Op KP Son inspecteren de veiligheidsofficials van de KNAF de hairpin
Op KP Son inspecteren de veiligheidsofficials van de KNAF de hairpin Foto: ELE Rally

Nieuwe routes en vertrouwde start van ELE Rally in Son en Breugel

Sport sport

Son en Breugel - De 58e editie van de ELE Rally op 2/3 juni is behalve de oudste autorally ook de 1e rally van het seizoen 2023 op Nederlandse bodem. Zowel start als finish zullen vertrouwd plaatsvinden op en rondom ons Kerkplein. Al zittend op het terras van café-restaurant De Zwaan heb je prachtig uitzicht op dit start/finishpodium. 

Daarnaast zal traditioneel het koningsnummer zaterdagavond worden opgevoerd op industrieterrein Ekkersrijt. De klassementsproef aldaar, aan het einde van de rally, is reeds jaar en dag de scherprechter voor winst of verlies. Samen met de klassementsproef in Sint-Oedenrode (op de ‘Sloef’) zullen deze finale proeven dus gedeeltelijk in het donker worden verreden. 

De complete organisatie van het evenement inclusief ‘Rally Control’ is gehuisvest in het Dommelhuis. Vandaaruit kan de organisatie ‘real time’ alle verrichtingen van de deelnemers volgen. Vanuit dit zenuwcentrum is men in staat om overkoepelend te waken over de veiligheid van zowel de deelnemers als het publiek. 

Het organisatiecomité, bestaande uit 25 vrijwilligers, is al maanden druk met veiligheidsplannen, inhuren van mensen en materiaal en het maken van routeboeken. Tijdens de rally zelf zijn er pakweg 900 vrijwilligers actief om dit enorme spektakel in goede banen te leiden. Met een nieuw servicepark in Veghel, aangepaste klassementsproeven en een vol deelnemersveld komen autosportliefhebbers dus ruimschoots aan hun trekken.

Route en veiligheidsplan
De veiligheidsofficials van de nationale autosportfederatie KNAF hebben na een verkenning groen licht gegeven voor zowel de klassementsproeven als het veiligheidsplan. Hoofd Veiligheid Gertjan Pleket was verheugd over de reactie van de KNAF: “Afgelopen weken hebben we voor de situaties die meer aandacht nodig hadden goede oplossingen kunnen vinden om de veiligheid van toeschouwers en deelnemers te waarborgen. Alle aanwonenden aan de klassementsproeven ontvangen een schrijven met informatie over afsluitingen en dergelijke. Een paar stukken onverhard op twee klassementsproeven liggen er nu slecht bij na de regenperiode van afgelopen tijd. Komende maanden gaan we hier nog speciaal aandacht aan besteden.”

Nieuwe locatie servicepark
De organisatie van de ELE Rally is verheugd om de nieuwe locatie van het servicepark bekend te kunnen maken. De afgelopen jaren was dat gesitueerd in Son (De Rooy Transport) en Best (Aquabest), maar om uiteenlopende redenen zijn deze locaties helaas momenteel niet beschikbaar. Gelukkig bood de gemeente Meierijstad (waar ook de proef Sint-Oedenrode onder valt) aan om in Veghel een evenemententerrein te gebruiken. Voorzitter Radboud van Hoek is daar verheugd over: “Industrieterrein De Amert in Veghel is een zeer geschikte nieuwe locatie, die aan alle vereisten voldoet. Het is geweldig dat ook deze gemeente zo proactief en positief met ons meedenkt!”

Houd voor het laatste nieuws deze krant of de website van www.mooisonenbreugel.nl of www.elerally.nl goed in de gaten.