Haydn orkest
Haydn orkest Foto: Ingezonden

Klassiek in het Dommelhuis: Haydn Orkest Brabant

Cultuur

Son en Breugel - Op zondag 18 februari om 14.00 uur verzorgt het Haydn Orkest Brabant een klassiek concert in het Dommelhuis.

Het Haydn Orkest Brabant bestaat bijna tien jaar en zocht aanvankelijk domicilie in Kasteel Heeswijk; sinds 2020 biedt de Weeffabriek in Geldrop het vaste onderdak: “We zijn een projectorkest, en we doen drie projecten per jaar. Onze bezetting is dat van een klassiek kamerorkest zoals dat in de tijd van Haydn en Mozart al bestond. Het bestaat uit strijkers, twee hobo’s, twee fluiten en twee fagotten. We zijn alles bij elkaar met maximaal twintig mensen.”

Haydn leefde van 1732 tot 1809 en werd dus 77; hij maakte zowel Bach als Beethoven mee. Voor Mozart, geboren in 1756 en overleden in 1791, was de koek met 36 jaar op. Hadyn schreef maar liefst 104 symfonieën, Mozart ‘slechts’ 40. Haydns grootste kwaliteit is dat hij met beperkte middelen harmonie en structuur weet aan te brengen die steeds weer verrast. Voor Haydn geldt: in de beperking toont zich de meester. Van de allereerste symfonie uit 1759 tot de laatste uit 1795 stáát de partituur als een huis. Haydn Orkest Brabant bestaat uit zowel professionals als ervaren liefhebbers. Naast Haydn worden er ook stukken van Albinoni en Gluck gespeeld.