Janneke van Engelen van Ark onthult in het bijzijn van Linda, Simon, familieleden en vrijwilligers het bord met de naam van het voedselbos (Aafke ontbrak door omstandigheden op deze dag)
Janneke van Engelen van Ark onthult in het bijzijn van Linda, Simon, familieleden en vrijwilligers het bord met de naam van het voedselbos (Aafke ontbrak door omstandigheden op deze dag) Foto: Wil Feijen

Initiatiefnemers starten Voedselbos Sonse Weelde

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Son en Breugel - Je hoort er steeds vaker over: voedselbossen. Ook in Son en Breugel wordt vanaf zondag 13 februari gewerkt aan een voedselbos. Naast de Planetenlaan, tussen de Dommel en begraafplaats en uitvaartcentrum Wolfswinkel, wordt een voedselbos aangelegd. Initiatiefneemster Aafke Reker kwam drie jaar geleden op het idee om een voedselbos aan te leggen en is dit daarna verder gaan uitwerken. Samen met Linda Anker en Simon Dermout Cramer heeft ze een coöperatie opgericht, waarbij de gedachte ‘alles beter achterlaten dan dat je het hebt aangetroffen’ zeker van toepassing is.

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Wil Feijen

Sinds een jaar of tien zijn voedselbossen in opkomst. Een voedselbos staat erom bekend dat er niet veel planten van dezelfde soort bij elkaar staan, maar juist veel verschillende soorten door elkaar, die allemaal weer op een ander moment in het jaar groeien en bloeien en allerlei insecten aantrekken. Door die insecten komen er ook weer andere dieren zoals vogels, egels en salamanders op af. In een voedselbos wordt geen gebruik gemaakt van kunstmest en bestrijdingsmiddelen omdat het bos zichzelf voedt en zelf zorgt voor evenwicht. Waar een voedselbos zich ook in onderscheidt, is dat het vijf begroeiingslagen heeft en dat er het gehele jaar ‘geoogst’ kan worden. “Voordat er in Son en Breugel geoogst kan worden, zijn we een paar jaar verder, waarin veel werk is verzet”, aldus Aafke en Linda.

Investeren
Aafke zag in juli 2019 een oproep in deze krant om te investeren in natuurgebieden van ARK. Deze stichting realiseert robuuste natuurgebieden waar de natuur zoveel mogelijk haar gang mag gaan, wat een grote rijkdom aan landschappen, planten en dieren oplevert. Aafke: “Ik ben mij erin gaan verdiepen en ik werd steeds enthousiaster om een voedselbos in Son en Breugel te starten.” Vervolgens heeft Aafke een oproep gedaan op Facebook en daarop reageerden een aantal dorpsgenoten en een aantal inwoners uit buurgemeenten. Ook Linda zag deze oproep en reageerde: “Ik wil, net als Aafke, de wereld een klein stukje mooier maken.”

Perceel
“Het perceel waar we ons voedselbos gaan beginnen, is aangekocht door stichting ARK en wordt door middel van een haag diagonaal in tweeën gesplitst: het ene deel van het perceel wordt gebruikt als voedselbos (7000 m2, red.), het andere deel wordt natuurbos. Het gedeelte dat wij gaan gebruiken, wordt eigendom van onze coöperatie, het andere deel blijft eigendom van ARK”, legt Aafke uit. De scheiding wordt gemaakt door een haag van 575 bosplanten die ze hebben gekregen via ‘plan boom’ van Brabants landschap.

Bodemverbetering
Linda vult aan: “Het perceel is op dit moment nog dode uitgewoonde grond. De bodem moet op gang gebracht worden met bodemverbetering. Dat gebeurt door het planten van bepaalde planten en het inzaaien van zaden die op een gegeven moment er ook weer uitgehaald moeten worden.” Als de bodem voldoende verbeterd is, gaan Aafke, Linda en Simon beginnen met het planten van onder andere notenbomen, fruitbomen, struiken en groente- en fruitplanten en -zaden. “We hebben nog geen planten kunnen aankopen omdat we sinds kort pas weten dat we gebruik kunnen maken van dit perceel. We zijn inmiddels wel met kwekers in contact over ons voedselbos”, aldus Aafke.

Samenwerking
Het voedselbos gaat een samenwerking aan met Stichting Begraafplaats en Uitvaartcentrum Wolfswinkel. Ze vervolgt: “Het is toevallig dat het perceel naast Wolfswinkel is gelegen, maar daardoor kunnen we elkaar goed aanvullen en samenwerken. Zo wilde de stichting graag uitzicht op een vijver. Voor de biodiversiteit in het voedselbos is een vijver een pré, waardoor besloten is om deze in het voedselbos te realiseren. Als Wolfswinkel in de toekomst verbouwd wordt, dan wordt ook het hemelwater afgekoppeld en dat wordt dan opgevangen in de vijver. Je kunt hier dus spreken van een duurzame win-winsituatie.”

Dassenfamilie
Maar er is meer ‘win-win’ te melden. Op het perceel dat naast het voedselbos ligt, woont een dassenfamilie. “We zagen op een gegeven moment een megagrote zandhoop met gaten erin, wat op een dassenfamilie duidt. Die dassen gaan zeker van het voedselbos profiteren. Het wordt voor ons een uitdaging om de jonge aanwas te beschermen, zodat die niet van tevoren al wordt opgegeten, maar kans krijgt om te groeien”, aldus de initiatiefnemers.

Voedselbos Sonse Weelde
Met hulp van vrienden, familieleden en vrijwilligers hebben de drie initiatiefnemers zondag 13 februari de eerste werkzaamheden verricht. “Het bordje met de naam ‘Voedselbos Sonse Weelde’ is onthuld en we hebben met zijn allen de bosplanten als 142 meter lange haag geplant. Daarnaast waren er betrokkenen van de begraafplaats en ook Janneke van Engelen van Ark was aanwezig; zij schonk het voedselbos een mooie inheemse iep. Ook verschillende betrokken gemeenteambtenaren en wethouder Paul van Liempd waren hiervoor uitgenodigd, maar zagen geen kans de opening bij te wonen.

Geïnteresseerden kunnen het voedselbos volgen via Facebook: Voedselbos Sonse Weelde

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding