Sijbers&Zo
Sijbers&Zo Foto: MooiSonenBreugel

Sijbers&Zo groots in een kleine zaal

Algemeen

Son en Breugel - Cabaretgezelschap Sijbers&Zo had weinig moeite om de Vestzakzaal van het Dommelhuis driemaal uit te verkopen. Sijbers&Zo is ontstaan na het opheffen van The Blue Stars; volgens Harrie Sijbers kreeg hij daardoor, zoals hij het omschrijft op de site van Sijbers&Zo, aansporing om de bescheidenheid van zich af te werpen.

Redactie: Adrie Neervoort

In Sijbers&Zo keert Rob Verschuren dus niet meer terug als aangever van Harrie Sijbers. Een gemis dat Sijbers professioneel opvangt samen met Benjo Plandsoen, Joost Egmond, Erica van Dijck en Ellen Sijbers, die nu ‘Zo’ in Sijbers&Zo vormen.

Net als met The Blue Stars richt Sijbers&Zo zich duidelijk op het vijftig-jaar-en-ouder-publiek, met herkenbare liedjes en situaties uit vervlogen tijden. Maar Harrie Sijbers weet op zijn geheel eigen wijze een koppeling te maken met de huidige tijd. Zo neemt hij zijn publiek mee naar de tijd van de bakelieten telefoon die vroeger bij de meeste gezinnen in de gang hing. Niet kapot te krijgen volgens Harrie: “Daar hoefde geen hoesje om zoals bij de telefoons van tegenwoordig.”

Opvallend is dat Harrie nergens in zijn voorstelling het ‘vroeger was het beter’ niet benoemd; hij speelt er wel mee, maar laat de conclusie over aan zijn publiek, dat luidkeels meezingt met liedjes uit vervlogen tijden, liedjes die prachtig worden vertolkt door Ellen en Erica, en muzikaal en verbaal begeleid door de alleskunners Benjo en Joost.

Harrie vormt het middelpunt van de show, zeker als hij weer een typetje neerzet, of vertelt van ome Nol en zijn jeugd in Nijnsel. Maar Ellen, Erica, Benjo en Joost zorgen samen met Harrie voor een complete voorstelling met humor, muziek en zang, die de pijn van het stoppen van The Blue Stars verzacht.

En zo is Sijbers&Zo een voorstelling van groot formaat in een kleine zaal, maar met een grote waardering van het aanwezige publiek dat het optreden beloonde met een staande ovatie.