Op de voorgrond de overdekte parkeerplaats die is voorzien van zonnepanelen
Op de voorgrond de overdekte parkeerplaats die is voorzien van zonnepanelen Foto: artist impression

Sport in het nauw door energieprijzen

Algemeen

Son en Breugel - Schrijnende geluiden in het nieuws volgen elkaar in snel tempo op nu de energiemarkt op hol geslagen lijkt. Zo is het douchen na een wedstrijd in de amateursport al lang geen zekerheid meer. Tijdens de lockdown hebben de sportverenigingen na afloop van trainingen hier deels al aan kunnen wennen, maar de oorzaak toen was van een geheel andere orde. Met het exploderen van de gas- en elektrarekeningen wordt het ook in onze gemeente binnenkort bittere noodzaak voor verenigingen om de broekriem stevig aan te trekken. 

Voetbalclub SBC
De huidige (ad interim) voorzitter van voetbalclub SBC, Moos van der Heijden, is somber gestemd ondanks dat de exacte impact van de te verwachten verhogingen nog niet helder is.  “Zowel onze buitenverlichting als de veldverlichting is inmiddels uitgevoerd met leds. en we zitten momenteel in de voorbereidende fase om het clubgebouw te voorzien van een update, waarbij we uiteraard kijken naar duurzame oplossingen”, aldus Moos.

In het verleden heeft SBC wel de mogelijkheid van zonnepanelen onderzocht, maar men is nog niet overgegaan tot het installeren van deze vorm van stroom opwekken. Moos vervolgt: “Op het moment dat ons vaste energiecontract afloopt en we afhankelijk zouden worden van de huidige flexibele tarieven, heeft dat uiteraard een grote impact op onze begroting. Naast zorgen over hogere energierekeningen worden we steeds vaker geconfronteerd met vandalisme op ons terrein en de staat van de natuurgrasvelden door de langdurige droogte. Kortom, deze roerige tijd biedt ons als club voorlopig meer dan genoeg uitdagingen!”

Thermae Son
Datzelfde geldt zeker ook voor Thermae Son, dat met het openbare zwembad, een sauna en een sportschool gerekend mag worden tot grootverbruiker van gas, water en elektra. Het runnen van een business die zo energie-intensief is, kan anno 2022 alleen als er extreem veel aandacht is voor energiebesparende oplossingen in de gehele operatie. In gesprek met eigenaar-oprichter Wim van Santvoort wordt al snel duidelijk dat er op dat vlak al vele stappen zijn gezet door bij herhaling te investeren in slimme, duurzame oplossingen.

Wim: “Hoewel wij ons eigen huis aardig op orde hebben, lopen we nu tegen een muur aan, kijkende naar besparingsmogelijkheden in de operatie van Thermae Son, die we niet alleen kunnen slechten. Na COVID zijn de huidige energieprijzen al de 2e muur waar ik als ondernemer in korte tijd op stuk loop. Hoeveel klappen kan een bokser verdragen voordat hij k.o. gaat?”

Het zijn terechte vragen die de inmiddels 73-jarige ondernemer zichzelf afgelopen vrijdag stelde. Vroeg in de avond is het zwembad met bijna 100 kinderen goed gevuld als het discozwemmen van start gaat met spectaculair licht en geluid. 

“Recentelijk is ons zwembad gemoderniseerd en behalve cosmetische aanpassingen is er nu sprake van moderne onderwater-ledverlichting, nieuwe energiezuinige pompen, frequentieregelaars en warmtewisselaars. De douchetemperaturen zijn van 37 naar 31 graden teruggebracht en zowel alle cv-ketels als aircosystemen zijn dit jaar vervangen (AA-label) in ons sportcomplex. Verder hebben we geïnvesteerd in energiezuinige diepvriezers en is het gehele pand volledig voorzien van ledverlichting inclusief ruimteschakeling”, somt Wim zijn besparingen op. 

Ondanks al deze goede bedoelingen loopt de eigenaar binnenkort uit zijn huidige vaste energiecontract en zal alleen al zijn huidige elektriciteitsrekening van pakweg 6.500 euro waarschijnlijk uitkomen op 50.000 euro per maand!

Hoewel een openbaar zwembad hoort bij een gerespecteerd dorp, zullen in Nederland naar schatting 220 van de 647 zwembaden hun deuren op korte termijn moeten sluiten door deze energiecrisis. Om niet hetzelfde lot te ondergaan heeft Thermae Son recentelijk in samenwerking met SonEnergie een rigoureus plan bij de gemeente ingediend. Het doel hierbij is zoveel mogelijk energie opwekken en energie besparen. 

Betaalbare energie
SonEnergie is een energiecoöperatie voor en door inwoners van Son en Breugel om eigen, duurzame en betaalbare energie voor haar leden en inwoners beschikbaar te stellen. Dat doen zij door de leden en inwoners energiebewuster te maken en hen te informeren/adviseren over energiebesparende maatregelen en duurzame energieopwekking.

“Zowel Harry van der Kallen als Marianne Wagemans van SonEnergie hebben me geweldig geholpen om te komen tot een overdekte parkeerplaats die is voorzien van zonnepanelen. Hierbij moet je denken aan een flinke dakoppervlakte van ca. 5.000 m2 met een geïnstalleerd vermogen van ca. 1.000.000 Wp. De desbetreffende technische tekeningen zijn inmiddels ingediend bij de gemeente, inclusief een projectplan. Hopelijk zijn we zo in staat om de energietransitie in ons dorp mede vorm te geven. Hoewel dit plan een extreem hoge investering vergt, gaat het qua duurzaamheid wel om een zeer forse stap voorwaarts”, besluit de bezorgde, maar optimistische ondernemer.