Feestelijk onthaal bij het Vestzaktheater
Feestelijk onthaal bij het Vestzaktheater Foto: ©Fran Maasdam

Jubileumfeest De Zonnebloem werd een dag met ‘een gouden randje’

Algemeen Jubileum

Son en Breugel - Met een grote glimlach op het gezicht blikte voorzitter Angeline Wijns-Petit terug op het 45-jarig jubileum van De Zonnebloem, afdeling Son en Breugel, dat officieel in 2020 gevierd zou worden. De voorbereidingen waren toen in kannen en kruiken, maar helaas moesten de plannen op de plank blijven liggen vanwege de coronapandemie en werd het uitgesteld naar een geschikter moment. Op dinsdag 19 april 2022 kon dan eindelijk het feest voor de gasten en vrijwilligers gehouden worden. Het werd een dag met ‘een gouden randje’ voor zowel de gasten als de vrijwilligers.

Redacteur: Emmy Grit

De Zonnebloem, afdeling Son en Breugel, is in 1975 door de schoonzussen Martha van Kemenade en Marietje van Kemenade-de Haas opgericht, en ze waren beiden aanwezig op het jubileumfeest, net als een aantal oud-voorzitters en -bestuursleden van het eerste uur. “Onze vereniging bestaat al 45 jaar en de doelstelling is al die jaren hetzelfde gebleven: onze afdeling zet zich in voor mensen die door ziekte, handicap of gevorderde leeftijd lichamelijke beperkingen hebben, door activiteiten aan te bieden die niet alleen een bijdrage leveren aan een betere levenskwaliteit, maar ook een belangrijk wapen vormen in de strijd tegen vereenzaming en sociale uitsluiting”, legt de voorzitter uit.

Thuis bezoeken
De vrijwilligers bezoeken eenmaal in de twee weken de gast aan wie zij gekoppeld zijn. “De vrijwilliger regelt zo’n bezoek in onderling overleg met de gast, en dat kan bijvoorbeeld bestaan uit een bezoekje thuis, samen kletsen, samen een spelletje spelen, of een wandeling maken. Veel gasten ervaren deze bezoekjes als een uitje en kijken er vaak naar uit”, vertelt Angeline. Gertrud van der Lee, een van de vrijwilligers en tevens PR-commissielid moest zich op het laatste moment afmelden: “Ik kon het feest helaas niet meemaken vanwege een positieve coronatest. Ik baal er nog steeds van, maar door de verhalen die ik heb gehoord en de foto’s die ik heb gezien weet ik dat het een mooi feestje is geweest.”

Herkenbaar
Speciaal voor het jubileumfeest werd de voorstelling ‘Op pad met Annie M.G. Schmidt’, gebaseerd op de musical ‘Ja Zuster Nee Zuster’ gespeeld door ’t HuisTheater, dat een professioneel gezelschap is met een eigen gezicht en een unieke werkwijze en het culturele erfgoed van Annie M.G. Schmidt levend houdt. Angeline: “Veel herkenbare liedjes en verhaaltjes van Annie M.G. Schmidt werden op een professionele manier door hen gebracht. De liedjes werden door de ruim honderd aanwezigen volop meegezongen. Het optreden was ‘de kers op de taart’ en maakte het feest helemaal compleet. Door zowel de gasten als vrijwilligers werd dit enorm gewaardeerd.”

Compliment
Ze vervolgt: “Als bestuur hebben we veel complimenten ontvangen van de aanwezigen, maar ik wil juist ook een compliment maken aan alle vrijwilligers die hebben bijgedragen aan dit feest. We hebben het talent dat iedere vrijwilliger heeft, mogen inzetten waardoor iedereen heeft kunnen genieten van dit jubileumfeest.”

Vrijwilligers
Nu het jubileumfeest achter de rug is, gaat het bestuur zich weer richten op de komende activiteiten. Jaarlijks staat de vrijwilligersdag op de agenda en vier keer per jaar wordt een vrijwilligersvergadering gehouden waarbij men met elkaar in gesprek gaat, ervaringen uitwisselt en van elkaar leert. “Binnen onze organisatie zijn wij nog op zoek naar nieuwe vrijwilligers, waardoor wij de wachtlijst die op dit moment geldt voor het aannemen van nieuwe gasten, kunnen verkleinen. Gertrud: “Mensen vragen mij wel eens waarom ik vrijwilliger ben geworden van De Zonnebloem. Ik moet dan altijd denken aan een uitspraak van wijlen Henk Verouden, oud-bestuurslid, die ook lang vrijwilliger is geweest. Hij zei altijd: ‘Het brengt mij in een andere wereld’. Het is niet vanzelfsprekend dat iedereen alles kan doen of met alles kan meedoen. Als ik aan die uitspraak denk, dan kijk ik toch op een andere manier naar het leven en ben ik blij dat ik een geluksmomentje kan en mag geven aan mijn gasten. En daarom is het belangrijk dat nieuwe vrijwilligers zich aanmelden.”

Lijkt het je leuk en heb je interesse om vrijwilliger te worden, neem dan contact op met Henri Lodewijks via 0499-475143, of vul het contactformulier in op www.zonnebloem.nl/sonenbreugel.

De voorstelling van ’t Huis Theater maakte het feest compleet