Edwin Grotentraast
Edwin Grotentraast Foto: Ingezonden

Edwin Grotentraast genomineerd voor de Onderzoeksprijs Fontys Pro Educatie

Algemeen School

Son en Breugel - Edwin Grotentraast MA, adjunct-directeur van de Emiliusschool te Son en Breugel, is met zijn afstudeeronderzoek voor de masteropleiding Leadership in Education genomineerd voor de Onderzoeksprijs 2020 bij Fontys Hogescholen. Grotentraast onderzocht de kansen die de reflectieve dialoog biedt om leeropbrengsten bij kinderen met ernstig meervoudige beperkingen (EMB) in beeld te brengen.

De reflectieve dialoog zet leerkrachten aan het denken over hun handelen en het onderwijs in hun klas. Door het onderzoek van de adjunct-directeur wordt deze werkwijze door de intern begeleiders nu ingezet tijdens de leerlingbesprekingen.

Aansturen en coachen
Bij de implementatie heeft Edwin een aansturende en coachende rol. Aan de hand van alle individueel gestelde doelen gaan de ib’ers met gebruik van de methodiek in gesprek met de klassenleerkrachten. Al doende krijgt de leerkracht niet alleen een indruk van één bepaalde leerling, maar er vormt zich een beeld van zijn/haar onderwijs aan de hele klas. Reflecteren op meerdere onderdelen is hierbij van groot belang. Leerkrachten onderzoeken tijdens die gesprekken of hun veronderstellingen over goed onderwijs wel juist zijn en of hun werkwijze voor alle leerlingen opgaat. “Het is een aanpak die mogelijkheden biedt om de prestaties van de leerlingen te verklaren”, aldus de ambitieuze adjunct-directeur.

Onderwijskundig leiderschap
Het onderzoek van Grotentraast versterkt de kwaliteit van onderwijs aan kinderen met ernstig meervoudige beperkingen. Een bijzondere doelgroep. Doordat leerkrachten elkaar bevragen op feiten, beleving en motieven ontstaat er veel meer diepgang in een gesprek. Er groeit meer zicht op waarden en onderliggende beelden en concepten. Dit bevorderen behoort tot de onderwijskundige rol van de schoolleider.

Master Leadership in Education (MLE)
Met de afronding van de opleiding mag de adjunct-directeur zich voortaan Master of Arts (MA) noemen. Educatieve masteropleidingen als MLE worden veelal in deeltijd gevolgd. Dat betekent ook dat verbetering van de eigen onderwijspraktijk centraal staat. Bij de master Leadership in Education ligt de focus op het ontwikkelen van effectieve leiderschapspraktijken.

Kennisplaza en Glossy 10XBETER!
Een samenvatting van de studie van Edwin Grotentraast is opgenomen in de bundel 10XBETER! Er zijn 10 studenten genomineerd voor de prestigieuze Onderzoeksprijs. De winnaar van de Onderzoeksprijs wordt bekend gemaakt tijdens de conferentie ‘Werkgeluk & Vitaliteit’ op 18 maart in ’s-Hertogenbosch.

Meer informatie en aanvragen van de uitgave 10XBETER!: oso@fontys.nl

Afbeelding
Algemeen 14 uur geleden Tien inwoners Son en Breugel ontvangen een Koninklijke onderscheiding
Ron Hendriks
Algemeen 14 uur geleden Honden uitlaten in losloopgebieden: niet meer dan drie honden los
Wagenpark van het wijkteam Son en Breugel
Algemeen 17 uur geleden Onderhoud openbare ruimte gaat niet vanzelf
The Jewellery Event Sieraad & Friends
Advertorial Algemeen 25 apr, 20:00 Edell Fine Jewelry aanwezig bij Sieraad & Friends
Vrijwilliger gevraagd op de Buurtbus 260
Algemeen 25 apr, 17:00 Buurtbus 260 zoekt vrijwillige chauffeurs
Archieffoto: Fietsenmarkt Dutmella
Algemeen 25 apr, 15:00 Op 1 juni is het weer zover: de Fietsenmarkt van scouting Dutmella