De Bloktempel (foto: Annemieke van Tinteren)
De Bloktempel (foto: Annemieke van Tinteren)

Met de bouwstenen van toen een fundament gelegd voor een nieuw gebouw in het nu!

Algemeen

Eind jaren '60 werd de wijk "De Gentiaan" straat voor straat opgebouwd.
In 1970 werden de eerste huizen opgeleverd en wat begon met een aantal straten, werd langzamerhand een wijk waar ook voorzieningen moesten komen voor de bewoners. Nieuwe inwoners betekent vaak ook gezinnen met kinderen en die kinderen wilden graag in hun nieuwe wijk naar school.

Door Désirée Brugmans

In 1972 werd in de IJssellaan een nieuwe basisschool geopend met als directeur Roel Miltner en adjunct-directeur Willem van de Heuvel. Een modern gebouw met een bijzondere dakconstructie, met schuifwanden, een houten schrootjes plafond en vloerbedekking op de grond. De school moest ook nog een naam krijgen en hiervoor werd een prijsvraag uitgeschreven voor alle leerlingen. Uiteindelijk won de naam "Bloktempel" omdat het gebouw in klassenblokken was gedeeld en de hoedjes op het dak aan een tempel deed denken.

Oudere kinderen stroomden in, in de hogere groepen van de school, de jongste kinderen begonnen hun schoolloopbaan in de eerste klas. (Nu zou dat de huidige groep 3 zijn.) Zij waren schoolverlaters in 1977/1978. Tot die lichting behoorden uw correspondent en ook Jeroen Dijsselbloem, onze huidige minister van financiën.

Afgelopen vrijdag werd de herbouwde Bloktempel officieel geopend.
Onder schooltijd was er voor de kinderen een speciaal programma waarbij clown Dico uit Deurne een spetterend optreden gaf.
Na het optreden vonden er twee speciale onthullingen plaats voor de leerlingen, waarbij eerst het mysterie van het vraagteken bij de ingang werd opgelost. Sinds de ingebruikname van de school hing er een groot vraagteken over "iets". Het had te maken met "Brokje Blok" dat iedere leerling vorig schooljaar mee naar huis hadden gekregen. Een stukje van het oude "Blok"tempelgebouw. De nieuwe school kon niet gebouwd worden zonder herinneringen aan de oude school. Onder het vraagteken zaten de stenen van de oude Bloktempel verstopt, ingemetseld in het nieuwe gebouw als knipoog naar de oude school en als herinnering voor al die oud-leerlingen.

De huidige directeur Willem van de Heuvel werd daarna naar voren geroepen om samen met een aantal kinderen een groot geschenk te onthullen. Een cadeau waaraan alle huidige leerlingen een bijdrage hebben geleverd. Tijdens de traditionele Bloktempeldag afgelopen juni mochten alle kinderen op een letterschilderij hun naam zetten. Alle letters aan elkaar vormden samen: "Kunst en Vliegwerk".

Na schooltijd was er nog een officiële opening voor genodigden gepland. Wethouder John Frenken mocht hierbij een maquette van het nieuwe schoolbouw onthullen. Speciale gast Jeroen Dijsselbloem was aangenaam verrast toen hij onder het vraagteken stenen van zijn oude schoolgebouw aantrof met daarbij de tekst: "Leef in het nu met de lessen van gisteren en de dromen van morgen."

De minister werd uiteraard gevraagd naar zijn schoolverleden op de Bloktempel: "Ik heb een fijne schooltijd gehad", was het diplomatieke antwoord. Hij wist zich ook te herinneren dat het niet altijd meeviel leerling te zijn op de school waar ook zijn moeder les gaf. "Soms was dat inderdaad lastig. Toch durfde ik echt wel wat uit te halen. Zo ben ik een keer door de politie van het dak afgehaald terwijl ik daar met mijn skateboard aan het spelen was."
In die tijd was de wijk nog volop in aanbouw en Jeroen refereerde daar ook aan in zijn openingsspeech. "We hadden de tijd van ons leven na school. Er was veel speelplek en op de bouwplaats was meer dan genoeg te doen. Kwajongensstreken hoorden daar natuurlijk ook bij!"

Juf Adrienne Groos had afgelopen vrijdag haar officiële afscheid vanwege het bereiken van de AOW-gerechtelijke leeftijd. Sinds 1974 werkzaam op De Bloktempel en dus 41 jaar aan herinneringen. "Jullie zijn eigenlijk wel een bijzondere lichting, want veel van jullie klasgenoten hebben hier inmiddels ook weer hun kinderen op school gehad. Veel oud-leerlingen hebben hun roots dus weer opgezocht."
Zij was destijds niet de enige juf, maar Jeroen gaf wel aan hoe bijzonder het was dat hij van zijn zes basisschooljaren vijf jaar bij een meester in de klas had gezeten! Dit gaat de huidige leerling niet meer lukken in het basisonderwijs!

Ook de aanspreektitel is in de loop van de jaren veranderd. Uw correspondente kan zich nog een fikse portie strafwerk herinneren toen zij keihard door de klas riep: "Meneer Willem…" Meneer Van de Heuvel kon het niet op prijs stellen dat men zijn voornaam wist. De huidige leerling kent nu vaak niet eens meer de achternaam van een leerkracht!

Als kind hadden we het idee dat alle juffen en meesters oud waren en wij hadden er geen besef van dat het startende mid-twintigers waren. Dat betekende dus ook bruiloften en kinderen krijgen. In de 5e klas trouwde Simon van Hapert, vorig jaar afgezwaaid als leerkracht op De Bloktempel. De klas was uitgenodigd om bij de receptie aanwezig te zijn in Geldrop of Nuenen. Ouders reden en de leerlingen werden verdeeld over hun auto's.
In die tijd was het gebruik van gordels nog niet verplicht. Veel auto's hadden nog geen veiligheidsgordels. Ook pasten er altijd meer kinderen in een auto, dan dat er stoelen beschikbaar waren. De rit naar de receptie vond plaats in een Volkswagen Kever. De achterbank ging plat en twee kinderen vonden een plekje in de kattenbak. De achterbank kon net weer worden opgeklapt en kind drie, vier en vijf vonden een plekje op de achterbank. Zoonlief mocht naast moeder voorin. Zo vertrok het gezelschap richting receptie, maar pas nadat moeder het tochtraampje had opengezet om tijdens de rit toch even te kunnen roken. Zo ging dat toen.

Met het nieuwe gebouw is de oude naam "De Bloktempel" gebleven. Een tempel biedt geborgenheid, veiligheid, warmte en rust om te leren en na te kunnen denken. De blokken zijn ook weer terug. Alle klassen en leerkrachten zitten sinds 21 jaar weer bij elkaar in één gebouw.

Ach herinneringen: ik had Jeroen nog graag willen vragen of hij destijds als schoolverlater al wist wat hij later wilde worden.
Toen bedacht ik mij dat je in de basisschooltijd nog kind mag zijn en de wereld nog open ligt. De Bloktempel is klaar voor de toekomst!