Marko op het veld bij SBC met op de achtergrond SBC-jeugdleden
Marko op het veld bij SBC met op de achtergrond SBC-jeugdleden Foto: Wil Feijen

Blijf in beweging en help ook je mindervalide dorpsgenoot met bewegen

Algemeen sport

Zeg maar rustig dat we in een zeer lastige periode zitten om uitgedaagd én gestimuleerd te worden om in beweging te blijven! Achter de laptop of tablet zitten via Zoom of Teams is nou niet bepaald de ideale training voor een fit lichaam en een scherpe geest. “Eigenlijk kampt iedereen al bijna een jaar met dezelfde uitdaging en om precies die reden is er bij v.v. SBC een lichtje gaan branden.” Aan het woord is Marko Lion, die binnen de voetbalclub zitting heeft in de sponsorcommissie.

Redacteur: Ivo van Hoek
Fotograaf: Wil Feijen

Marko: “Gezamenlijk peinzend over bovenstaande situatie wilden wij graag zowel onze leden als hun families letterlijk in beweging krijgen. Sterker nog, wij wilden daarbij zelfs een extra grote stap zetten richting al die buurjongens en buurmeisjes die helaas niet zonder hulp kunnen bewegen.”

Kortom, SBC wil dolgraag de volgende drie doelen bereiken:
1. Blijven bewegen om zelf fit te worden en te blijven, en wel zodanig dat de voetballers zodra het weer kan, fit en gemotiveerd het veld op kunnen.
2. In beweging blijven voor die prachtige voetbalvereniging. Ook dit jaar lopen ze namelijk door de gedwongen en langdurige sluiting tijdens de coronacrisis substantiële inkomsten mis.
3. En in beweging komen voor anderen in Son en Breugel, voor de leerlingen van de Emiliusschool.

Hoe worden deze doelen bereikt?
Tot en met Koningsdag gaan de SBC-leden samen met hun gezinsleden wandelen, hardlopen en/of fietsen om hun conditie op peil te houden (uiteraard volgens de geldende coronamaatregelen). Het is daarbij de bedoeling om één of meerdere van de volgende afstanden te lopen of te fietsen:
Lopen: 5 km, 10 km, 16 km of een halve marathon.
Fietsen: 25 km, 40 km, 75 km of 100 km.

SBC beweegt
Hiervoor kunnen de leden zich aansluiten op Strava bij de club, genaamd ‘SBC beweegt’. Kijk voor meer informatie op www.strava.com/clubs/sbcbeweegt. Dit betreft een website waarop je wereldwijd als sporter inzage hebt in je eigen prestaties en die van anderen. Sterker nog, je kunt er de ander mee uitdagen en scherp houden, zodanig dat je samen gemotiveerd verder gaat. Registreren voor de ‘SBC beweegt’-club is erg eenvoudig, zodat je snel jouw volbrachte afstand kunt delen met onder anderen alle geworven sponsors. Een QR-code geeft iedere week in deze krant de actuele opbrengst weer van hetgeen tot nu toe is gepresteerd door alle deelnemers, inclusief een financiële tussenstand.

Opbrengst wordt gedeeld
Een sportclub is er voor haar leden primair om sporten aan te bieden, maar dat is nu jammer genoeg niet of nauwelijks mogelijk. Een ommetje wandelen, hardlopen of fietsen blijven dan prima alternatieven. Marko vervolgt: “SBC heeft ruim 1100 leden, zowel spelend als niet-spelend, die wij in beweging willen houden. De helft van de opbrengst komt ten goede aan SBC, de andere helft komt ten goede aan de Emiliusschool. Deze school voor (ernstig) meervoudig beperkte leerlingen neemt zelf ook actief deel aan de actie en motiveert haar personeel om mee in beweging te komen.”

Bewegingsonderwijs

Geheel volgens het thema ‘beweging’ zal de opbrengst worden geïnvesteerd in bewegingsonderwijs voor de leerlingen. Een inspirerend initiatief met elkaar en voor elkaar om hopelijk genoeg geld op te halen zodat alle drie de doelen worden behaald. De huidige interim-directeur van de Emiliusschool, Edwin Grotentraast, laat weten dat bewegen voor hun leerlingen niet zo vanzelfsprekend is en juist daarom enorm belangrijk. Ze hebben door de coronamaatregelen veel gym- én zwemonderwijs gemist. “We zijn daarom erg blij met dit initiatief van SBC en ik hoop dat ons personeel zelf ook een steentje kan bijdragen”, aldus Edwin.

Lokale verbintenis
Vooral die lokale verbintenis spreekt Edwin aan, en ook om in deze lastige tijd te ontdekken wat je voor elkaar kunt betekenen. Wat de opbrengst ook mag worden, hij vindt deze lokale samenwerking nu al geslaagd. “De ultieme bonus is natuurlijk dat het voor onze school mogelijk wordt om apparatuur of lesmateriaal aan te schaffen die beweging bij onze leerlingen extra gaat ondersteunen en stimuleren”, aldus de directeur.

Donatie
Op dit moment hebben al veel SBC-leden zelf hun familie, vrienden en bekenden via WhatsApp gevraagd om een bijdrage/donatie te doen. Daarbij worden nadrukkelijk ook de familieleden van de sporter zelf gestimuleerd om proactief eenzelfde duit in het zakje te doen door mee te bewegen (wandelen, hardlopen). Zij kunnen zich dus net zo goed aanmelden op Strava en meedoen aan deze unieke actie. Daarmee is iedereen in ons dorp in de gelegenheid om die stoute hardloop- of fietsschoenen aan te trekken.

Crowdfunding
Ben je nu zelf onverhoopt geen lid van SBC en ook geen familielid van een van de leden, maar vind je dit wel een sympathieke actie, dan is jouw vrijwillige bijdrage natuurlijk van harte welkom! Uiteraard gaat ook dat geheel digitaal, via het crowdfunding-platform ‘Go Fund Me’. Zie de website www.gofundme.com/f/blijf-in-beweging. Je bepaalt natuurlijk helemaal zelf het bedrag.

Op eigen niveau
Tot slot zegt Marko Lion hierover: “Het is wel lekker als we straks net even wat fitter op het veld staan dan de concurrentie, maar deze actie gaat in eerste instantie om ‘deelnemen’. Vandaar ook dat de gezinsleden worden uitgenodigd actief en op hun eigen niveau mee te doen.”

Afbeelding
Algemeen 12 uur geleden Tien inwoners Son en Breugel ontvangen een Koninklijke onderscheiding
Ron Hendriks
Algemeen 13 uur geleden Honden uitlaten in losloopgebieden: niet meer dan drie honden los
Wagenpark van het wijkteam Son en Breugel
Algemeen 16 uur geleden Onderhoud openbare ruimte gaat niet vanzelf
The Jewellery Event Sieraad & Friends
Advertorial Algemeen 25 apr, 20:00 Edell Fine Jewelry aanwezig bij Sieraad & Friends
Vrijwilliger gevraagd op de Buurtbus 260
Algemeen 25 apr, 17:00 Buurtbus 260 zoekt vrijwillige chauffeurs
Archieffoto: Fietsenmarkt Dutmella
Algemeen 25 apr, 15:00 Op 1 juni is het weer zover: de Fietsenmarkt van scouting Dutmella