(vlnr) Ronnie v.d. Kerkhof ,Alfred Mateussen en Leon Kusters
(vlnr) Ronnie v.d. Kerkhof ,Alfred Mateussen en Leon Kusters Foto: Wil Feijen

25 jaar Avond Wandel 4-daagse in Son en Breugel

Algemeen

Son en Breugel - De Avond Wandel 4-daagse is 25 jaar geleden ontstaan vanuit scouting Margaretha Sinclair, een scoutinggroep voor meiden die iets voor het dorp en de inwoners wilde betekenen. Toen deze scoutinggroep werd opgeheven, hebben ze het stokje overgedragen aan JC Oase; een mooie manier om de succesvolle AW4D niet verloren te laten gaan.

Redactie: Hanny Evers

In 1998 had scouting Margaretha Sinclair te kampen met financiële problemen; een koude winter zorgde voor een torenhoge gasrekening. Zo ontstond het idee voor de Avond Wandel 4-daagse. Een evenement voor het hele dorp, waarvan de opbrengsten zorgden dat het voortbestaan van de scoutinggroep gegarandeerd was. De wandeltocht werd een groot succes, met in het eerste jaar zo’n 600 deelnemers. Het succes kreeg een vervolg, en de AW4D werd een jaarlijks terugkerend evenement, met op het hoogtepunt (2015) 1200 deelnemers. 

Het succes van de AW4D
Scouting is er met name voor de kinderen, gedragen door vrijwilligers, en nog altijd is dit ook het uitgangspunt van de AW4D. Het is een van de weinige 4-daagsen waar je zowel 2,5 km als 5 km en 10 km kunt wandelen; een evenement waar zowel jong als oud aan deel kan nemen. Met name de kortste afstand voor de allerkleinsten, die ook toegankelijk is voor buggy’s en rolstoelen, maakt het familiefeest compleet.

JC Oase
Het evenement vraagt om een gedegen voorbereiding en de inzet van vele vrijwilligers. In eerste instantie werd de organisatie geheel gedragen door de scouting. Na ongeveer 20 jaar kwam hier een einde aan; scouting Margaretha Sinclair hield op te bestaan door een tekort aan vrijwilligers. Gelukkig betekende dit niet het einde van de AW4D. Er werd gezocht naar een organisatie die dit over wilde nemen. De ideale opvolger werd gevonden in JC Oase, een jongerencentrum dat zich inzet voor de jeugd uit Son en Breugel, geheel gedraaid door vrijwilligers.

Oud-voorzitter Leon Kusters: “Fijn dat dit nog steeds doorgaat.” 

Samenwerking
De organisatie is in 2017 (20e editie) overgenomen door JC Oase, met als voorzitter Alfred Mateussen. Hierbij is de structuur van commissies en het draaiboek behouden. Verschillende vrijwilligers van de scouting, onder wie voorzitter Leon, zijn meegegaan naar JC Oase om ‘hun kindje’ de AW4D voort te zetten. Het enige wat er echt veranderd is, is de startplek. Van Breugel werd deze verplaatst naar Son, dicht bij het gebouw van JC Oase. De eerste jaren was dit wel wat lastig met betrekking tot het verkrijgen van de juiste vergunning. Maar nadat een vertrekkende auto de huldiging had verstoord, onder toeziend oog van de burgemeester, was ook dit geen probleem meer. 

Huidige voorzitter Ronnie v.d. Kerkhof: “Het is een geweldig evenement voor Son en Breugel. Er zijn zoveel inwoners op de been. Het is fantastisch om al die blije gezichtjes te zien.” 

De afgelopen jaren zijn de veiligheidseisen rondom de vergunning wel aangescherpt. Stonden de vrijwilligers de eerste jaren nog met zelfgemaakte klaaroverborden op de oversteekplaatsen, nu moeten de vrijwilligers jaarlijks een examen afleggen om te mogen helpen met oversteken; voor sommigen een drempel te ver, maar voor velen gewoon een extra avondje gezelligheid met de andere vrijwilligers. Gezelligheid, samen lol maken en iets betekenen voor de inwoners van Son en Breugel, dat is wat de meeste vrijwilligers motiveert om ieder jaar weer mee te helpen. 

Van 6 t/m 9 juni is de 25e Avond Wandel 4-daagse, en wie jarig is, trakteert: dit jaar zal de AW4D extra feestelijk worden afgesloten.

De aanmelding is geopend: https://jc-oase.nl/activiteiten/aw4d/inschrijven/