Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Rien en Stien vieren toch 60 jaar huwelijk op de dag zelf

Algemeen Jubileum

Son en Breugel - Rien (80) en Stien (79) Markgraaf-van den Bersselaar kennen elkaar al 66 jaar en waren 25 augustus 2021 60 jaar getrouwd. De eerste ontmoeting was bij een wielrenwedstrijd in Son en Breugel, en ze waren toen respectievelijk dertien en veertien jaar. Op 25 augustus hebben ze onverwachts hun diamanten huwelijk toch op deze dag gevierd. Gedurende de jaren hebben ze veel mooie momenten beleefd, maar ook veel tegenslagen gekend. Ondanks deze tegenslagen zijn ze nog steeds blij en gelukkig dat ze elkaar nog hebben. Het diamanten bruidspaar woont al bijna vijftig jaar met veel plezier in Breugel.

Redacteur: Corry van Asseldonk
Fotograaf: Wil Feijen

Rien is geboren in Schijndel en groeide op in Sint-Oedenrode, Stien is een echt Sonse. Na hun eerste ontmoeting wisten ze al van elkaar dat ze de ware hadden gevonden. Stien: “We hebben beiden geen andere vriend of vriendin meer gehad en deden vanaf dat moment alles samen.” Ze begonnen toevallig samen bij de Bata in Best, waar ze hun eerste baantje kregen. “Niet op dezelfde afdeling, maar in de pauze zochten we elkaar op en gingen we ons brood opeten. We ruilden wel eens van boterham; Rien had er dan iets op zitten wat veel lekkerder was dan de mijne”, blikt Stien terug.

Ander werk
Na een paar jaar vond Stien het werk niet meer zo leuk: “Alle jongens zaten achter me aan en dat wilde ik niet, ik was al met Rien. Ik nam ontslag en liep te voet naar huis van Best naar Son.”Stien is daarna bij een luciferfabriek begonnen in Eindhoven en Rien ging 500 meter verderop werken bij een sigarettenfabriek.

Gezin
Na hun trouwen gingen Rien en Stien bij de ouders van Stien in Son wonen. Rien zat toen nog in militaire dienst. Vrij snel daarna werd hun eerste kind geboren en stopte Stien met werken. Later is ze wel weer gaan werken; ze had diverse poetshuizen, maar zorgde ervoor dat ze thuis was als de kinderen uit school kwamen. Ze zijn nog een paar keer verhuisd en uiteindelijk zijn ze in hun huidige huis in Breugel terechtgekomen. Rien ging werken in de bouw als all-round afwerker, totdat hij in 1988 twee keer een hartinfarct kreeg. “Vanaf dat moment heb ik mijn leven een andere invulling gegeven. Ik had graag een borreltje en rookte veel. Daarmee ben ik helemaal gestopt en ben heel veel gaan fietsen”, vertelt Rien.

Diepe sporen
Ze kregen vijf kinderen en acht kleinkinderen. Het noodlot sloeg toe toen in 2004 op 43-jarige leeftijd zoon Ad overleed aan een hartinfarct. “Dat was zo’n verschrikkelijke harde klap”, zegt Stien. Maar het werd nog erger. In 2005 overleed de vriendin van zoon Stephan; ze hadden trouwplannen. En alsof dat nog niet genoeg was, overleed zoon Stephan in 2018 op 55-jarige leeftijd ook aan een hartinfarct. Dit heeft hele diepe sporen achtergelaten in het gezin.

Hobby’s
Stien heeft vele hobby’s gehad waaronder kaarten maken en schilderijen borduren. Ook is ze 25 jaar lid geweest van een vrouwenvereniging en heeft ze zes jaar vrijwilligerswerk gedaan op Berkenstaete. Daar is ze wegens gezondheidsredenen op haar 74e mee gestopt. Rien doet nu hoofdzakelijk de huishouding, de boodschappen en de tuin. Hij laat vol trots zijn schuurtje zien waar zijn gereedschap er pico bello bijhangt. “Ik ben nooit iets kwijt”, lacht Rien. Naast de dagelijkse werkzaamheden fietst Rien iedere dag tussen de 40 en 60 km. “Als ik een dag niet heb gefietst, is mijn dag niet goed.”

Feest
Het diamanten bruidspaar wilde hun trouwdag niet op 25 augustus vieren, maar op 17 september, want op deze dag wordt Stien 80 jaar en komt de burgemeester op bezoek. “Op die dag wilden we samen met ons gezin gaan eten, maar onze kinderen dachten er anders over, die wilden 25 augustus niet zomaar voorbij laten gaan; zij stonden op onze trouwdag met de kleinkinderen allemaal op de stoep. Dat was echt een hele leuke verrassing.”

Afbeelding
Afbeelding
Algemeen 12 uur geleden Tien inwoners Son en Breugel ontvangen een Koninklijke onderscheiding
Ron Hendriks
Algemeen 12 uur geleden Honden uitlaten in losloopgebieden: niet meer dan drie honden los
Wagenpark van het wijkteam Son en Breugel
Algemeen 15 uur geleden Onderhoud openbare ruimte gaat niet vanzelf
The Jewellery Event Sieraad & Friends
Advertorial Algemeen 25 apr, 20:00 Edell Fine Jewelry aanwezig bij Sieraad & Friends
Vrijwilliger gevraagd op de Buurtbus 260
Algemeen 25 apr, 17:00 Buurtbus 260 zoekt vrijwillige chauffeurs
Archieffoto: Fietsenmarkt Dutmella
Algemeen 25 apr, 15:00 Op 1 juni is het weer zover: de Fietsenmarkt van scouting Dutmella