De Schermerlamp
De Schermerlamp

Thuiskomen met kunst op de rotonde

Algemeen

Son en Breugel - Het was druk bij de rotonde aan de Boslaan. Nu is het daar regelmatig druk als het om het autoverkeer gaat, maar vrijdagmiddag rond de klok van vier, waren het de  voetgangers die de overhand hadden. Niet echt een plek om te wandelen maar de voetgangers hadden hun aandacht gericht op een nieuw kunstobject op dit verkeersplein. Het was een schemerlamp, weliswaar één van een extreem formaat, maar desondanks zeer herkenbaar.

Door: Adrie Neervoort

Deze schemerlamp van bijna zeven meter hoog, is ontworpen door Annelies Schoth en Anne Huddleston Slater. Hij is gemaakt van weervast cortenstaal met een karakteristieke bruine roestkleur en geeft licht als de duisternis valt. De schemerlamp is één van de kunstobjecten die gewonnen heeft in het project Rotondekunst van het Stakenburgfonds. In dit project kan het publiek kiezen welke kunstobjecten op een viertal rotondes bij de invalswegen in Son en Breugel worden geplaatst. Enkele maanden geleden werd al een andere winnend kunstobject  'Descending Liberation' onthuld op de rotonde van de Planetenlaan in Son en Breugel.

De realisatie van het ontwerp is een mooie samenwerking tussen de kunstenaars en drie lokale bedrijven zoals Ferro Metaal, van Lieshout Electro en Wieger Bouwservice. Zij hebben ervoor gezorgd dat het  ontwerp uiteindelijk zichtbaar is geworden. 

Volgens de ontwerpers verwijst de schemerlamp naar de verduistering tijdens de oorlog. Licht geeft vrijheid. De schemerlamp gaat aan als het donker wordt en geeft dus licht in de duisternis. Maar er zit meer symboliek in dit doordachte ontwerp. De schermerlamp staat ook voor 'thuiskomen, veiligheid en geborgenheid. Ook zitten er bovenop de schemerlamp vogeltjes. De vogeltjes symboliseren keuzevrijheid. De openingen in de lampenkap verwijzen naar een slordig dichtgetimmerde kooi waar de vogels vrij in en uit kunnen vliegen. 
Het kunstwerk werd onthuld door Burgemeester Hans Gaillard. In zijn speech gaf hij aan dat het ontwerp hem deed denken aan het nummer 'Over de Muur' van het Klein Orkest, omdat vogels nu eenmaal de vrijheid hebben te vliegen van Oost naar West. 

Maar voor de ontwerpers Annelies Schoth en Anne Huddleston Slater is het lied 'Brabant' van Guus Meeuwis het lied, dat direct gekoppeld mag worden aan de schemerlamp. "Dan denk ik aan Brabant, want daar brandt nog licht……". Een ode waar alle goeds bezongen wordt waar Brabant voor staat. Dus komt u vanaf de A50 het mooie dorp Son en Breugel binnen en het schemert al een beetje, dan denkt u bij het zien van het kunstwerk: "Ik ben weer bijna thuis, de schemerlamp kan zo aan."
 

De Schermerlamp
Veel belangstelling
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding