Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Nieuwbouw gemeentehuis een duurzame stap in de toekomst

Algemeen

Son en Breugel - Een jaar geleden werd er gestart met de nieuwbouw voor de huisvestiging voor de ambtenaren van de gemeente Son en Breugel. Waar eerst het oude gebouw met de bibliotheek aan de Airbornestraat stond, staat nu een jaar later een indrukwekkend nieuw gebouw.

Redacteur: Adrie Neervoort
Fotograaf: Wil Feijen

Het gebouw maakt aan de buitenkant al veel indruk door de gebruikte stenen en de wijze waarop details zijn aangebracht. Zowel de gebruikte stenen als de details zorgen er straks voor dat de nieuwbouw die gekoppeld is aan het oude gemeentehuis één geheel gaat vormen, zowel extern als ook intern, met het oude gemeentehuis.

De gemeente Son en Breugel was zo vriendelijk om de lokale pers alvast een preview te geven van de binnenkant van de toekomstige werkplek van de ambtenaren van de gemeente Son en Breugel. Chris Spooren, Wilma Vogels (communicatie) en Chris Spooren (projectleider) van de gemeente Son en Breugel laten trots het resultaat zien dat nu in de afrondende fase zit.
Het gebouw heeft een begane grond en twee verdiepingen. De begane grond is zo ingedeeld dat er maximaal vijf winkelruimtes kunnen worden gecreëerd. Deze worden straks verhuurd, zodat dit weer mooi aansluit bij de winkels die zich al aan de overkant van de straat bevinden. Dit zal echter pas over twee jaar het geval zijn. In de tussentijd wordt de begane grond gebruikt voor opslag van materialen tijdens de renovatie van het oude gemeentehuis. Ook extra tijdelijke kantoor of balieruimte voor ambtenaren wordt niet uitgesloten, maar dat is nu niet aan de orde. 
Het gehele gebouw is straks alleen toegankelijk met een speciale toegangssleutel. Het is het niet openbare gedeelte van het gemeentehuis, dat zal na de renovatie het oude gemeentehuis zijn, net als nu.

Het nieuwe werken
Het oude en het nieuwe gedeelte worden nu nog tijdelijk afgesloten door middel van een wand, deze verdwijnt na de renovatie van het oude gemeentehuis. Vanaf de entree brengt een trap je naar de eerste verdieping, feitelijk zijn dus de eerste en tweede verdieping het kantoorgedeelte. Het werken in het nieuwe gebouw zal tevens 'het nieuwe' werken worden voor de ambtenaren. Alleen maar flexwerkplekken voorzien van alle moderne aansluitingen die je maar kunt wensen. Op alle verdiepingen zijn vergaderruimtes aanwezig.
Het geheel oogt modern, licht en strak en door middel van passende kleuren en enkele wanden die bekleed zijn met schitterende foto's (gemaakt door Wil Feijen) is het toch gelukt sfeer te creëren. Deze sfeer wordt straks nog versterkt door veel planten en een moswand op de tweede verdieping. 

In het gebouw spelen de thema's 'Dommeldal', 'Oud Meer' en 'Sonse Bergen' een hoofdrol. Zij hebben ieder hun eigen kleur en deze vind je dan ook weer terug op de werkplekken samen de eerdergenoemde foto's. Het thema 'Breugel' speelt straks een rol in het gemeentehuis na de renovatie.
Bijna alles in het gebouw heeft een functie. De dikke buitenmuren bijvoorbeeld bestaan voor een groot gedeelte uit isolatiemateriaal en zijn voorzien van driedubbel thermopane glas. De warmte in het gebouw wordt geregeld door tien warmtepompen die grondwarmte gebruiken, zonnepanelen op het dak leveren voor een groot gedeelte de stroom voor het gebouw. Een supermodern klimaatsysteem zorgt voor een gunstig en comfortabele luchtklimaat in het gebouw. Zelfs de moswand op de tweede verdieping heeft een functie; niet alleen als blikvanger maar het onttrekt ook het teveel aan vocht uit de lucht in het gebouw.  

Het gebouw is zelfs toekomstbestendig, want het kan vrij eenvoudig een andere bestemming krijgen. Tijdens de bouw is hier bijvoorbeeld bij het aanleggen van leidingen en het plaatsen van ramen al rekening mee gehouden. Duurzaamheid zit in meer dan alleen de energierekening, maar ook hoe gebouwen hergebruikt kunnen worden. 
Op de eerste etage wordt een groot gedeelte in beslag genomen door een daktuin. Het is een ecologisch geheel en geeft de bewoners van de appartementen die erop uitkijken (zij hebben de planten mee uitgezocht die erop komen) niet alleen een wat mooier uitzicht, het is ook nog eens isolerend voor de benedenverdieping. De tuin is niet toegankelijk en kan dus alleen bewonderd worden vanachter het glas van het gebouw of vanaf de balkons van de aangrenzende appartementen.

Open dag
De gemeente verwacht dat de aannemer het gebouw eind maart kan opleveren aan de gemeente. Dan kan volgens Chris Spooren het inrichten beginnen en komt er zeker een feestelijke opendag voor iedereen die het gebouw van binnen eens wil bekijken.
 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding