Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Warme en persoonlijke begeleiding door Leonie

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Son en Breugel - Lionsclub Son en Breugel wil een aantal lokale ondernemers het welverdiende podium geven. Dit doen zij op 3 juli als de ‘Lionsclub Son en Breugel Trofee 2021’ uitgereikt wordt aan een Son en Breugelse ondernemer die zich op een speciale wijze heeft ingezet voor de gemeenschap in Son en Breugel, of een speciale prestatie heeft geleverd in deze coronatijd. Deze ‘Trofee’ werd in 2020 voor de eerste keer uitgereikt aan Adrie Neervoort, uitgever en eigenaar van DeMooiSonenBreugelKrant. Wie neemt de tweede ‘Trofee’ in ontvangst? Deze vraag wordt 3 juli beantwoord, tijdens de feestelijke uitreiking. Kent u zo’n ondernemer die u ‘in het Sonnetje’ wil zetten, mail dan naar info@ondernemervhjaar.nl.

Redacteur: Merel Cooijmans
Fotograaf: Wil Feijen

Voorafgaande aan deze uitreiking besteedt Lionsclub Son en Breugel, verdeeld over de komende weken, aandacht aan zeven lokale ondernemers die de afgelopen jaren door de Rabobank, de hoofdsponsor van de jaarlijkse Ondernemersavond, tot ‘Starter van het jaar’ zijn uitgekozen. In DeMooiSonenBreugelKrant van 2 juni werd teruggeblikt met Roel van Gemert en Emmeline Lokkart van ’t Sons Bakhuys, ‘Starter van het jaar 2017’; deze week staat Leonie van den Tillaart van Leonie van den Tillaart Uitvaartverzorging ‘in het Sonnetje’.

Stap uitgesteld
Leonie van den Tillaart dacht al jaren voordat zij begon met haar uitvaartbegeleiding na over het vak. Het leek haar heel mooi om de nabestaanden van een overledene te begeleiden in de eerste stappen van het afscheid en de verwerking. Na haar werk in een stoffenwinkel en een kantoorbaan heeft ze de stap naar haar eigen bedrijf in de uitvaartbegeleiding kunnen zetten. Ze geeft aan dat de begeleiding die ze nu geeft eerder niet mogelijk was met jonge kinderen en dat dat haar ook tegenhield. “Ik ben 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar en kan op elk moment gebeld worden. Dat gaat gewoon niet met jonge kinderen”, geeft Leonie aan. Zodra haar kinderen oud genoeg waren om voor zichzelf te zorgen, heeft ze na veel onderzoek de overstap naar de uitvaartbranche gemaakt.

Spannend
“De eerste paar uitvaarten waren enorm spannend. Je hebt maar één kans, dus het moet ook in één keer goed gaan”, aldus Leonie. De nabestaanden waren heel tevreden en vooral te spreken over haar warmte en persoonlijke aanpak. “Ik kreeg de feedback dat ik mezelf was. Ik zou niet weten hoe ik me anders voor zou moeten doen”, lacht ze. De warme begeleiding werd mond tot mond verspreid door Son en Breugel en haar enorme inzet werd op de Lionsclub ondernemersavond van 2018 beloond met de Rabobank Startersprijs. Leonie geeft aan dat ze enorm veel lieve reacties kreeg op deze erkenning. Veel meer dan ze ooit had durven hopen.

Afwisselend
Leonie vindt haar werk leuk. “Leuk is misschien niet het goede woord”, breekt Leonie in, “het is natuurlijk nooit leuk als er iemand overlijdt. Ik vind het wel heel fijn om de hulp te kunnen bieden die de nabestaanden op dat moment nodig hebben.” Ze geeft aan dat haar werk ook heel afwisselend is. De ene dag zit ze bij iemand die weet dat hij binnenkort gaat overlijden en de andere dag zit ze bij de nabestaanden die geen idee hebben wat grootmoeder eigenlijk gewild zou hebben. “Dan kun je het niet meer vragen. Het is enorm belangrijk dat je het een keer met je naasten hebt over je wensen voor als je er op een dag niet meer bent”, zegt de uitvaartbegeleidster. Leonie ziet in de praktijk dat dit heel erg veel opluchting geeft voor de nabestaanden. “Haal het taboe eraf, uiteindelijk gaan we toch allemaal”, aldus Leonie die dit zware onderwerp toch luchtig weet te houden.

Emoties
“Het raakt mij altijd als ik met de nabestaanden praat en de emoties zie tijdens het afscheid”, zegt ze. “Ik heb ook met mezelf afgesproken dat als het me niet meer raakt, ik moet stoppen. Ik wil absoluut geen robot worden.” Leonie geeft ook aan dat sommige uitvaarten voor haar zwaarder zijn dan andere sommige verhalen komen wel eens dichter bij haarzelf wat overigens niet ten koste gaat van de uitvaart zelf. Iedereen verdient optimale begeleiding en Leonie doet er alles aan die ook te kunnen geven. Leonie wil nog wel meegeven aan startende ondernemers dat het heel belangrijk is dat je altijd jezelf blijft.