Jongensschool aan de Zandstraat in aanbouw (1959, fotonummer 14424)
Jongensschool aan de Zandstraat in aanbouw (1959, fotonummer 14424) Foto: ©Heemkundekring Son en Breugel

Derde tijdschrift Heem Son en Breugel verkrijgbaar

Algemeen Heemkunde

Het derde nummer van het tijdschrift ‘Heem Son en Breugel’ van dit jaar is verkrijgbaar. En opent met de Berchmolen, een watermolen die op de Groot Beek heeft gestaan. En wat gebeurde er vijftig jaar geleden in Son en Breugel?

Behalve de watermolen waarover te lezen was in de vorige twee nummers van dit tijdschrift is er in het verleden nóg een watermolen geweest, de Berchmolen. Het probleem was: waar heeft die dan gestaan? Niet op de Dommel. Na een tijdrovend, maar interessant onderzoek bleek dat op de Groote Beek te zijn. Zo’n klein stroompje kon dat wel? Ja dus. Het eerste artikel in dit nummer van Heem Son en Breugel doet uitgebreid verslag van het onderzoek.

Ieder jaar verschijnt er in ons tijdschrift een artikel over wat onze dorpelingen honderd jaar geleden bezighield. Dat is een stukje geschiedenis; niemand van ons heeft er herinneringen aan. Hoe anders is dat met wat er vijftig jaar geleden gebeurde. Velen van ons waren erbij, maar hoe was het ook alweer? Er werden nieuwe wijken gebouwd en nieuwe scholen. De eindeloze files voor de brug, weet u het nog? En de plannen om daarvan af te komen. Burgemeester Steinweg vierde zijn 25-jarig ambtsjubileum en kreeg een mooie zonnewijzer cadeau die jarenlang voor de oude sporthal aan de Europalaan heeft gestaan, maar nu helaas spoorloos verdwenen is.

In de vorige eeuw zijn heel wat meisjes uit Son en Breugel ingetreden in het klooster van de Zusters van Schijndel, die ook hier in Son werkzaam waren in het onderwijs en de ouderenzorg. Zo ook Petronella Kuijpers uit Breugel. Ze was geboren in 1882 in de boerderij aan de Veerstraat nummer 9. Ze groeide op als enig kind en trad op 17-jarige leeftijd in het klooster. Ze is er 98 jaar oud geworden.

Enige jaren geleden kreeg de heemkundekring een prachtig schilderij dat het centrum van Son vanuit een ander standpunt laat zien. Het is geschilderd vóór 1920. Een beschrijving van wat er te zien is. Ten slotte ‘wandkunst’ aan het huis Kerkstraat 1. 

Onze collecties van foto’s, documentatie, oude krantenknipsels, notariële akten, rouwbrieven, bidprentjes enz. worden regelmatig aangevuld door schenkingen. Mocht u iets dergelijks in de kast hebben liggen, dan stellen wij het erg op prijs als u contact opneemt met een van onze leden, of zelf eens langskomt op maandag in het Oude Raadhuis tussen 9.30 en 16.00 uur.

Losse nummers van dit tijdschrift zijn verkrijgbaar bij Optiek Cooijmans, Dommelstraat 11, Son en Breugel. De boeken zijn te koop bij Optiek Cooijmans, bij Boekhandel De Traverse en bij de heemkundekring in het Oude Raadhuis op maandagen tussen 9.30 en 16.00 uur.

Afbeelding
Algemeen 14 uur geleden Tien inwoners Son en Breugel ontvangen een Koninklijke onderscheiding
Ron Hendriks
Algemeen 14 uur geleden Honden uitlaten in losloopgebieden: niet meer dan drie honden los
Wagenpark van het wijkteam Son en Breugel
Algemeen 17 uur geleden Onderhoud openbare ruimte gaat niet vanzelf
The Jewellery Event Sieraad & Friends
Advertorial Algemeen 25 apr, 20:00 Edell Fine Jewelry aanwezig bij Sieraad & Friends
Vrijwilliger gevraagd op de Buurtbus 260
Algemeen 25 apr, 17:00 Buurtbus 260 zoekt vrijwillige chauffeurs
Archieffoto: Fietsenmarkt Dutmella
Algemeen 25 apr, 15:00 Op 1 juni is het weer zover: de Fietsenmarkt van scouting Dutmella