Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Column MC de Linden: Hoesten

Column Column Column

We waren het door alle covidmaatregelen bijna vergeten, maar inmiddels is duidelijk dat het deze herfst en winter weer raak is. Diverse virussen zorgen voor veel zieke mensen met koorts, griep en verkoudheid. Hoesten is daarbij een veelvoorkomende klacht.

Hoesten is ontzettend vervelend; het zorgt voor keel- en spierpijn, het houdt je uit je slaap en je wordt er doodmoe van. Hoesten is echter een normale reactie, een natuurlijke manier om de luchtpijp, keel en longen schoon te maken. Hoesten gaat na 2-3 weken vanzelf over. Heel vaak willen we liever dat het eerder overgaat, maar de natuur heeft tijd nodig om te herstellen. 

Soms heb je het gevoel dat je flink moet hoesten om slijm weg te krijgen. Door veel te hoesten, wordt er ook meer slijm aangemaakt. Beter kun je kleine slokjes water drinken; koude drank als je ook keelpijn hebt en warme drank eventueel met honing of een dropje om op te zuigen. Verder helpt het om niet te roken, te stomen bij vastzittend slijm en ruimtes waar gerookt wordt of een vieze lucht hangt te vermijden. Hoestdrankjes en anti-hoestpilletjes helpen niet. Het hoesten gaat er niet sneller van over. Indien je ook verkouden bent, helpt een neusspray bij verkoudheid om de neus en bovenste luchtwegen beter open te houden. Het hoesten kan daardoor verminderen.

Gaat het hoesten na 3 weken niet over? Heb je meer dan 3 dagen koorts gemeten (> 38®C)? Ben je benauwd of hoest je bloed op? Heb je minder weerstand door een hoge leeftijd, ziekte of medicijnen? Neem dan contact op met de huisartsenpraktijk. Is dat niet het geval: neem de tijd, zorg goed voor jezelf en kijk eens op thuisarts.nl voor meer informatie en adviezen.