vnlr: Wil, Chiel, Annie, Mia, Piet, Petra, Maria
vnlr: Wil, Chiel, Annie, Mia, Piet, Petra, Maria Foto: MooiSonenBreugel

40 jaar vlooienmarkt korfbalvereniging Corridor

Algemeen

Son en Breugel - Op 7 april a.s. is de 40e vlooienmarkt van Corridor, een evenement dat de korfbalvereniging uit Breugel 40 jaar geleden startte om geld op te halen voor de bouw van het clubhuis. Het werd een groot succes; de vlooienmarkt is in de jaren die volgden uitgegroeid tot een begrip in het dorp. Menig bezoeker wacht al uren voor de poort, om zodra deze opengaat al rennend de populaire kramen op te zoeken. 

Redactie: Hanny Evers

De vlooienmarkt heeft een mooi clubgebouw opgeleverd, en ook nu kan de vereniging de inkomsten hard gebruiken om de begroting rond te krijgen. 100 vrijwilligers staan op 7 april klaar om er wederom een succesvolle vlooienmarkt van te maken. Ondertussen zijn de voorbereidingen al in volle gang.

Vrijwilligers van het eerste uur
De vlooienmarkt draait geheel op vrijwilligers, van wie sommige al 40 jaar meedraaien. De oudste vrijwilliger is Piet (80+). Normaal is Piet 5 dagen mee aan het sjouwen, maar dit jaar zorgen rugklachten ervoor dat hij een toekijkende rol krijgt.

De jeugd wordt ook vanaf het allereerste begin bij de organisatie betrokken. Zo verkopen alle leden loten voor de loterij en worden ook de kleinste jeugdleden ingezet bij het ophalen en sorteren van spullen.
Een bijzondere vrijwilliger is ‘De Geit’. In de nacht voorafgaand aan de vlooienmarkt slaapt hij in het clubgebouw en waakt zo over de opgehaalde spullen; dit doet hij al zeker 25 jaar. Ondertussen helpt hij ook met het sorteren van de spullen en het afvoeren van de overgebleven spullen. In ruil daarvoor zoekt hij vooraf al heel wat mooie en bijzondere spullen uit, die hij, natuurlijk tegen betaling, voor zichzelf apart legt.

zo worden ook de kleinste jeugdleden ingezet bij het ophalen en sorteren van spullen

Bijzondere momenten
40 jaar vlooienmarkt leverde veel bijzondere momenten op. Zo werden er in de eerste jaren steigers neergezet in plaats van de huidige kramen. Het kostte de vrijwilligers een week zwoegen en ploeteren om alles neer te zetten. En dan het verhaal van de warme schoenen: iemand had de eigen schoenen ingeruild voor schoenen van de vlooienmarkt om zo niet te hoeven betalen; of de vrouw die een pedaalemmer kocht en daarna stiekem kledingstukken hierin liet verdwijnen. Regelmatig willen mensen iets voor niets meenemen. Maria: “Ik ben ooit iemand achterna gerend voor € 0,10. Beter iets dan niets!”

Rare vondsten
Natuurlijk zijn er ook bijzondere vondsten tussen alle ingezamelde spullen. Zo kwam een van de vrijwilligers een kunstgebit tegen, en werden er verschillende keren fotoalbums met familiefoto’s gevonden tussen stapels boeken. Er werden ook ooit buisjes met laboratoriumbloed ontdekt, die meteen weggegooid werden. Vorig jaar nog ontdekten de vrijwilligers een koffer vol met militaire kleding uit de Tweede Wereldoorlog; deze is naar museum Bevrijdende Vleugels gebracht, omdat ze vonden dat dit daar thuishoort. Gaandeweg heeft men geleerd hiermee om te gaan.

Om te voorkomen dat mensen zomaar wat inleveren, heeft de korfbalvereniging een lijst gemaakt met spullen die ze wel meenemen en welke niet. Zo kunnen de spullen ook makkelijker gesorteerd worden, waarna het per categorie op de vlooienmarkt wordt aangeboden, met als populairste elektronica en fietsen.

Ook voor dit jaar doet korfbalvereniging Corridor weer een oproep om spullen in te leveren. Op 6 april rijden zij door Breugel om de spullen op te halen die aan de straat zijn gezet. Iedereen die buiten Breugel woont of uitzonderlijk goede spullen heeft, kan vooraf bellen naar Petra van Maasakkers, 06-38510384 of Piet Hazenberg, 0499-475034.

zo werden er verschillende keren fotoalbums met familiefoto’s gevonden tussen stapels boeken

Om milieutechnische redenen worden onderstaande artikelen niet meegenomen:
Koelkasten, diepvriezers, computers en tv’s, videobanden, bedden, matrassen, fauteuils, bankstellen, gestoffeerde of gedemonteerde meubels, (kunst)kerstbomen, surfplanken, skiboxen, verf, asbestproducten en chemische artikelen.