Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Wat levert zo'n bijbaan als gemeenteraadslid nu eigenlijk op?

Politiek

De campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen draait op volle toeren. We zoeken weer nieuwe gemeenteraadsleden. Het lidmaatschap van de gemeenteraad is een nevenfunctie, dus geen fulltime baan. Toch is een gemeenteraadslid, zo blijkt uit onderzoek gemiddeld 14 uur per week aan tijd kwijt met het raadswerk.

Uiteraaard zitten hier pieken in en hoe meer de rijksoverheid aan taken delegeert naar de gemeente hoe ingewikkelder de dossiers worden en des te dikker de notities. Raadsleden zijn de meeste tijd kwijt met het lezen van rapporten, vergaderstukken en nota's. Daarna komen de vergaderingen, waar raadsleden gemiddeld bijna een derde van hun tijd mee vullen. Maar privé ben je ook raadslid, want je wordt bijvoorbeeld bij het boodschappen doen aangesproken door een inwoner die zijn of haar situatie of standpunt onder de aandacht wil brengen.

Ze doen het niet voor het geld
Een gemeenteraad is doorgaans een afspiegeling van de samenleving. Je hebt slimmerikken en minder slimme, harde en minder harde werkers. Maar één ding hebben ze gemeen: Ze doen het niet voor het geld. Vaak worden mensen raadslid omdat ze zo iets kunnen betekenen voor de samenleving en zich kunnen inzetten voor hun woonplaats, door voor de mensen op te komen. Jij bent immers volksvertegenwoordiger. Omdat het lidmaatschap van de gemeenteraad een nevenfunctie is, krijg je van de gemeente een vergoeding en geen salaris. De hoogte van de vergoeding kan per gemeente sterk verschillen. Dat heeft vooral te maken met het aantal inwoners van de gemeente. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken dat jaarlijks de vergoedingen van gemeenteraadsleden vaststelt, heeft gemeenten ingedeeld in klassen afhankelijk van het aantal inwoners.

Wat levert zo'n bijbaan als gemeenteraadslid nu eigenlijk op?
De gemeente Son en Breugel telt 16.704 inwoners (30 april 2017, bron: CBS). Zij valt daarmee in klasse 3. Hiermee ontvangen raadsleden een maximale standaardvergoeding van ca. € 580,23 per maand. Naast de standaardvergoeding hebben raadsleden recht op een standaard onkostenvergoeding van € 76,37 per maand. Bovendien heb je als raadslid recht op een extra vergoeding wanneer je lid bent van een bijzondere commissie, zoals de vertrouwenscommissie voor de vervulling van de burgemeestersvacature of een onderzoekscommissie. Je krijgt hiervoor per vergadering een aanvullende vergoeding van € 62,56. (niveau 2016). Fractieleiders krijgen bovenop hun normale vergoeding nog een extra vergoeding van maximaal 6,4 procent. Dat is opgebouwd uit een vaste toeslag van 1,2 procent plus 0,4 procent per fractielid. Tot slot kunnen raadsleden als ze aftreden nog twee jaar aanspraak maken op een vergoeding. Het eerste jaar krijgen ze 80 procent van hun oorspronkelijke vergoeding.
Voor de gemeente Son en Breugel staat dit beschreven in deVerordening rechtspositie wethouders, raads- en comm¡ssieleden gemeente Son en Breugel 2016.

Afbeelding
Algemeen 17 uur geleden Tien inwoners Son en Breugel ontvangen een Koninklijke onderscheiding
Ron Hendriks
Algemeen 18 uur geleden Honden uitlaten in losloopgebieden: niet meer dan drie honden los
Wagenpark van het wijkteam Son en Breugel
Algemeen 21 uur geleden Onderhoud openbare ruimte gaat niet vanzelf
The Jewellery Event Sieraad & Friends
Advertorial Algemeen 25 apr, 20:00 Edell Fine Jewelry aanwezig bij Sieraad & Friends
Vrijwilliger gevraagd op de Buurtbus 260
Algemeen 25 apr, 17:00 Buurtbus 260 zoekt vrijwillige chauffeurs
Archieffoto: Fietsenmarkt Dutmella
Algemeen 25 apr, 15:00 Op 1 juni is het weer zover: de Fietsenmarkt van scouting Dutmella