Bomen die al eerder omgekapt zijn in de Sonse bossen (archieffoto)
Bomen die al eerder omgekapt zijn in de Sonse bossen (archieffoto) Foto: MooiSonenBreugel

Politiek podium: Wel of niet onderhouden van onze bossen

Algemeen Politiek Podium

Son en Breugel - Iedere keer blijkt dat het kappen van bomen leidt tot heftige en emotionele reacties bij mensen. Dat is begrijpelijk. Ik was 11 jaar toen ik vond dat dat ik iets tastbaars aan de wereld moest geven en plantte een els in onze voortuin. Tot mijn teleurstelling rukte een onverlaat een stuk van de hoofdtak af in het voorbijgaan waardoor de boom niet meer in de hoogte groeide, maar zijtakken kreeg die steeds groter en zwaarder werden naarmate de tijd vorderde. 

Later vernam ik dat mijn vader de inmiddels volwassen boom had weggehaald omdat de buren klaagden over het vele blad dat hun voortuin besmeurde. Ik was teleurgesteld. Ik moest hieraan denken toen ik vernam van de weerstand tegen het kappen van bomen. Natuurlijk heb ik ook vraagtekens bij al die bomen die zullen worden gekapt. Van de biologen en ecologen van de Bosgroep Zuid heb ik veel informatie gehad dat een afgewogener beeld laat zien dan alleen de massale bomenkap. 

Als je 200 of 300 jaar de tijd hebt en accepteert dat een onschuldige wandeling in de bossen een levensgevaarlijke onderneming wordt dan moet je afzien van elke vorm van onderhoud, als je tenminste nog bos overhoudt op den duur. De bossen waren oorspronkelijk bedoeld voor de houtproductie voor de mijnen in Limburg. Hierdoor hebben we een tamelijk eenzijdig en exotisch samengesteld bosgebied. De Bosgroep Zuid heeft een visie ontwikkeld om een robuuster bos samen te stellen dat door onder andere een betere verhouding tussen naald- en loofbomen, vernatting van sommige oorspronkelijke vengebieden e.d. beter opgewassen is tegen de uitdagingen van onze tijd, zoals de klimaatramp, extreme droogte en natte perioden. 

Wist u trouwens dat de dikke plakken naalden geen voedingsstoffen bevatten en niets tot zeer weinig toevoegen aan de gezondheid en het behoud van de bomen? Door uitspoeling van de bosbodem verdwijnen uiteindelijk alle mineralen en voedingsstoffen en blijft alleen het giftige aluminium over waardoor de bomen aangetast worden zodat we geen bos meer overhouden als we niks doen. 

Moeten we dat willen? Laat u zich niet te zeer leiden door vermeende experts die alleen maar hameren op kaalslag. Er wordt wel degelijk massaal terug geplant.

Op verzoek van de redactie is dit stuk sterk ingekort. Zie voor het volledig stuk www.pvdagl.nl.

Willem Buurke
Raadslid fractie PvdA/Groenlinks Son en Breugel