenburgfonds is vanaf 2015 bezig met het project Rotondekunst, met als doel om Son en Breugel te verfraaien met vier kunstwerken op rotondes in het dorp. Het kunstwerk ‘Descending Liberation’ van Senna van Lieshout staat al enkele jaren op de rotonde Kometenlaan/Planetenlaan. ‘De Schemerlamp’ van Annelies Schoth en Anne Huddleston Slater werd in december 2018 onthuld op de rotonde op de Boslaan bij woonwijk ’t Zand, en het derde uit de serie, ‘De Poorten van Hoop’ van Juul Rameau, werd tijdens Remember September 2019 onthuld op de rotonde Kanaalstraat/Ekkersrijt.

Gebouwen en beelden
Het vierde kunstwerk is Skyline Son en Breugel en is gemaakt van rondgewalst staal en brengt de bevrijding in beeld, opgesplitst in de drie-eenheid ‘vrijheid’, ‘veiligheid’ en ‘saamhorigheid’. Het kunstwerk bestaat uit een silhouette van verschillende gebouwen en belangrijke beelden die kenmerkend zijn voor Son en Breugel. Patrick: “Ik las over de wedstrijd die was uitgeschreven door het Stakenburgfonds en had meteen een beeld erbij wat ik graag wilde maken. Vervolgens ben ik diverse keren naar Son en Breugel gereden om de verschillende gebouwen en de belangrijke beelden te bekijken en te fotograferen. Saamhorigheid en verbinding wilde ik in het kunstwerk naar voren laten komen.” Het kunstwerk is verdeeld in vier delen en staat in het rond op het eiland van de rotonde, met tussen de elementen een open stuk. Het kunstwerk is in contour uitgesneden om het geheel ‘open’ te houden.

Donateurs
De vier kunstwerken zijn mede tot stand gekomen door een aantal donateurs, van wie Rendac een vaste donateur is. Het laatste kunstwerk is mede tot stand gekomen door een financiële injectie van de familie Van der Meijden van MBI Beton, waardoor het mogelijk werd om het vierde kunstwerk op 17 september te onthullen. Het kunstwerk is gemaakt door Bastian Duffhues van Ferro Metaal Industrie. Imke Segers van het Stakenburgfonds: “Nadat we goed nieuws hadden ontvangen van de familie Van der Meijden is Bastian meteen aan de slag gegaan. Mede door zijn inspanningen kan op de dag dat Son en Breugel 77 jaar bevrijd is, het kunstwerk officieel onthuld worden.” Bastian vult aan: “Ik ben vanaf het begin af aan betrokken bij het maken van het kunstwerk: van de schets op papier tot en met het staal zoals dat nu op de rotonde staat. De samenwerking met Wieger Bouwservice mag ook niet onvermeld blijven; zij hebben de fundering gelegd, zodat het kunstwerk neergezet kon worden.” De rotonde is inmiddels deels aangeplant, de drie bomen worden later nog geplant.

Ingetogen onthulling
Het Stakenburgfonds is trots op de gerealiseerde rotondekunst, maar toch werd bewust gekozen voor een ingetogen onthulling. Imke: “Enerzijds vanwege de nog steeds geldende coronamaatregelen, maar van veel groter belang is het verlies van Joep Panken, een geliefd bestuurslid. Door zijn enthousiasme en inspanning is de vierde rotonde mede mogelijk gemaakt. Helaas overleed hij begin september en heeft het kunstwerk niet meer in volle glorie mogen bewonderen.”

Nadat burgemeester Gaillard en Imke een korte toespraak hadden gehouden, werden de vier linten doorgeknipt door Bastian, Patrick, Joost (namens Rendac) en de burgemeester, die hulp kreeg van zijn kleinzoon. 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
V.l.n.r. Ontwerper Patrick, burgemeester Gaillard met zijn kleinzoon, Joost, zoon Birgit en Bastiaan. Op de achtergrond Imke en Birgit (namens het Stakenburgfonds)
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding