Jan Smale met een nieuw product
Jan Smale met een nieuw product

Ondernemer van het jaar 2015

Algemeen

De Ondernemer van het Jaar verkiezing zijn weer in volle gang. Voor de 13e keer organiseert Lionsclub Son en Breugel de verkiezing van de Ondernemer van het Jaar. Er is een prijs voor de beste Ondernemer van Ekkersrijt, er is een prijs voor de Ondernemer van Son en Breugel en er is een aanmoedigingsprijs voor een veelbelovende starter. Het Thema voor 2015 is : " Grensverleggend" .

Ondernemers kunnen op vele manieren grensverleggend bezig zijn, een lokale ondernemer kan bijvoorbeeld succesvol zijn met het opstarten van een nieuwe activiteit. Dit kan een webshop zijn of het opzetten van een nieuwe activiteit naast zijn bestaande zaak. Een ondernemer op Ekkersrijt kan letterlijk grensverleggend bezig zijn, door zijn producten of diensten in een nieuw exportland aan te bieden of te verkopen. Maar ook de ZZP-er kan zijn grenzen verleggen, hij of zij kan noodgedwongen een stap zetten om een nieuwe invulling aan zijn of haar bestaan te geven.
Het Thema grensverleggend moet van toepassing zijn op de ondernemers.
Op zaterdag 16 januari 2016 vindt de verkiezing plaats in de Carnavalstent op het Kerkplein.
DeMooiSonenBreugelKrant stelt u graag aan de genomineerde voor.
Deze week Vivon

Vivon Jan Smale

"Een AED redt levens!" en dit is eigenlijk al de kern van wat Jan Smale met zijn bedrijf Vivon doet.

Door Désirée Brugmans

Vivon zit sinds 2007 op Ekkersrijt in Son en is leverancier en service verlener van AED's, Automatische Externe Defibrillators. Met elektroshocks helpt de AED het hart van iemand die een hartstilstand heeft, weer op gang te brengen.
Jan vertelt: "Hartstilstand is eigenlijk een verkeerd woord. Bij een hartstilstand staat het hart meestal niet helemaal stil. Er is vaak iets mis met het elektrische systeem van het hart. De hartkamers trillen snel en chaotisch en het hart kan daardoor geen bloed meer rondpompen. Dit heet fibrilleren. Hierdoor staat de bloedsomloop stil en de toevoer van zuurstof en voedingsstoffen naar de rest van het lichaam stopt. Om fibrillaties tegen te gaan moet er een elektrische schok worden gegeven om het normale ritme weer te herstellen. Dit kan met een AED. "
Vol bevlogenheid vervolgt Jan zijn verhaal: "Ik heb zitten bedenken hoeveel gezondheidswinst je hebt als je een project ontwikkelt waarin niet alleen een AED geleverd wordt, maar ook dat het snel bij het slachtoffer komt. Zo is het AED Alert ontwikkeld, dat tegenwoordig Hartslagnu heet. Dit is een database waarin 85.000 mensen door heel Nederland in een netwerk zijn opgenomen als Burger Hulpverlener. Mensen met een geldig reanimatiebewijs kunnen zich als deelnemer inschrijven. Via sms en app kan hen dan worden gevraagd om te komen reanimeren of om een AED op te halen.
Zodra je de AED open doet, gaat hij praten. Hij blijft herhalen, net zolang tot je doet wat je moet doen. Voor veel mensen is het een eng apparaat, maar je wordt geholpen en hoeft het echt niet alleen te doen! Een AED bevat twee elektroden die op de ontblote borstkas van het slachtoffer geplakt moeten worden. Een AED analyseert het hartritme zodra de elektroden aangesloten zijn. Daarna geeft het apparaat gesproken opdrachten. Ook is het ECG uit te lezen.
AED's die buiten hangen hebben te maken met temperatuurverschillen. We zetten geen leven op het spel. Ook bij kou moet de accu het blijven doen, dus zit het apparaat in een verwarmde kast aangesloten op netspanning."

