Afbeelding

"Verdwijnen zwembad Son zou eeuwig zonde zijn"

Politiek

Thermae Son: "Verdwijnen zwembad Son zou eeuwig zonde zijn"

Eigenaar Wim van Santvoort van Thermae Son is onderhand wel klaar met de gemeente Son en Breugel. Figuurlijk gesproken dan. In feite begint het nu pas echt: "Rond 2010 begonnen de exploitatiekosten van zwembaden in de regio explosief te groeien. Ook bij Thermae Son. In 2012 heb ik aan de bel getrokken, maar het college heeft dit al die tijd voor zich uit geschoven. Nu kreeg wethouder Vortman dit weer op zijn bordje van zijn voorganger Frenken. De gemeente heeft mij constant het bos ingestuurd."
De kwaadheid van Van Santvoort gaat verder dan zakelijk. "Het verdwijnen van het enige zwembad in Son en Breugel zou eeuwig zonde zijn. In menselijk, maatschappelijk, maar ook in economisch opzicht. Overal krijgen zwembaden subsidie van hun gemeente, desondanks staat hun voortbestaan ter discussie omdat het te duur wordt. Maar wij krijgen structureel helemáál geen cent van de gemeente! We hebben 11.000 euro per maand nodig om het tekort te dekken, maar dat verzoek is door het college afgewezen. Wij staan ook open voor andere ideeën maar er moet nu onderhand iets gebeuren, anders trekken we zelf de stekker eruit".

De cijfers
Thermae Son is een commercieel bedrijf, waarbinnen het zwembadgedeelte ook een sociaal-maatschappelijke functie vervult. Op de vraag in hoeverre de gemeente hier in het verleden aan heeft bijgedragen dreunt Van Santvoort moeiteloos alle cijfers op. Het komt er, aldus de eigenaar, op neer dat de gemeente in de afgelopen decennia incidenteel heeft bijgedragen, maar een veelvoud daarvan heeft terugverdiend. Aldus wethouder Vortman heeft de gemeente vorig jaar een bonus van €100,- beschikbaar gesteld voor ieder kind dat in Son en Breugel woonde en in dat jaar zijn diploma B haalde. Daaruit zou gebleken zijn dat de afstemming tussen de wensen van ouders en het aanbod van Thermae niet goed verliep, en 55 % in Son slaagde en 45% elders. Bij die percentages zet Van Santvoort zijn vraagtekens. "Dit jaar hebben in ieder geval 340 kinderen hier hun zwemdiploma behaald".

Techniek en onderhoud
Wat ook wringt, is dat Thermae het zwembad helemaal up to date heeft gehouden en voorzien van de nieuwste technologie, als een van de weinige zwembaden bijvoorbeeld een warmtewisselaar. Behalve sterk energiebesparend/ duurzaam zuivert die ook nog eens de lucht, waardoor er nauwelijks chloorlucht waar te nemen is. Ondanks al die 'luxe' moet de prijs van het entreekaartje en abonnement gelijke tred houden met de regio, aldus Van Santvoort. "Anders gaan veel gebruikers toch naar een uitgeleefd zwembad, zoals in Sint-Oedenrode. Het gaat mij niet alleen om geld, al zou de totale exploitatie bij sluiting van het zwembad alleen maar verbeteren. En het is ook niet zo dat het zwembad de sauna of het horeca-gedeelte versterkt, het is grotendeels een ander publiek".

Regio
Het exploitatieprobleem met het Sonse zwembad speelt ook in de regio, al gaat het daarbij meestal om gemeentelijke zwembaden. In Meierijstad is het een belangrijk politiek speerpunt bij de gemeenteraadsverkiezingen op 23 november. De gebruikersraad in Sint-Oedenrode voert voor behoud van het eigen zwembad – dat overigens wel subsidie ontvangt – onder meer het argument "Bij elke euro die het zwembad kost, wordt vier euro bespaard op gezondheidszorg."
Mocht het gemeentebestuur van Meierijstad besluiten om het zwembad in Sint-Oedenrode te sluiten, tot aan de verkiezingen nog een heilig huisje maar daarna een reëel scenario, vervalt daarmee ook een belangrijk alternatief in de regio voor zwemmers uit Son en Breugel.
Het onderwerp staat voor 29 november op de agenda van de raadscommissie, waar het uiteindelijke besluit zal moeten gaan vallen.