Afbeelding
Foto: OBS Rergenboog

Feestelijke afsluiting schooljaar op De Regenboog

Algemeen

Son en Breugel - Vrijdag 22 juni vond het jaarlijkse Eindfeest plaats op OBS De Regenboog. Op deze avond wordt het schooljaar samen met ouders en kinderen feestelijk afgesloten en worden ouders bedankt. Onder leiding van Kevin Bachus heeft de eigen schoolband een fantastisch optreden verzorgd. Kevin Bachus is muziekdocent op De Taalbrug en heeft samen met Suzanne Kranen en Rob van Lith de schoolband op De Regenboog opgezet. Deze betrokken ouders van De Regenboog verzorgen samen de repetities met de kinderen op school. Een mooie aanleiding om Kevin een paar vragen te stellen!

Hoe ben je op het idee voor een schoolband gekomen?
"Vanuit de vraag voor ouderhulp is het idee in de eerste instantie ontstaan. Als ouder wordt gevraagd of je op welke manier dan ook een bijdrage wil leveren tijdens het schooljaar en vanwege mijn werk, het geven van muziekles in het Voortgezet Speciaal Onderwijs, leek mij het opstarten en begeleiden van een schoolband een zinvolle bijdrage voor de school".

Hoe worden de repetities vormgegeven?
"Met de leerlingen kiezen we een aantal nummers uit die we gaan aanpakken voor een periode. De eenvoudige akkoorden en melodie schrijf ik uit, zodat de leerlingen de nummers thuis en eventueel bij de eigen muziekles kunnen voorbereiden en oefenen. Op school gaan we de geoefende partijen samenvoegen. Het samen leren spelen, het luisteren en anticiperen op elkaars muzikale spel, is het belangrijkste tijdens de repetities. Samen met de andere hulpouders gaan we oefenen met de leerlingen. Susan begeleidt met name de zangeressen met de zangpartijen en teksten, Rob helpt als trompettist mee met de blaaspartijen en ik zorg voor de algehele leiding tijdens het oefenproces".

Welke kinderen komen in aanmerking voor de schoolband?
"Iedereen die graag mee wil doen kan tijdens de jaarlijkse audities laten horen wat hij kan. De leerling bereidt een nummer naar keuze voor en laat dat aan de groep auditanten horen. Zo ervaren ze ook meteen hoe het is om voor een groep te presenteren. Tijdens de auditie krijgen de kinderen meteen opbouwende feedback, met eventuele tips en aandachtspunten. Hierdoor proberen we als hulpouders bij te dragen aan een positief en realistisch zelfbeeld van de leerling. Uiteindelijk vormen we als hulpouders een groep leerlingen waarvan wij denken dat ze op dat moment genoeg competenties hebben om samen te kunnen spelen en genoeg durf hebben om te presenteren tijdens het schooljaar. Het volgende schooljaar worden weer nieuwe audities gehouden en wordt weer een nieuwe groep gevormd. Nieuwe ronde, nieuwe kansen dus!"

Moeten alle kinderen een instrument kunnen bespelen of muziekles hebben gehad?
"Nee, dat is zeker niet nodig. Iedereen die gemotiveerd is en over een (verborgen) muzikaal talent beschikt, kan deelnemen aan de schoolband. Ieder speelt op het eigen niveau binnen het samenspel, je hoeft geen notenschrift te kunnen lezen. Dit zorgt voor een enorme boost van het zelfvertrouwen van de leerlingen, je aanwezige talent wordt direct aangesproken en benut. Waardering en vertrouwen in elkaar worden ook enorm gestimuleerd, want je zet samen iets neer wat je in je eentje gewoonweg niet voor elkaar kan krijgen! Kortom, het samenspelen in de schoolband is een zeer sociale activiteit met oog voor ieders talent!"

Op OBS De Regenboog staat de totale ontwikkeling van kinderen centraal. Naast de basisvakken vinden wij het van groot belang dat kinderen de ruimte krijgen om hun talenten te ontwikkelen. De schoolband is hier een mooi voorbeeld van. Nieuwsgierig naar onze schoolband? Loop gerust eens binnen of maak een afspraak met Teuntje (directeur OBS De Regenboog).

Afbeelding