Afbeelding

PvdA-GroenLinks zoekt contact met getroffenen woningnood

Politiek

Son en Breugel - PvdA-GroenLinks Son en Breugel wil het menselijk leed achter de woningnood in de gemeente zichtbaar maken. Daarom zoekt de Werkgroep Wonen van deze lokale partijcombinatie contact met inwoners die getroffen worden door de woningnood. Via hun verhalen wil de werkgroep duidelijk maken dat er in Son en Breugel snel een paar honderd betaalbare woningen bij moeten komen om de grootste nood te lenigen. Samen met betrokkenen wil zij hiervoor actie voeren.

Gastredactie: Peter van Dam

Er is in Son en Breugel een snelgroeiend tekort aan betaalbare huur- en koopwoningen. Woningzoekenden staan daardoor jarenlang ingeschreven bij een woningcorporatie, voordat ze eindelijk een huis toegewezen krijgen. En wie een betaalbaar huis wil kopen, merkt dat die er niet of nauwelijks zijn. Honderden inwoners worden hierdoor diep geraakt. Het gaat dan bijvoorbeeld om jonge mensen die zelfstandig willen gaan wonen, om jonge stelletjes die door de komst van kinderen een grotere woning nodig hebben, om ouderen die naar een kleinere of voor hen beter passende (zorg)woning willen of moeten verhuizen, om inwoners die na een scheiding op straat dreigen te komen staan, om erkende vluchtelingen die in een asielzoekerscentrum wachten tot er een woning voor hen beschikbaar komt en zij een nieuw leven op kunnen gaan bouwen, of om nieuwkomers die hier in de regio werk hebben gevonden en zich hier willen vestigen.

Voor velen is de woningnood in Son en Breugel schrijnend en urgent. Daarom moeten niet alleen op de middellange en lange termijn, maar ook al tussen nu en de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2026 grote aantallen betaalbare woningen gerealiseerd worden. Dat vraagt niet alleen om een krachtige en vernieuwende aanpak van gemeentebestuur en woningcorporaties, maar ook om medewerking van inwoners. Het zijn immers vaak protesten en bezwaren van inwoners die de realisatie van nieuwe woningen op locaties in bestaande wijken jarenlang vertragen. Iedereen vindt dat de woningnood moet worden opgelost, maar tegelijkertijd maken velen toch vaak bezwaar tegen de komst van nieuwe woningen in hun eigen buurt of wijk.

Om duidelijk te maken hoe pijnlijk en knellend de woningcrisis voor velen in Son en Breugel is, wil de Werkgroep Wonen van PvdA-GroenLinks in gesprek met inwoners die hun eigen verhaal daarover willen vertellen. Door aan die verhalen aandacht te schenken in enkele artikelen in deze krant, wil zij zichtbaar maken wat het met mensen doet als ze jarenlang op een woning moeten wachten. Daarnaast brengt de partij in kaart op welke locaties binnen de gemeente de komende twee tot drie jaar snel betaalbare, tijdelijke prefab-woningen kunnen worden geplaatst om de meest dringende nood te lenigen. Ook kijkt zij naar de mogelijkheden om grote woningen op te splitsen in kleinere wooneenheden. Op woensdagavond 5 april zal PvdA-GroenLinks tijdens een voor iedereen toegankelijk politiek café in de theaterzaal van het Dommelhuis haar bevindingen presenteren en de discussie over de woningcrisis in Son en Breugel op gang brengen.

Oproep
Wie zijn of haar eigen woningnoodverhaal wil vertellen, kan een mailtje sturen naar: politiekcafe@pvdagl.nl. Er wordt dan contact met u opgenomen door een van de twee leden van de Werkgroep Wonen van PvdA-GroenLinks Son en Breugel (Harry van der Kallen en Peter van Dam), die actie voert voor snelle uitbreiding van het aantal sociale huurwoningen en koopwoningen in Son en Breugel.