Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Column Judith: Gelukshormoon

Column

Ohhhh, ik heb toch zo lekker gegeten. En dat toetje, dat was gewoon zalig! Ik begrijp er niks van. Ik had gedacht dat alle zuivel inmiddels uitverkocht zou zijn. Die boeren, die blokkeren alles. Echt fijn dat we hier nog gewoon eten hebben.’

Ik deel haar zorgen. Zuivel, eiwitten in het bijzonder, zijn een belangrijk bestanddeel van het dieet van onze ouderen. Het is onder andere nodig om de conditie van de huid op peil te houden. Los daarvan is een avondmaaltijd natuurlijk niet compleet zonder een lekker dessert. 

De stakingen en protesten van de boeren doen nogal wat stof opwaaien. Sommige ouderen hebben een agrarische achtergrond. Anderen herinneren zich de hongerwinter tijdens de Tweede Wereldoorlog. Net zoals in de rest van Nederland vind je in ons huis voor- en tegenstanders, gematigd en wat meer gedreven. 

In haar geval is het zeker te hopen dat zuivel voorradig blijft. In haar knieholte heeft ze een lelijke wond. Dagelijks wordt deze tweemaal gespoeld en opgevuld met een gaasje. Het is, ondanks de toegediende pijnmedicatie, een uiterst pijnlijke behandeling, die ervoor moet zorgen dat de wond van binnenuit geneest. Om het wondherstel te bevorderen, stimuleren we onder andere de inname van eiwitten. 

Daarnaast draagt het gelukshormoon bij aan een voorspoedige genezing. Dit overheerlijke toetje wakkert de aanmaak hiervan beslist aan. 

Ze neemt het allemaal dankbaar tot zich en geniet zienderogen.