Aanplanten voedselbos bij de Harlekijn
Aanplanten voedselbos bij de Harlekijn Foto: Wil Feijen

Leerlingen van De Harlekijn planten hun eigen voedselbosje

Algemeen

Son en Breugel - De Harlekijn heeft sinds dinsdag 12 maart een voedselbosje. Leerlingen van groep 4 en 7 plantten samen met IVN Natuureducatie het bosje. De kinderen opende het voedselbosje in het bijzijn van burgemeester Suzanne Otters-Bruijnen, wethouder Steven Grevink, ouders en andere belangstellenden. De gemeente is blij met dit initiatief in Son en Breugel en vindt vergroening van de speelomgeving van kinderen, natuureducatie en gezond leren eten belangrijk. 

Gastredacteur: Nicolien Tournoij

Het voedselbosje is een klein bosje waar 30 verschillende soorten planten groeien waar je van kunt eten: bomen, struiken, kruiden, klimplanten en bodembedekkers. Door het voedselbosje leren kinderen op een uitdagende en vernieuwende manier hoe voedsel groeit en waarom dit goed is voor de natuur, het klimaat en jezelf. Ze ontdekken hoe verschillende planten smaken en welke delen je ervan kunt eten. Zo kun je vruchten plukken, maar er groeien ook eetbare bloemen en bladeren.

Deze keer was het wel heel speciaal met het planten van hun eigen voedselbos

Na een korte uitleg van hovenier Remko de Leeuw mochten de kinderen de jonge planten in de grond zetten, van appel- en perenbomen tot colakruid en citroenmelisse. Het duurt nog even tot het bosje in volle bloei zal staan. De naambordjes die de kinderen zelf hebben gemaakt zijn echter ware kunstwerkjes geworden die het bosje nu al opfleuren. Daarnaast leerden de kinderen over wormen die van vitaal belang zijn voor het bosje. Als de vrijwilligers van de tuin de klas in komen om hulp van de kinderen te vragen schieten de vingers altijd direct de lucht in. Deze keer was het wel heel speciaal met het planten van hun eigen voedselbos. “Ik kan niet wachten tot ik weer mag helpen en we iets kunnen proeven uit de tuin”, was de reactie van een van de kinderen.

Ook de leraren van de school zijn enthousiast over het bosje: “Het is jammer dat dit niet standaard in het curriculum is opgenomen; het is echt belangrijk dat kinderen het plaatje bij het zorg dragen voor onze wereld krijgen naast alle theorie die wij ze geven.”

Bij de opening nam de wethouder nog even het woord, waarna de kinderen het bosje openden met het doorknippen van gevlochten wilgentakken. Hiermee verschaften zij de burgemeester toegang om de laatste plantjes samen met de kinderen te planten.

Het voedselbosje biedt kans om te leren over de natuur, duurzame voedselvoorziening en gezond leren eten. Het is goed voor de leerlingen en goed voor de natuur. Voedselbosje De Harlekijn is een samenwerking van IVN met de provincie Noord-Brabant, het rijksprogramma Jong Leren Eten en basisschool De Harlekijn.