Floor Bonnier werkt als contactverpleegkundige bij Archipel Berkenstaete
Floor Bonnier werkt als contactverpleegkundige bij Archipel Berkenstaete Foto: Wil Feijen

‘Mijn werk voelt niet als werken. Zo leuk vind ik het’

Algemeen

Son en Breugel - Floor Bonnier werkt als contactverpleegkundige op Berkenhof 3 bij Archipel Berkenstaete. Berkenhof 3 is een groep cliënten die allemaal een vorm van dementie hebben. Floor vertelt over haar werk omdat ze het zo naar haar zin heeft in de zorg. Wie naar aanleiding van dit verhaal geïnteresseerd is in werken in de zorg bij Archipel Berkenstaete, kan contact opnemen met Werving en Selectie (040-2654822). Ook als je nog geen diploma’s hebt en wil leren en werken in de zorg.

Redactie: Ineke van Uden
Foto: Wil Feijen

Op haar 20e studeerde Floor (nu 24) af als verpleegkundige. Haar eindstage deed ze bij Berkenstaete: “Ik werkte na mijn diploma een paar maanden binnen Berkenstaete maar had bij mijn diploma me al voorgenomen om - zoals het toch hoort als verpleegkundige vond ik - in het ziekenhuis te gaan werken.” Maar daar hield Floor het niet lang vol: “Ik miste de warme zorg die ik gewend was onze cliënten te geven en ik miste de contacten met familieleden.” Floor zocht contact met Berkenstaete en was meer dan welkom om terug te komen. 

Floor is contactverpleegkundige op haar afdeling waar elf cliënten wonen met allerlei vormen van dementie: “Samen met mijn collega contactverpleegkundige Kyra zorgen wij voor o.a. opnamegesprekken, artsengesprekken, zijn wij aanspreekpunt voor families, schrijven we zorgplannen en praten collega’s bij. Wij werken in een team met allemaal verschillende mensen en verschillende functies. Welke functie iemand ook heeft, iedere collega is even waardevol.” 

Floor ervaart haar werk niet als werk, zo leuk vindt ze het: “Het is super dankbaar werk. De cliënten voelen gewoon als mijn familie. Zo zie ik dat. Zo voel ik dat. Voor deze mensen is het hun laatste plek. Daarom is het zo belangrijk dat zij zich thuis voelen op onze afdeling. Het is immers hun thuis!”

Die warme zorg, dat vindt Floor belangrijk. Maar wat is dan precies warme zorg? “Dat je ziet dat iedere cliënt anders is. De één waardeert een knuffel, de ander een gesprek of een schouderklopje. En als een cliënt behoefte heeft aan een kus op de wang als die gaat slapen? Dan geef ik die. Warme zorg is persoonsgerichte zorg.” 

En wat geniet Floor er dan van als ze eens even wat tijd over heeft om iets speciaals te kunnen doen. Ze glundert nog als ze vertelt dat een poosje geleden een ambulanceverpleegkundige in opleiding een paar dagen als stage met haar meeliep: “We hebben op de afdeling een cliënt die altijd in de zorg heeft gewerkt. De ambulanceverpleegkundige nam hem mee naar de ambulance en ze hebben zelfs een rondje gereden. Op dat moment was er even de tijd voor. Zo mooi dat zo’n cliënt even terug in de tijd gaat, dingen herkent en enorm ervan geniet. Hij verwoordde deze activiteit als dat het waan-zin-nig was!” Op zulke momenten geniet Floor ook. Maar ze is ook eerlijk: “Daar is niet altijd tijd voor. Maar je moet er soms ook gewoon even tijd voor maken.” 

Met plezier naar mijn werk
Floor geniet ook van de ruimte die ze krijgt om zichzelf te ontwikkelen: “We zijn een zelfsturend team. Dan mag je ook samen beslissingen nemen. Daarnaast zit ik in een denktank waarbij ik ook de vrijheid voel om zaken bespreekbaar te maken en denken we na hoe de zorg er in de toekomst uit moet komen te zien.”  Floor is nog lang niet uitgekeken binnen Archipel Berkenstaete: “Ik zit hier erg op mijn plek. Met de ruimte die ik krijg om mee te mogen denken is het voor mij nog meer dan uitdagend. En zolang ik iedere dag met plezier naar mijn werk ga en die warme zorg mag bieden, zit ik hier voorlopig zeker nog wel op mijn plek.”