Gemeente laat bomen niet wijken voor zonnepanelen
Gemeente laat bomen niet wijken voor zonnepanelen Foto: gemeente Son en Breugel

Gemeente laat bomen niet wijken voor zonnepanelen

Politiek

Met enige regelmaat ontvangt de gemeente vragen over het kappen en snoeien van bomen. Soms zit daar de vraag tussen of een gemeentelijke boom gekapt of fors gesnoeid kan worden om méér zonlicht op een tuin of op zonnepanelen mogelijk te maken.

Redactie: Gemeente Son en Breugel

Vanuit de wens om op een duurzame manier energie op te wekken, is zo’n vraag relevant. Want met meer opbrengst van de zonnepanelen is minder (fossiele) brandstof nodig om de woning van energie te voorzien. Dat is een duurzame gedachte.
Toch kiest de gemeente er niet voor om bomen te laten wijken voor zonnepanelen. Het belang en de functie van groen zijn daarvoor te belangrijk.

Hoe zit dat?
In november 2021 stelde de gemeenteraad de Beleidsnota Openbaar Groen 2021 ‘openbaar groen op orde’ voor de gemeente Son en Breugel vast. In artikel 4.7 van het gemeentelijke groenbeleidsplan staat dat de gemeenteraad het belang van het opwekken van duurzame energie met zonnepanelen erkent en herbevestigt, maar de bomen gaan voor.

Een groen dorp telt veel gemeentelijke bomen. Deze krijgen weliswaar niet allemaal een extra beschermde status, maar kunnen alleen met een goede maatschappelijk relevante reden worden weggehaald. Bomen zijn leidend, woonwensen van burgers zijn volgend.

Zo worden bijvoorbeeld geen bomen gekapt, omdat een inrit moet worden verbreed. Wie in dit dorp woont, kiest voor een groene leefruimte en dat kan soms met overlast gepaard gaan. Bladval, eikels, kleine takjes die uit volwassen bomen vallen, beestjes in bomen, wortelopdruk van trottoirs en privéverhardingen en dergelijke horen bij de bomen.

Mocht een kapvergunningsplichtige boom in de weg staan, dan zal de bewoner in principe zijn/haar plan moeten aanpassen. Ook worden gemeentelijke bomen niet gesnoeid voor dit doel. Lichthinder van gemeentelijke bomen in relatie tot verminderde opwekking van stroom, is geen reden om tot snoei over te gaan.

Afweging
Met het vaststellen van deze beleidsnota kiest de gemeenteraad nadrukkelijk voor het belang van de bomen. Bomen zorgen voor een verkoelend effect in de straat. Hierdoor warmt de straat minder snel op in hete zomers. Ook zullen niet fors gesnoeide bomen die natuurlijk groeien langer leven en gezonder leven. Hoe groter de boom des te meer fijnstof de bladeren afvangen. Veel groen is ook beter voor de algemene gezondheid, bomen zetten immers CO2 om in zuurstof die we allemaal inademen.

Ook voor het ecologisch evenwicht en voor de belevingswaarde is het beter om veel en gezonde bomen te hebben. Veel inwoners die in dit dorp wonen willen ook dat het groen zo veel mogelijk behouden blijft. De gemeente kiest dus voor dat algemene belang en wil daarom de gemeentelijke bomen en alle bomen uit de hoofdgroenstructuur zo goed mogelijk behouden. Het voordeel uit zonnepanelen weegt niet op tegen de voordelen die bomen hebben.

Gemeente laat bomen niet wijken voor zonnepanelen
Gemeente laat bomen niet wijken voor zonnepanelen