Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Hoge energierekening… wat nu te doen! Lees de tip van de week

Algemeen

Son en Breugel - De tarieven voor gas en elektriciteit zijn omhooggeschoten. Steeds meer inwoners zijn op zoek naar besparing en verduurzaming van hun huis. De duurzaamheid van uw woning vergroten en slim omgaan met energieverbruik zijn ineens hele actuele thema’s. Wat zijn de mogelijkheden, specifiek voor U? Kom eens over uw situatie praten bij het Energie-loket in het Dommelhuis op de zaterdagen 3 en 17 december tussen 11.00 en 13.00 uur met de energiecoaches van SonEnergie. Deze energiecoaches hebben meer dan 100 woningen in Son bekeken, ‘gescand’, en vele tips voor besparing en verduurzaming gegeven. Die kennis delen ze graag met u in een serie tips. 

Tijdens onze ‘woning energiescan’ horen we van bewoners dat ze één of meerdere acties voor verduurzaming ook echt willen gaan uitvoeren. Fantastisch! De SonEnergie-coaches denken graag mee en geven tips of en in welke mate de voornemens reëel zijn. We kijken mee naar de potentiële terugverdientijd, de mogelijke kosten en de valkuilen in het realisatietraject. Een belangrijke vraag die altijd weer opkomt is: Welke subsidie kan ik krijgen? Hierin verandert regelmatig wat, maar onze energiecoaches zijn goed op de hoogte van de laatste wijzigingen. 

Eind september 2022 was nog 40 miljoen euro ISDE-subsidie (Investeringssubsidie Duurzame Energie) beschikbaar; 82% van het oorspronkelijke ISDE-budget 2022 was toen al op. Daarom is op 17-10-2022 besloten het budget voor isolatiemaatregelen, warmtepompen en zonneboilers met 62 miljoen te verhogen. Eind van het jaar wordt het budget voor 2023 bekendgemaakt. 

Heeft u na 2 april 2022 niet twee maar slechts één isolatiemaatregel geïnstalleerd? Let op: vanaf volgend jaar is het dan voor u als eigenaar-bewoner ook mogelijk om een subsidieaanvraag in te dienen. In dat geval krijgt u tot 15% van de kosten als subsidie terug, mits uw aanvraag voldoet aan de verder geldende voorwaarden.
Combineert u een isolatiemaatregel met een tweede isolatiemaatregel of een investering in een warmtepomp of zonneboiler? Dan krijgt u net als nu tot 30% van de totale kosten als subsidie terug. Het loont nu dus al de moeite om te checken wat u nog kunt doen en of u kiest voor één of meerdere verbeteringen aan uw huis. Voor meer informatie over subsidie, kijk op de website van Milieu Centraal: www.milieucentraal.nl of www.isde.nl.

Energiecoaches meten tijdens een woningscan ook vochtigheid en CO2-gehalte. Zij kijken naar de specifieke situatie en geven nog meer tips. Wilt u ook meer weten? Kom eens praten bij ons Energieloket op de eerste en derde zaterdag van de maand , tussen 11.00 en 13.00 uur in het Dommelhuis. Wilt u ook uw woning laten scannen, wordt dan voor 20 euro per jaar lid van SonEnergie. Kijk even op onze website www.sonenergie.nl of mail naar info@sonenergie.nl..