Oud-inwoner Son en Breugel zamelt vanuit Moskou geld in voor kachels voor Oekraïners
Oud-inwoner Son en Breugel zamelt vanuit Moskou geld in voor kachels voor Oekraïners Foto: Ingezonden

Oud-inwoner Son en Breugel zamelt vanuit Moskou geld in voor kachels voor Oekraïners

Human Interest

Son en Breugel - Eén maand energietoeslag is voldoende om een gezin de hele winter warm te houden met kachel.
Sinds de Russische inval hebben Oekraïners te maken met onzekerheid over hun energievoorzieningen. Met de winter voor de deur, die geregeld temperaturen tot -20°C met zich meebrengt, roept hulporganisatie LifeLine Ukraine Nederlanders op om Oekraïense burgers te helpen. De organisatie, opgericht door oud-inwoner van Son en Breugel en ondernemer Jeroen Ketting, vraagt Nederlanders één maand energiecompensatie te doneren voor de aankoop van kachels voor Oekraïense gezinnen; met het bedrag van 190 euro kan één kachel worden gekocht.

Terwijl Nederlanders de komende maanden gecompenseerd worden voor de hoge energieprijzen, gaan vele gezinnen in Oekraïne een levensbedreigende winter zonder stroom en gas tegemoet. Jeroen Ketting schiet hen met zijn organisatie te hulp: “Met LifeLine Ukraine vraag ik Nederlanders, die dat kunnen en willen, één maand energietoeslag te doneren om een Oekraïens gezin warm de winter door te helpen.”

Ten minste duizend kachels
Het doel van Ketting is om zoveel mogelijk kachels naar Oekraïne te brengen om gezinnen van enig comfort te voorzien tijdens de strenge wintermaanden. “Het voorlopige streefdoel is 1000 kachels, dus alle hulp is welkom. Het doneren van elk gewenst bedrag kan via donatieplatform GoFundMe”, geeft Ketting aan.

Kachels van levensbelang
Een groot gedeelte van de vitale infrastructuur in Oekraïne is door de oorlog verwoest. Sinds de uitbraak van de oorlog helpt Jeroen Ketting via zijn hulporganisatie LifeLine Ukraine duizenden Oekraïense gezinnen door humanitaire hulp uit te delen in Oost-Oekraïne. Ketting: “In veel gevallen is er geen gas, water, stadsverwarming of elektriciteit meer. Wanneer je door Oost-Oekraïne rijdt, word je continu geconfronteerd met verwoesting. Veel gebouwen hebben geen ramen of hebben kapotte en lekkende daken. In ieder dorp koken mensen op houtvuurtjes in de straten.”. Hij reisde sinds het uitbreken van de oorlog al vier maanden door Oekraïne om hulpgoederen uit te delen en het netwerk van partners en de infrastructuur voor de hulpgoederen op te zetten.

Hulp aan Oost-Oekraïense gezinnen vanuit Moskou en Oekraïne
LifeLine Ukraine is begin maart gestart door Jeroen Ketting, een ondernemer met 28 jaar ervaring in Oost-Europa en nog steeds woonachtig in Moskou. In de oorlogsgebieden zijn vrijwel alle gebouwen verwoest of beschadigd, en door schade aan wegen en bruggen is het gebied erg lastig te bereiken. Dankzij 350 private donoren en 30 donerende bedrijven heeft Ketting met LifeLine Ukraine al meer dan vier miljoen euro aan humanitaire hulp kunnen uitdelen aan hulpbehoevenden. 

LifeLine Ukraine
Sinds het begin van de oorlog zetten de vrijwilligers van LifeLine Ukraine zich volledig in voor hulp aan Oekraïne. Samen met een netwerk van 21 lokale partners in 17 steden in Oekraïne, het World Food Program en het internationale NGO Atlas Logistique, zorgt LifeLine Ukraine dat de hulp op een efficiënte manier bij de hulpbehoevenden terechtkomt. Zo hebben ze al 30 vrachtwagens met humanitaire hulpmiddelen, zoals medicijnen, houdbare levensmiddelen, luiers en hygiënische producten voor vrouwen kunnen uitdelen.

Die hulp is vraag gestuurd en loopt via een eigen en gecontroleerde toeleveringsketen, vanuit het veld in Oekraïne, in samenwerking met Oekraïense partners, en met nauwelijks tot geen vaste kosten. Van alle hulpleveringen wordt foto- en videomateriaal gemaakt, naast alle formele akten van ontvangst van de lokale partners.