Archieffoto
Archieffoto Foto: Wil Feijen

Stoelen mogen van tafel, maar winkels blijven dicht!

Algemeen Coronavirus

Son en Breugel - Met de woorden ‘we zitten in een spannende en onzekere fase in deze coronacrisis’ begon demissionair minister-president Rutte de persconferentie op dinsdag 2 februari. Ondanks dat de premier aangaf dat de derde coronagolf onvermijdelijk op komst is, door de besmettelijkere Britse variant, werden toch een aantal versoepelingen bekendgemaakt.

Redacteur: Emmy Grit

De basisschoolleerlingen mogen maandag 8 februari weer naar school en ook het speciaal onderwijs en de kinderopvang openen dan weer hun deuren voor de kinderen. Grote kanttekening hierbij is dat als een leerling positief getest wordt, de hele klas en de leerkracht in quarantaine moeten, waarbij op de vijfde dag getest moet worden om meer besmettingen uit te sluiten. De buitenschoolse opvang en middelbare scholen blijven tot en met 1 maart nog wel gesloten.

Geen versoepeling
Waar geen versoepeling in komt, is het aantal personen dat thuis op bezoek mag komen; dit blijft maximaal 1 persoon per dag. Ook de andere lockdownmaatregelen worden tot 2 maart verlengd: horeca, musea en bioscopen blijven tot die datum dicht, maar ook niet-essentiële beroepen, zoals kappers, mogen nog niet open en autorijscholen kunnen nog niet beginnen met het geven van lessen. Niet-essentiële winkels mogen vanaf 10 februari open voor het afhalen van bestellingen; klanten kunnen buiten bij de winkel de online- of telefonische bestelling afhalen. De winkel moet wel gesloten blijven voor klanten.

Avondklok
De effecten van de avondklok zijn op dit moment nog onduidelijk en daarom is besloten dat die vooralsnog tot 10 februari 04.30 uur van kracht blijft. Het kabinet gaat hierover advies inwinnen bij het Outbreak Management Team; einde van deze week wordt de balans opgemaakt of de avondklok verlengd wordt.

Stoelen mogen van tafel, maar winkels blijven dicht!