Wat is de kracht van het bedrijf?
"Betrouwbaarheid en service: we hebben een goede bereikbaarheid, de telefoon wordt snel opgenomen, er is voldoende voorraad en wij versturen de bestelling nog dezelfde dag. Mensen vinden het vaak erg bijzonder dat medische apparatuur en onderdelen hiervoor binnen een dag worden geleverd!
Er zijn meer dan 50 verschillende AED's en merken en we denken mee met de klant. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat er variabele energie wordt geleverd omdat mensen niet allemaal hetzelfde gebouwd zijn. Naast AED's leveren wij ook kasten, maar ook reanimatiepoppen en trainingsmaterialen.
Onze missie is: zo min mogelijk mensen laten overlijden aan een hartstilstand. We zeggen niet alleen dat we mensenlevens redden, maar vullen dat in met systemen en producten en uitstekende service.
Vaak is het periodiek onderhoud bij apparaten niet goed geregeld en daarom komen wij op locatie controleren op batterijen en elektrodes. Wij hebben op dit moment ongeveer 20.000 AED's bij klanten staan en die zijn op serienummer traceerbaar. Wij kennen de vervaldatum van elektrodes en batterijen en mensen krijgen op tijd een mail waarin staat wanneer er vervangen moet gaan worden. Als je een AED van de muur afhaalt, moet die het gewoon doen!
Het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam doet onderzoek naar overlevingskansen bij hartstilstand. Ongeveer drie honderd mensen krijgen per week een hartstilstand. Wat veel mensen echter niet weten is dat 70-80% van de hartstilstanden thuis gebeurt. Mensen zijn in rust en ontspannen en vaak gebeurt het in de ochtenduren. Dat betekent dat we bewust veel verwarmde kasten zijn gaan plaatsen in woonwijken. Nu zijn de overlevingskansen daar 30 tot 40 %, waar het zonder AED's vijf tot zeven procent is."

Wat zijn de plannen voor de toekomst?.
"België is nog een groeimarkt en wij hebben ook een vestiging in Hasselt onder de naam AED Partner.
Verder hebben wij de afgelopen jaren een eigen product (met patent) ontwikkeld voor openhartchirurgie in het ziekenhuis. Daar wordt nu nog gewerkt met twee "lepels" als elektroden. Deze worden tijdens de operatie gebruikt om het hart een schok toe te dienen indien noodzakelijk. Dit heeft interne defibrillatie. Wij hebben een nieuw product ontwikkeld wat disposabel is en dus niet meer gesteriliseerd hoeft te worden. De verpakking wordt opengetrokken, de elektrode op de rug geplakt en de schok kan direct op het hart worden gegeven. Hiermee heeft de chirurg een hand vrij en zijn bovendien de kosten voor het ziekenhuis veel lager. Hoe simpeler je iets maakt, hoe beter het te gebruiken is!
Het is een mooie ontwikkeling: op de AED-markt zijn wij distributeur en serviceverlener en nu zitten wij ook aan de andere kant van het traject. Dat betekent bijvoorbeeld dat wij onze producten verkopen aan de producenten van de professionele defibrillatieapparatuur ."

Waarom moeten jullie ondernemer van het jaar worden?
"We werken hier met een groep mensen die groot gevoel hebben bij wat ze doen. De betrokkenheid is groot omdat het gaat over het redden van mensenlevens.
Daarbij krijgen wij van klanten mooie feedback en grote dankbaarheid.
Commercieel zijn we grensverleggend bezig en hebben een mooie combinatie met veel mogelijkheden waarin we scherp worden gehouden.
De wereld verandert snel en we zijn wel een klein bedrijf in een heel specifieke markt, maar wel beeldbepalend voor Nederland en België!


Afbeelding
Algemeen 16 uur geleden Tien inwoners Son en Breugel ontvangen een Koninklijke onderscheiding
Ron Hendriks
Algemeen 17 uur geleden Honden uitlaten in losloopgebieden: niet meer dan drie honden los
Wagenpark van het wijkteam Son en Breugel
Algemeen 20 uur geleden Onderhoud openbare ruimte gaat niet vanzelf
The Jewellery Event Sieraad & Friends
Advertorial Algemeen 25 apr, 20:00 Edell Fine Jewelry aanwezig bij Sieraad & Friends
Vrijwilliger gevraagd op de Buurtbus 260
Algemeen 25 apr, 17:00 Buurtbus 260 zoekt vrijwillige chauffeurs
Archieffoto: Fietsenmarkt Dutmella
Algemeen 25 apr, 15:00 Op 1 juni is het weer zover: de Fietsenmarkt van scouting Dutmella