Het bos achter de Crocusstraat waar bomen omgekapt zijn
Het bos achter de Crocusstraat waar bomen omgekapt zijn Foto: Wil Feijen

Titia, Nienke en Saskia verbaasd over bomenkap

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Son en Breugel - Ze zijn verbaasd, boos en teleurgesteld, Titia, Nienke en Saskia, drie buurtbewoners uit De Vloed. Ze maken zich grote zorgen om de bomenkap die de afgelopen weken heeft plaatsgevonden in de Crocusstraat, de Stokroosstraat en langs het (fiets)pad tussen ’t Zand en de Kanaaldijk-Noord. Met verbijstering zagen ze hoe bomen in hun groene wijk werden omgekapt.

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Wil Feijen

“Na de storm die in januari 2018 over Nederland raasde, en waarbij in de De Bontstraat in de Vloed twee bomen zijn omgewaaid, zagen wij niet lang daarna dat een groot aantal bomen voorzien werden van een oranje kring”, zegt Titia. In een gesprek met gemeentemedewerkers bleek dat het om noodkap ging. Volgens Nienke was er verder geen onderzoek gedaan: “De bomen moesten eruit volgens de gemeente. Er is nog een tweede onafhankelijk onderzoek geweest en de conclusie was dat de bomen veilig konden blijven staan, maar dat er praktisch geen onderhoud was geweest in de afgelopen 25 jaar, maar dat was geen reden om de bomen te kappen. De bomen met de kring eromheen konden behouden blijven.”

Fietspaden
En daar is het niet bij gebleven, zij hebben vaker actiegevoerd voor het behoud van bomen, zoals bij het bos vanaf de DeBontstraat naar Zonhove, waar een bouwweg aangelegd zou worden. Mede door de omwonenden is dat voorkomen en is het groene karakter behouden. Er zijn ruim 100 bomen behouden en er zijn afspraken gemaakt over herplanting. “Maar het groene karakter is de afgelopen weken wel behoorlijk minder geworden in De Vloed. Een paar weken geleden is de gemeente gestart met groenonderhoud aan weerszijden van het (fiets)pad tussen ‘t Zand en de Kanaaldijk-Noord, en over een breedte van enkele meters zijn bomen en struiken weggehaald. De gemeente laat in een reactie weten dat in 2021 de groenstrook met hangende wilgen over het fietspad zo ver was doorgeschoten dat ze forser onderhoud hebben moeten laten uitvoeren. “De berm is nu verbreed naar ongeveer 2,5 meter, wat de verkeersveiligheid ten goede komt. Dit zien wij als regulier onderhoud en hierover informeren wij over het algemeen niet uitgebreid”, aldus de woordvoerder van de gemeente.

Kaalslag
Volgens de drie buurtgenoten vond er in januari een enorme kaalslag plaats in de Stokroosstraat, waar van tevoren niet over was gecommuniceerd met de omwonenden. Volgens de buurtgenoten is er van tevoren geen onafhankelijk onderzoek geweest waaruit blijkt dat de bomen ziek zijn of schade zouden kunnen veroorzaken, en toch zijn ze omgekapt. “Tijdens de storm in januari zijn er bomen omgevallen en is er schade ontstaan bij een particulier. Uit veiligheidsoverwegingen zijn de omgevallen bomen in stukken gezaagd en zijn andere bomen die op erfafscheidingen kunnen vallen uit voorzorg deels weggehaald. Medio februari is dit bij de Stokroosstraat opnieuw gebeurd”, aldus de woordvoerder, en hij voegt eraan toe dat eind van het jaar herplant plaatsvindt met ecologisch beter passende soorten.

Onbegrijpelijk
“Maar daar bleef het niet bij: ook in de De Bontstraat werden, wederom onaangekondigd, na de stormen in februari bomen gekapt”, laten de drie buurtbewoners weten. Ze vinden het onbegrijpelijk dat de buurt niet van tevoren is ingelicht; dat zou al veel onbegrip hebben kunnen voorkomen. De drie dames begrijpen ook niet wie op basis waarvan bepaalt dat er sprake is van valgevaarlijke bomen. De woordvoerder van de gemeente legt uit dat dit te maken heeft met stormschade tijdens de tweede storm: “De boom is weggehaald en ook valgevaarlijke bomen die in de buurt stonden. Dit valt onder noodkap en dan moet er snel gehandeld worden omdat de veiligheid van de inwoners in het geding is. Vooraf informeren lukt dan niet, dat gebeurt wel achteraf.”

Groenbeleidsplan
Inmiddels stamt het groenbeleidsplan van de gemeente alweer uit 2013, waarin verschillende afspraken staan over burgerparticipatie, onderhoud en herplanten. “De afspraken die daarin staan, worden niet nagekomen: er is geen burgerparticipatie, er is veel achterstallig onderhoud en het principe ‘een boom eruit en een nieuwe boom erin’ wordt ook niet gehanteerd. Wil je burgerparticipatie, dan moet je investeren in voorafgaande communicatie en moet je de verbinding zoeken met de omwonenden. Wil je het bos behouden, dan moet je investeren in het onderhouden ervan. Wil je vertrouwen van de burgers terugwinnen, dan moet je dit verdienen. Onafhankelijk onderzoek met als doel de bomen behouden voor nu en voor de toekomst, is dan essentieel, alsmede goede communicatie”, aldus de drie buurtbewoners.

Meedenken
Ze vervolgen: “Wij denken als buurtbewoners altijd graag mee, maar nu moeten we knokken voor iedere boom. Als we dat niet hadden gedaan, waren alle bomen in de De Bontstraat en de Crocusstraat weg, was het Zonhovebos gehalveerd en liep er inmiddels een weg doorheen.”

Behouden
“De gemeente wil zoveel mogelijk bomen behouden, maar als die te slecht zijn of gevaar opleveren voor de omgeving, dan worden ze, geheel volgens de gemaakte beleidsafspraken, weggehaald”, aldus de woordvoerder.