Afbeelding

Torenhoge verwachtingen van muziekfestijn Tower Festival 2015

Algemeen

Komende zondag gaat de zesde editie van het Tower Festival 2015 van start. Nabij het Kerkplein in Son en Breugel treedt een groot aantal coverbands op. Organisator Frank Zwijnenberg vertelt over de totstandkoming van dit muziekfestival dat onlosmakelijk met het dorp verbonden is.

Zwijnenberg is een echte muziekliefhebber. Hij kwam in 1963 vanuit de Randstad naar Son en Breugel. Hij bracht hier zijn jeugd door. In 2007 werd hij door een vriend uitgenodigd voor een bijzondere reünie in Eindhoven waarin een hoop wijkbewoners elkaar na jaren weer trof onder het genot van live muziek. Zwijnenberg vond dat zo'n goed idee dat hij in 2008 uiteindelijk zelf besloot om een soortgelijke reünie op te zetten in Son en Breugel. Hij benaderde leeftijdsgenoten die in de jaren 60 en 70 in Son en Breugel op school zaten, in de kroeg kwamen of lid waren van sportverenigingen.

De oproep van Zwijnenberg viel op. Niet alleen in het dorp, maar ook in het buitenland. Met als gevolg dat Café Restaurant De Zwaan op 26 april 2008 tot de nok toe gevuld was met ongeveer 650 mensen die elkaar na al die jaren weer vonden. De reünie was zo'n groot succes dat de deelnemers vroegen of het volgend jaar niet opnieuw kon. Dat kon en in 2009 was de eerste editie van het Tower Festival een feit. Inmiddels is het festival een begrip geworden in de regio en melden steeds meer bands zich aan om mee te doen.

Jong publiek
Samen met een team van andere muziekliefhebbers waaronder Rolf Beerhorst, Maurice Peters, Ton Rutten, Amanda en Berry Schiltmans en Marco Dijkshoorn was Frank gedurende een jaar bezig om bandjes op te sporen voor de komende editie. De doelgroep van Tower Festival bestaat nog steeds uit mensen die houden van de muziek uit de jaren 60, 70 en 80. Om ook een jonger publiek aan te spreken, heeft de organisatie ruimte ingeruimd voor jong talent. Deze groepen strijden om de titel van Rabo Rock Band om een plekje op het podium te bemachtigen. Dit jaar staat de band WOOF op het podium om een jonge generatie aan te spreken. Deze jonge honden mogen het festival zelfs openen.

"Uit ervaring weten wij dat het voor jonge mensen moeilijk is om een podiumplaats te krijgen. Wij willen ze die kans bieden. Voor ons roept dat ook weer herinneringen op, want het is natuurlijk wel erg spannend om voor het eerst voor publiek op te treden," stelt Zwijnenberg. Hij drumde voor de coverband Rimple. WOOF heeft deze plek verdiend omdat ze de Rabo Rock Band Contest hebben gewonnen. De band Yellow Pants die ook op deze editie op de planken staat, nam in het verleden ook deel aan de Rabo Rock Band Contest. Ondertussen is de formatie uitgegroeid tot veelgevraagde coverband.

Honorarium
Niet alleen in de regio is het Tower Festival een begrip. De dertien leden tellende band Stolen Dan met Nijmegen als uitvalsbasis wilde zo graag komen spelen dat ze afzagen van het gebruikelijke honorarium.

Dit jaar zijn ze op eigen verzoek weer van de partij. De bandleden zijn volgens eigen zeggen "nog niet klaar waren met Tower Festival, dit omdat ze het zo'n gaaf festival" vonden. De band wil de gezelligheid en de sfeer nog eens beleven. Dat geldt ook voor een groep bezoekers uit Berlijn. Deze groep Duitse muziekliefhebbers reist traditiegetrouw af naar Son en Breugel om het Tower Festival te bezoeken. Deze Berlijnse delegatie ontmoette leden van de organisatie tijdens een wintersportvakantie in Andorra. Zwijnenberg zat in de band Rimple en trad daar op. Er was een muzikale klik met de Duitsers en Rimple werd uitgenodigd naar Berlijn te komen om daar te spelen. Een retourbezoek naar Son en Breugel volgde en dat gebeurt nog steeds.

Om overlast voor de omgeving te beperken, wordt dit jaar door de gemeente een pilot uitgerold met Heras Hekwerk en Foolen Audio & Light. Er worden schermen met geluidswerend materiaal geplaatst. Ook wordt een proef met een nieuwe geluidsinstallatie uitgevoerd. Hiermee vallen de lage bastonen weg buiten het terrein.

Het programma staat als een huis, de organisatie kan trots zijn op hun inspanningen en Son en Breugel gaat op 13 september weer een mooie, muzikale en hopelijk zonnige dag beleven.