Sjef (l.) en Thom van Dommelen hebben de akte getekend
Sjef (l.) en Thom van Dommelen hebben de akte getekend Foto: ©Notaris Heleen Vaarten

Heemkundekring Son en Breugel gaat toekomst in als Erfgoedvereniging Son en Breugel

Algemeen Algemeen / Son & Breugel Heemkunde

Son en Breugel - Steeds meer heemkunde- en historische verenigingen veranderen hun namen in erfgoedvereniging. Waarom doen zij dit, want er zijn ook heemkundekringen, zeker in Noord-Brabant, die juist aan deze naamgeving hechten.

Redacteur: Emmy Grit

Na veel discussies kwam het bestuur van Heemkundekring Son en Breugel tot de conclusie dat de naam heemkundekring de lading niet langer goed dekt en onder andere ook niet aansluit bij het taalgebruik van overheden zoals gemeente, provincie, landelijke overheid, en internationale instanties zoals de UNESCO. Ook blijkt met regelmaat dat, zeker ook bij jongeren, het begrip ‘heemkunde’ niet of minder bekend is, terwijl de term ‘erfgoed’ hun wel wat zegt, waarschijnlijk ook omdat dit een benaming is die in het (internationale) nieuws met enige regelmaat wordt gebruikt.

Behoud erfgoed
Waarom is het behoud van erfgoed zo belangrijk? Sjef den Uijl, voorzitter van Erfgoed Son en Breugel: “Erfgoed kan worden omschreven als de plekken en objecten die we graag willen behouden. We waarderen deze culturele en natuurlijke plekken en objecten omdat ze van onze voorouders afstammen, mooi zijn, wetenschappelijk belang hebben of onvervangbare voorbeelden en bronnen van leven en inspiratie zijn. Erfgoed legt onze maatstaven vast, het vormt onze referentiekaders en onze identiteit. Het bestaat vaak alleen nog maar omdat er moeite is gedaan om het te behouden.”

Geen nieuwe vereniging
Het bestuur vindt het van groot belang om duidelijk uit te dragen dat er geen nieuwe vereniging naast de Heemkundekring ontstaat, maar dat het alleen een naamsverandering betreft; een nieuwe naam omdat deze beter de lading dekt van het vele werk dat door een grote groep enthousiaste en deskundige vrijwilligers al bijna 50 jaar wordt gedaan.

Meehelpen
Sjef: “Om dit mooie werk voort te kunnen blijven zetten, doen we graag een oproep aan (jonge) vrouwen en mannen die kunnen vertellen over de geschiedenis en het erfgoed van Son en Breugel: een gebeurtenis, een oude foto, een familie, oude gebruiken, etc., om daarvan samen met ons een artikel te maken voor ons tijdschrift HEEM.” Misschien word je zo enthousiast dat je redacteur wil worden! Lijkt het je wat? Joop Dijsselbloem en Henk Hutten kunnen er meer over vertellen; neem contact op met een van hen via joop.dijsselbloem@hetnet.nl of h.hutten@kpnmail.nl.

Akte
Ondanks dat het bestuur zich ervan bewust was dat het veel werk met zich meebrengt, werd toch besloten om het voorstel tot naamsverandering aan de leden voor te leggen. “Het resulteerde erin dat de naamsverandering in gang kon worden gezet en uiteindelijk, na de noodzakelijke ledenvergaderingen, kon worden gerealiseerd. Op 12 april werd de akte bij de notaris ondertekend en is de naamsverandering juridisch een feit. De komende tijd zullen we de Son en Breugelse gemeenschap met regelmaat over de verdere voortgang informeren”, aldus de voorzitter.