Afbeelding
Foto: ©pixabay.com

Maatregelen nog enkele weken in acht nemen

Algemeen

Premier Rutte hield dinsdagavond samen met minister De Jonge een persconferentie. De belangrijkste boodschap voor het Nederlandse volk is en blijft nog steeds ‘Houd vol’. Pas alle maatregelen toe die genomen zijn en vooral: 'blijf thuis'. Ook met de komende Paasdagen. 

“Ik ben trots op alle Nederlanders”, begon de minister-president zijn toespraak. In het afgelopen weekend met het mooie lente weer hebben veel Nederlanders gehoor gegeven aan de oproep om thuis te blijven. Verder wordt de anderhalve meter afstand goed opgevolgd. “Er waren uitzonderingen, maar daar is streng op gehandhaafd. We hebben ons van ons beste kant laten zien”, aldus Mark Rutte.

“Het is de enige manier en het blijkt dat het niet voor niets is. Het aantal besmettingen en aantal ziekenhuisopnames stijgen minder snel. Het is een groot risico om op dit moment de regels los te laten, omdat dan alles voor niets is geweest, wat resulteert in een hoge piek met het aantal besmettingen, met alle gevolgen van dien”, aldus Rutte.

Mark Rutte doet nogmaals een beroep op alle Nederlanders en vraagt met klem om ook met Pasen thuis te blijven. “Breng digitaal een bezoek aan opa en oma, maak een wandeling maar houd altijd de anderhalve meter in acht en ga niet in groepen wielrennen of motorrijden.”

Het is een ‘zaak van de lange adem’ om terug te keren naar het normale leven. “De versoepeling van de maatregelen na 28 april is nog op dit moment nog onzeker. Het risico bestaat nog steeds dat na deze datum alle maatregelen verlengd worden”, aldus Mark Rutte. Het kabinet denkt na over een ‘intelligente terugweg na deze intelligente lockdown’. In de week voor 28 april laat het kabinet weten of de regels versoepeld of gehandhaafd moeten worden.

Hugo De Jonge sprak over de ontwikkeling van twee apps die de GGD kunnen ondersteunen bij het contactonderzoek. Minister De Jonge: “Eén app die je op de hoogte stelt als je in de buurt bent geweest van iemand die besmet is, en één om gemakkelijk contact te houden met de arts. “Met de apps kan er getest, getraceerd en gerapporteerd worden, waarbij de privacy van de patiënten hoog in het vaandel staat”, aldus de minister.

Premier Rutte: "Blijf elkaar helpen en vraag hulp als je het nodig hebt. Samen moeten we dit doet en samen houden we dit vol."