Petry van Maasakkers met haar hulphond Presley
Petry van Maasakkers met haar hulphond Presley Foto: Dave Hendriks / SQ Vision Mediaprodukties
Week van de zorg

Husky Presley biedt hulp

Algemeen

Son en Breugel - Petry van Maasakkers, een 23-jarige inwoonster van Breugel, zal de primeur hebben om de eerste persoon in Nederland te zijn die een husky-achtige hulphond ontvangt. Presley, een pomsky (een kruising tussen een pomeriaan en een husky), wordt momenteel opgeleid door het team van Teamdogs om Petry te ondersteunen bij haar dagelijkse strijd tegen angststoornissen. Normaal zijn het vaak labradors of golden retrievers die hiervoor worden opgeleid. Presley is nu 1 jaar en 4 maanden. Hij was 8 weken oud toen Petry hem mocht ophalen. 

Redactie: Dave Hendriks/ Cindy van den Boogaard

“Sinds mijn 15e heeft mijn angststoornis mijn leven ernstig beïnvloed. Zelfs naar buiten gaan is een enorme uitdaging, en eenvoudige taken zoals boodschappen doen kunnen enorm moeilijk zijn”, legt Petry uit. “Ik hoop dat Presley me wat meer vrijheid en zelfstandigheid kan geven, en me kan helpen om weer een beetje van het leven te genieten. Presley gaat al sinds pup overal mee naar toe, op plekken waar hij niet mocht komen stiekem onder mijn jas. Nu hij begonnen is aan het traject mag hij overal mee naartoe. En moet ik ook veel buiten de deur oefenen bijvoorbeeld in de winkel, op het terras of uit eten” lacht Petry.


Petry van Maasakkers met haar hulphond Presley - Dave Hendriks / SQ Vision Mediaprodukties

“Ondanks dat ik niet zichtbaar ziek ben, heb ik wel een serieuze aandoening”, vervolgt Petry. “Ik hoop dat door mijn stoornis openbaar te maken er meer begrip zal ontstaan in de samenleving. Het is belangrijk om te onthouden dat je niet altijd aan iemands uiterlijk kunt zien wat die persoon doormaakt.” Petry benadrukt ook het belang van acceptatie wanneer ze met Presley in het openbaar verschijnt. “Ik hoop dat mensen begrijpen dat het hebben van een hulphond een noodzaak is, zelfs als het niet meteen duidelijk is waarom. Je weet nooit wat iemand heeft”, voegt ze toe.

De opleiding
Presley helpt haar nu vaak maar dan pas op het moment van de paniekaanval en dat is dus te laat. Hij moet met dit traject het eerder gaan aangeven. De eerste signalen die hij bijvoorbeeld moet gaan oppikken zijn als Petry begint met friemelen of huilen, want dat gaat ze doen zodra ze zich slecht voelt en daarop moet hij meteen gaan reageren.


Petry van Maasakkers met haar hulphond Presley - Dave Hendriks / SQ Vision Mediaprodukties

Het traject bestaat uit 4 verschillende fases. In de eerste fase gaan ze kijken hoe de hond de basis doet zoals; het zit, lig, blijf, het spelen en luisteren met andere honden. “Fase 2 tot en met 4 is gericht op gehoorzaamheid en de hulp die ik nodig heb van mijn hond. Uiteindelijk sluit je het traject af met een examen, als hij slaagt krijgt hij het officiële jasje en pasje. Na het traject heb hebben wij per jaar nog 3 trainingen en 1 examen.” Aldus Petry

Helaas worden de kosten voor de opleiding van Presley momenteel niet vergoed. Het kan oplopen tot € 7000,-. Om deze reden heeft Petry een crowdfunding gestart, in de hoop het benodigde bedrag op te halen om de opleiding van Presley te bekostigen.

Iedereen die wil bijdragen aan het realiseren van Presley als hulphond voor Petry kan doneren via de crowdfundingspagina: https://www.gofundme.com/f/jjkmk2-hulphond-voor-petry of scan de QR-code.


 Petry van Maasakkers crowdfundingpagina - Ingezonden