Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Column Judith: Vriendschap

Algemeen Column Column Column Lucky Luc

Door zijn afasie (spraakstoornis) is zijn woordenschat zeer beperkt. Met gebaren als ‘duim omhoog’ of ‘duim omlaag’ kan hij onze vragen goed beantwoorden. Andersom is het ingewikkelder. Als hij een verzoek heeft, is het soms best een uitdaging om te ontdekken wat hij van ons verwacht. Zijn halfzijdige verlamming maakt het soms lastig om zelfstandig te eten. Toch doet hij elke dag opnieuw zijn best om zo zelfstandig mogelijk te blijven. 

Hij is van buitenlandse komaf en spreekt behoorlijk goed Nederlands.
Doordat ze aan dezelfde tafel zitten tijdens de lunch en het diner is een warme vriendschap ontstaan tussen beide mannen. Doordat ze beiden in een elektrische rolstoel rijden, kunnen ze elkaar opzoeken, mocht daar behoefte aan zijn.

Het resulteert vrijwel dagelijks in een hartelijke en oprechte schouderklop, die ze elkaar geven als ze elkaar tegenkomen. 

Aan tafel helpt hij hem, houdt zijn schaaltje vast als hij toetje wil eten en het kommetje wegschuift omdat hij het met zijn aangedane hand niet zelf kan vasthouden. Ook is hij regelmatig behulpzaam bij het ontcijferen van de wensen van zijn vriend. 

Het allermooiste moment is zonder twijfel de hartelijke schaterlach van beide mannen als de een begrijpt wat de ander bedoelt. Toen beiden door omstandigheden in het verpleeghuis kwamen wonen, ontstond een warme vriendschap voor het leven die alle omstanders dagelijks ontroerd. Prachtig!

!
Afbeelding
Algemeen 21 uur geleden Gemeenteberichten woensdag 7 december
Afbeelding
Algemeen 22 uur geleden Eerste editie Sinterklaas voorspeel- en leesmiddagen groot succes
Afbeelding
Algemeen 8 dec, 16:30 Scouting Dutmella bedankt alle enthousiaste vrijwilligers
Afbeelding
Algemeen 8 dec, 15:58 Energietoeslag voor grotere groep inwoners
Afbeelding
Ingezonden 8 dec, 11:20 Pleeggezinnen gezocht in regio Eindhoven
Afbeelding
Algemeen 8 dec, 11:11 Met het Sons Kamerkoor ‘Op weg naar Kerst