Veel animo voor collectief verduurzamen huizen Gentiaan
Veel animo voor collectief verduurzamen huizen Gentiaan Foto: DeMooiSonenBreugelKrant

Veel animo voor collectief verduurzamen huizen Gentiaan

Algemeen


Son en Breugel - Het was een drukte van belang op 21 januari 's avonds in buurthuis Braeklant. De zaal was gevuld met ruim 100 woningbezitters uit de Gentiaan. Al dan niet gewapend met een notitieblok kwamen zij voor een voorlichting en presentatie van 'buurkracht' over het Collectief besparen op isolatie en zonnepanelen.

Door: Arjen Strik

De warmte lekt weg
Gezamenlijke verduurzaamheid is een onderwerp dat steeds meer speelt. Buurtkracht is een initiatief van 5 enthousiaste bewoners uit de wijk die de krachten gebundeld hebben en zijn voor alle buren aan de slag gegaan met een mooi collectief aanbod voor (muur)isolatie en of zonnepanelen. Zij hebben hiervoor verschillende offertes van leveranciers uit de regio vergeleken en samen met een onafhankelijk energieadviseur de kwaliteit, service en prijs beoordeeld. Deze avond presenteerden zij hun bevindingen.
" Ik betaal per maand over de 300 Euro aan energiekosten, met pijn in mijn hart," zegt Caspar Eras van buurkracht De Gentiaan. Hij geeft aan dat uit een buurtanalyse middels een infraroodscan blijkt dat de warmte letterlijk weglekt uit muren, daken, en deuren. Veel huizen in de Gentiaan zijn in de jaren 70 gebouwd met relatief lage isolatiewaarden.

"Het gas- en electraverbruik ligt inderdaad veel hoger dan het landelijk gemiddelde,"zegt Marloes Bouman. Zij is adviseur van energiebureau Nibag en ze begeleidt landelijke buurkracht initiatieven. Er zijn al meer dan 178 buurten en meer dan 6.930 deelnemende buren actief. De besparingen kunnen uiteindelijk behoorlijk oplopen: soms tot wel 50%. Er valt dus nogal wat te besparen. Als top drie van quick wins noemt zij spouwmuurisolatie, het plaatsen van zonnepanelen en het aanbrengen  van dakisolatie aan de binnenzijde. "Als je een beetje handig bent kan je dat laatste zelf," zegt ze lachend. Buurtkracht heeft daarom verschillende offertes aangevraagd en vergeleken van gerenommeerde bedrijven op het gebied van spouwmuurisolatie en zonnepanelen en samen met een onafhankelijk energieadviseur de kwaliteit, service en prijs beoordeeld. 

Voor de isolatie van spouwmuren kwam het bedrijf Isoprofs als beste uit de bus. Maurice van Gaalen directeur van Isoprofs liet zien dat isolatie van spouwmuren in een doorsnee woning gemiddeld 1300 euro kost. Deze extra investering wordt in 4 jaar terugverdiend. Het bedrijf uit Meijel isoleert per jaar zo'n 7000 woningen en beschikt dus over een grote expertise. Vooraf wordt altijd een check gedaan, zodat men nooit voor verrassingen kom te staan. Het Eindhovense bedrijf 365zon kwam bij de zonnepanelen als beste uit de bus. Voor ca. 12 panelen is men gemiddeld 4000 Euro kwijt met een terugverdientijd van 8 jaar.

Slim besparen doe je samen
De bijeenkomst was een groot succes. Veel bewoners lieten zich uitgebreid informeren over het gekozen collectieve aanbod voor spouwmuur isolatie en of aanschaf van zonnepanelen. Na de bijeenkomst heeft 75% zich direct ingeschreven voor een persoonlijke offerte met collectief aanbod. Wilt u ook nog meedoen met dit buurt collectief stuur dan voor 31 januari 2019 een email met uw NAW gegevens en geef daarin aan of uw een persoonlijk aanbod voor isolatie en of zonnepanelen wenst. Het buurkrachtteam Gentiaan is bereikbaar via ceras95@gmail.com of 0631992262