Iris Penning
Iris Penning Foto: Ingezonden

Prachtige evenementen bij Lazy Sonnie Afternoon

Cultuur

Son en Breugel Lazy Sonnie Afternoon staat aan de vooravond van een drietal prachtige evenementen. Komende zondag 7 april vindt er een reguliere editie plaats met het Iris Penning Trio, voorafgegaan door Martijn Kuijten. Op 1 juni vindt de Lazy Sonnie Song Night plaats en op 7 juli het zesde Lazy Sonnie Festival. Drie evenementen met een totaal andere opzet, maar wel een gemeenschappelijke rode draad: kwaliteitsmuziek vanuit alle hoeken van ons land en ver daar buiten!

Iris Penning Trio met voorprogramma Martijn Kuijten/Onze Martinus
Aanstaande zondag 7 april treedt de stadsdichteres van Eindhoven met haar trio op. Iris Penning maakt eigenwijze poëtische pop; tekstueel, eigenzinnig, soms theatraal, soms brutaal, altijd precies zoals ze is.

Met haar herkenbare stem brengt ze de kracht van taal en melodie bij elkaar. Ze bracht vier albums uit, waarvan ‘Dan Maar Genieten’ de meest recente is. Voor dit album werkte ze samen met Huub Reijnders, Martijn Bosman, Philip Lassiter en vele anderen. De plaat werd lovend ontvangen in de vakbladen én bij haar publiek.

Iris begon op haar vijftiende met ondernemen, strevend om altijd alles precies op haar eigen manier te doen. Ze speelde op festivals, in popzalen en theaters in heel Nederland en België. Ze stond in de finale van de Grote Prijs van Nederland, won de Vlaamse Nekka-muziekwedstrijd, werd verkozen als stadsdichter van Eindhoven en won de Cultuurprijs van die stad. 

Maar wat ze ook doet, muziek is en blijft haar grootste liefde. Op het podium voelt ze zich thuis. In Son en Breugel komt ze als trio met mede-muzikanten Mirthe de Jonge op cello en Richie Reichelt (gitaar).

De Gemertse liedjesschrijver Martijn Kuijten brengt onder de naam Onze Martinus zijn eerste soloalbum uit. Kuijten was voorheen voorman van Op Zoek Naar Johan, lid van Mannen Met Baarden en tevens bekend van de televisieserie Vergane Glorie voor Omroep Brabant met Bjorn van der Doelen en Ruud van den Boogaard. Als Onze Martinus zingt hij in het Nederlands, maar onmiskenbaar met een Brabantse tongval. “Omdat ik door al dat rondzwerven mijn streektaal ben verloren, gebruik ik de taal die het dichtst bij mijn gevoel komt, en dat is het Brabants.”

Om 14.30 uur is de zaal open. Vanaf 15.00 uur start het programma, dat om 17.00 uur eindigt. De afterparty met de band Caponata start direct daarna. Tickets zijn verkrijgbaar voor 15 euro via het Vestzaktheater Son. Tickets zijn ook ter plekke in de zaal verkrijgbaar. Afterparty met de band Caponata heeft vrije entree.

Lazy Sonnie Song Night
Op 1 juni vindt de Lazy Sonnie Song Night plaats. Op deze ‘bonte avond’ in de foyer van het Dommlhuis treden de beste muzikanten van lokale Sonse bodem op. Iedereen die een rol speelt in de Sonse muziekwereld is van de partij. In totaal twaalf acts, solo, duo of trio, treden voor u op. Iedere act speelt twee nummers. Het wordt een enorm afwisselende avond waar het publiek 24 nummers te horen gaat krijgen van een zeer uiteenlopend genre. Eerdere edities van de Lazy Sonnie Song Night waren een groot succes. Na afloop is er een afterparty met dj. Entree is gratis.

Lazy Sonnie Festival 2024
Noteer alvast in uw agenda zondag 7 juli. Dan vindt het zesde Lazy Sonnie Festival plaats, op de vertrouwde plek in de voortuin van het vroegere kloosterhotel La Sonnerie. De line-up dit jaar is misschien wel de beste die we ooit hebben gehad: Mojo Hand (rhythm & blues), Big Chief (met de fabuleuze pianist Roel Spanjers), Annie Keating Band (USA/UK, komen speciaal uit Engeland overvliegen), Borgers Family (met aartsvader Bertus Borgers) en als afsluiter Voltage, de Brabants band die momenteel landelijk furore maakt en waarvan het nummer She’s gone like the wind hoog in de lijsten staat.

De komende weken zal de line-up in deze krant nader worden toegelicht.


Martijn Kuijten
Bertus Borgers verwacht tijdens Lazy Sonnie Festival
Afbeelding