Afbeelding
Foto: Ingezonden

Wie, wat, waar, wanneer? Kun jij helpen?

Algemeen

Son en Breugel - Bij de beschrijving van foto's hanteert de Heemkundekring het principe van de 4 W's: Wie en Wat staat er op de foto, en Waar en Wanneer is de foto gemaakt. Soms kunnen we niet alle vragen beantwoorden. Wilt u ons helpen?

De foto van 13 maart (nr. 77092) ging over het zuigelingenbureau van het Wit Gele Kruisgebouw aan de Wilhelminalaan te Son. Hierop kwam de volgende reactie van mevr. Dorien Verhoeven-van den Hurk: "Juffrouw Murman was vroeger in de Kanaalstraat mijn buurvrouw. Zij was huisgenoot/partner van zuster Van den Boogaard. Als klein kind ging ik er regelmatig logeren. Ik heb een aantal spullen van juffrouw Murman gekregen van zuster Van den Boogaard, waaronder haar eerste schoentjes, het valhoedje waar ze mee leerde lopen, een van haar brillen, een fotootje van de jongejuffrouw Murman en een kanten jurk uit de jaren 20 en vele oude kanten kragen. Ook haar kinderserviesje uit het begin van de 20e eeuw heb ik in mijn vitrinekast staan. Mooie herinneringen." Van een aantal spulletjes stuurde Dorien ook nog enkele foto's op.

Op de foto van deze week uit de jaren vijftig zien we Christina (Stien) van der Loo-Foolen en een jongen die een touw vasthoudt dat om de linkerachterpoot van een varken zit. Op de achtergrond zijn de kleuterschool en de toren van de Sonse kerk zichtbaar. De foto is genomen in de Pastoor van Ravensteijnstraat (nu Nieuwstraat). Stien was de laatste bewoonster van het huisje aan de Beemdstraat achter de Sint Genovevakerk en had omdat zij daar woonde de bijnaam "Stien de Kwezel". Maar Stien was de slechtste niet. Voor de schooljeugd had ze altijd een emmer met drinkwater en scheplepel klaar staan. Bij haar achter het huis deden de kinderen van Vressel hun schoenen of klompen uit om die te sparen en gingen dan op blote voeten naar huis. Toen deze foto gemaakt werd woonde Stien echter als bejaarde al bij de zusters in het klooster in Son. Het varken wordt voordat het geslacht wordt nog een keer uitgelaten, niet wetend dat het een half uur later dood zal zijn. De vraag is: hoe heet de jongen met het varken aan de lijn?

U kunt de foto ook bekijken op de website van de Heemkundekring. Zoek naar nummer 20732 en u kunt de foto naar eigen wens uitvergroten.

Weet u misschien meer over deze foto te vertellen? Of heeft u misschien nog correcties of aanvullingen, laat het ons weten.Stuur uw reactie naar Frans Wilbrink, email: secretaris@hkksonenbreugel.nl, of bel naar 0499-473049.