(vlnr) Makbule Koyuncu Bedir, Steven Grevink en Jorrit Visée
(vlnr) Makbule Koyuncu Bedir, Steven Grevink en Jorrit Visée Foto: Giti Entezami

Besparen op energie: de gemeente helpt

Politiek

Son en Breugel - De gemeente Son en Breugel heeft er een loket bij, het energieloket, een loket waar inwoners zowel digitaal als fysiek terecht kunnen voor al hun vragen over bezuinigen op de energiekosten.

De huidige energieprijzen en de afhankelijkheid van het gas hebben ons allemaal aan het denken gezet. Waar voorheen een kleine groep nadacht over het energieverbruik, lijkt nu iedereen na te denken hoe het zuiniger en beter kan met onze energie.

“Vragen die vanaf nu beantwoord kunnen worden“, zegt Jorrit Visée, Senior beleidsmedewerker duurzaamheid van de gemeente Son en Breugel, “want inwoners van Son en Breugel kunnen nu zowel digitaal als fysiek al hun vragen stellen over hoe je energie kunt besparen.” Vragen die volgens Visée soms best complex kunnen zijn, maar soms ook heel eenvoudig. Het Energieloket kan bijna alle vragen beantwoorden. Het loket is voor iedereen toegankelijk, ook voor een persoonlijk gesprek, elke 1e en 3e zaterdag van de maand in het Dommelhuis.

Energieloket
Naast alle acties om iets te doen aan de hoge energiekosten, zoals de energiecoach en de waardebon voor energiebesparende maatregelen, is er nu dus ook het energieloket. Op het overzichtelijk digitale energieloket vind je niet alleen antwoord op je vragen, maar kun je ook eenvoudig checken hoe je het beste energie kunt besparen op je woning en of daar subsidie voor is. Er kan contact worden opgenomen met een van de medewerkers van het energieloket, per telefoon of mail.

Is dat digitale gedoe niets voor u, dan gaat u gewoon naar het Dommelhuis op elke 1e en 3e zaterdag van de maand; daar staan de mensen van Energiecoöperatie SonEnergie u graag te woord en zoeken samen met u naar de beste oplossing om energie te besparen.

De website geeft een goed overzicht van wat er allemaal mogelijk is in onze gemeente, en is altijd bereikbaar, en kan daarmee ook een voorbereiding zijn voor een bezoek aan het fysieke energieloket. Door die aangeboden informatie kun je een duidelijke vraag stellen aan de mensen van het energieloket.

“We willen verschillende routes aanbieden zodat iedereen geholpen kan worden”, legt Makbule Koyuncu Bedir, Medewerker Duurzaamheid uit, “en zo bieden we op een zeer toegankelijke wijze onze inwoners hulp als zij vragen hebben over energie.”

Terwijl vroeger het idee heerste dat alleen grote ingewikkelde en technische oplossingen uitgevoerd moet worden, is nu vooral duidelijk dat ook alle kleine dingen meetellen. Want alle kleine (gedrags)aanpassingen leiden uiteindelijk tot iets groots. En dat past volgens Steven Grevink, wethouder Duurzaamheid in deze tijd waarin de urgentie om op energie te besparen groot is. “Het vergt niet veel inlevingsvermogen om te zien dat mensen die al kwetsbaar waren nu voor hele lastige dilemma’s staan”, aldus Grevink.

Bewustwording
De eerste stap is volgens Grevink bewustwording, die volgens hem zeker door de huidige energietarieven nu meer aanwezig is dan enkele jaren geleden. Volgens Grevink is de reden waarom iemand aan de slag wil niet relevant; het gegeven dat mensen er iets aan willen doen is belangrijker. Daarom wil de gemeente juist nu handvatten bieden om te helpen. “Dat deden we al en dat breiden wij nu uit met het digitale regionale energieloket en het fysieke energieloket in het Dommelhuis, zo besluit Grevink.

Binnenkort heeft de gemeente ook weer een heel concrete actie: de grootschalig inkoop van energiebesparende maatregelen zoals zonnepanelen en het isoleren van het huis. Met deze inkoopactie selecteert de gemeente van tevoren leveranciers, zodat een aantal inwoners gezamenlijk hetzelfde product kunnen inkopen. Je kunt je aanmelden voor de grootschalige inkoopactie bij de uitvoerende partij Winst uit je Woning. Op basis van jouw verzoek wordt advies verleend en krijg je offertes op maat. Vervolgens kan je zelf beslissen om de klus te laten uitvoeren. Het gemak hiervan is dat de uitvoerende partij je ook kan helpen bij de eventuele subsidieaanvraag of btw-teruggave.

Uitleg
Doel van de inkoopactie is om de verduurzaming van de woning betaalbaar en ook makkelijk te maken. Voor de inkoopactie komt er ook een webinar, waarin uitleg wordt gegeven, maar ook vragen kunnen worden gesteld. De inwoners met een koopwoning worden eind september met een brief hierover geïnformeerd, zodat zij zich kunnen aanmelden. De webinar is op 10 oktober om 19.30 uur.

Voor meer informatie over energie besparen in de gemeente Son en Breugel gaat u dus naar www.regionaalenergieloket.nl/son-en-breugel of bezoekt u het fysieke loket in het Dommelhuis, iedere 1e en 3e zaterdag van de maand, tussen 11.00 en 13.00 uur.