Afbeelding
Foto: Wil Feijen
Foto’s

Cabaret The Blue Stars: ‘Van eerste steen tot slotapplaus’

Algemeen Voorstelling/Theater

Son en Breugel - Harry Sijbers begon vrijdag 17 juni, voor aanvang van de laatste voorstelling in het Vestzaktheater, tegen de gewoonte in met enkele mededelingen: “Het is in meerdere opzichten een bijzondere avond, want jullie missen iemand op het podium. Minder dan een week voor de uitvoering kwam Rob Verschuren langs. Hij was zichtbaar aangeslagen en kwam vertellen dat het hem niet lukte; hij moest stoppen.”

Redacteur: Rianne van der Heijden
Fotograaf: Wil Feijen

De drukte van een programma instuderen kon Rob niet meer aan, en hij moet het nu rustiger aan gaan doen. Het kostte hem veel moeite om het vriendenclubje in de steek te moeten laten. De cabaretgroep, onder leiding van Harry Sijbers, met muzikale begeleiding van Benjo Plandsoen en Joost Egmond en de zangeressen Ellen Sijbers en Erica van Dijck, heeft gevloekt, gejankt, gedubd, gedacht en getwijfeld. Wat te doen? Een uitverkochte zaal teleurstellen? Een unieke avond voorbij laten gaan? Want dit was echt de laatste avond in het Vestzaktheater. Allerlei zaken speelden hen parten en The Blue Stars moesten beslissen of het optreden wel door kon gaan. Harry heeft tot in de nachtelijke uurtjes aan het programma en de teksten gewerkt, zodat de voorstelling tóch door kon gaan.

Mooiste applaus
Harry: “Maandag 13 juni hebben we overleg gehad en jullie weten hoe het afgelopen is: jullie zitten hier! En Rob gaat niet dood mensen, die knapt weer op!” The Blue Stars hebben een eerbetoon gemaakt aan Verschuren door toch voor de uitverkochte zaal te spelen. Daardoor begon de voorstelling al direct met een massaal applaus, een van de mooiste in zijn carrière, vertelde Harry geëmotioneerd. Het heeft hem gesterkt om een mooie voorstelling af te leveren.

Anekdotes
Het was een avond met hilarische herinneringen uit de jaren van het Rijke Roomse Leven, met anekdotes over de ‘theaterdirecteuren’ en de ‘drijvende krachten’ van het Vestzaktheater, allemaal personen met veel ‘drijvend vermogen’, figuurlijk gezien dan. De herinneringen aan de lagere school waarbij ‘het stof van het krijtje van de mister de enige leerstof’ was, uit de jaren van de eerste televisies, uit de jaren van de ‘bewaarschool’. En wat werd er heerlijk meegezongen. Zo waren de eerste noten van ‘Edelweiss’ voldoende om de hele zaal in één koor te laten losbarsten. Het improvisatietalent van Harry zorgde ook voor vermakelijke scènes toen hij zich een aantal keer richtte tot een Rotterdammer in het publiek.

Lachsalvo
Benjo, de clown van het gezelschap, fungeerde als aangever. Toen Harry een verhaal wilde vertellen over ‘Kaïn en Babel’ corrigeerde Benjo hem met ‘Kaïn en Abel moet het zijn, Babel is een voetballer’. Waarop Harry reageerde: “Abel is ook een voetballer: Abel Lenstra.” Het opstel van ‘Het verke’ wat Harry ooit op de lagere school had ingeleverd, was hilarisch; zowat elke zin was raak en leverde het ene lachsalvo na het andere op. Het lied ‘Megommetje’ met Huubke van de slager, de piraat in De Zwaan, de eigenaardigheden van de Brabantse taal, waren dé scènes die de lachspieren lieten werken en de hele zaal meenamen. Met ‘Voor hun’ kreeg het publiek een prachtig lied voorgeschoteld dat fantastisch gezongen werd door Erica en Ellen, waarbij de beheerders een eervolle rol kregen toebedeeld. Er kwam veel moois ten tonele, met speels gemak en met een perfecte timing gebracht.

Bijzondere prestatie
De staande ovatie aan het einde van de voorstelling toonde aan dat de inspanningen van Harry, Benjo, Joost, Ellen en Erica niet voor niets waren geweest. De cabaretgroep heeft een bijzondere prestatie geleverd en heeft een geweldig optreden neergezet, eindigend met een daverend applaus.

Nieuwe naam

Nieuwe optredens van deze cabaretgroep uit Son en Breugel zijn gepland in het Dommelhuis op 27 en 28 januari 2023, in een gewijzigde setting. “Niet alleen de setting wijzigt, ook de naam en onze outfit verandert”, vertelde Harry daags na de voorstelling.

Afbeelding
V.l.n.r.: Joost, Benjo, Ellen, Erica en Harry
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding