(foto ter illustratie)
(foto ter illustratie) Foto: Freepik.com

Coronavirus houdt basisscholen in de greep

Algemeen Coronavirus School

Son en Breugel - Het coronavirus blijft de gemoederen bezighouden, vooral op de basisscholen in Nederland. De laatste paar dagen is er een sterke stijging te zien van het aantal positief geteste kinderen in de basisschoolleeftijd. Uit de cijfers die het RIVM dagelijks presenteert, bleek afgelopen week dat het aantal besmettingen bij kinderen van 10 tot 14 jaar met 76 procent is gestegen. In de leeftijd van 5 tot 9 jaar was de stijging zelfs bijna 85 procent. Bij de groep kinderen van 0 tot 4 jaar bleek er een stijging van 62 procent.

Redacteur: Arjen Strik

Uit een peiling van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) bleek op 19 november dat de helft van de basisscholen in de eerste weken na de herfstvakantie één of meerdere klassen naar huis heeft moeten sturen vanwege besmettingen; gemiddeld ging het in Nederland om twee klassen die in quarantaine moesten. Ook basisscholen in Son en Breugel hebben te kampen met leerlingen die thuiszitten met het coronavirus of groepen die thuis online les krijgen omdat de hele klas in quarantaine zit. Vier van de zeven basisscholen in Son en Breugel hebben in een reactie laten weten hoe het bij hen op school is.

Vingers gekruist
Op basisschool De Stokland zijn er af en toe een paar leerlingen die thuis moeten blijven vanwege corona, maar er zijn nog geen groepen die in quarantaine zitten. Directeur Marianne van Lent houdt haar vingers gekruist hoe het er de komende weken c.q. maanden uit gaat zien. “Dat zal allemaal afhangen van de coronacijfers”, aldus Marianne.

Varieert per dag
Op De Sonnewijzer zijn een aantal kinderen ziek; sommigen hebben verkoudheidsklachten, anderen zijn positief getest op het coronavirus. Carmen van Krevel, interim-directeur van De Sonnewijzer: “Het aantal zieken varieert per dag. De keuze is aan de ouder om te bepalen of ze hun zoon/dochter willen laten testen.” Vanuit school worden de maatregelen wel weer aangescherpt, omdat men graag wil dat het onderwijs door kan blijven gaan. Op dit moment zijn er geen groepen in quarantaine op De Sonnewijzer. “Laten we hopen dat we dit lang vol kunnen houden”, aldus Carmen.

Nog geen grote ingrepen nodig
Michiel van Dijck, directeur van basisschool De Ruimte, krijgt af en toe berichten van ouders die hun kind thuis moeten houden vanwege een coronabesmetting: “Ouders informeren ons goed en stemmen de maatregelen af die ze nemen. Dat is van belang, omdat ze daarmee de risico’s van meer besmettingen beperken.” Het aantal positief geteste kinderen is op De Ruimte erg beperkt waardoor er nog geen grote ingrepen nodig zijn. De school maakt in samenspraak met de medezeggenschapsraad de afweging of uitbreiding van de maatregelen op schoolniveau nodig en wenselijk is. “Dat zijn lastige afwegingen. We willen immers voorkomen dat een groep kinderen gedwongen in thuisquarantaine moet. Ook willen we voorkomen dat gezinnen belast worden met de opvang en begeleiding van hun kind wanneer er thuisonderwijs wordt ingesteld”, aldus de directeur. Volgens Michiel moet het onderwijs op school zo normaal mogelijk kunnen doorgaan en daarom is het wellicht denkbaar dat ze aanpassingen in het lesprogramma moeten maken. “We hopen dat de grote toename binnenkort weer afneemt tot een beheersbaar niveau”, aldus de directeur.

Groep in quarantaine
Op De Bloktempel is het een ander verhaal. Kelly Hulshof, directeur van De Bloktempel: “Corona houdt ons flink bezig; in verschillende groepen testen leerlingen positief op een zelftest. Het is duidelijk dat het virus onder onze kinderen rondgaat en ook onder hun ouders.” Op De Bloktempel is op dit moment één groep gesloten; dat is de tweede sinds de herfstvakantie. “De overstap naar online-onderwijs gaat goed en het lesgeven verloopt soepel. Daar hebben we sinds de lockdown veel ervaring mee”, aldus Kelly. Het is voor de directeur dagelijks een enorme organisatorische puzzel om de bezetting op school rond te krijgen, in contact te blijven met de GGD en met de ouders, en met elkaar adviezen op te volgen. Kelly: “Ik ben trots op de kinderen, de ouders en vooral het team. Iedereen pakt het fantastisch flexibel op met veel begrip en respect voor ieders situatie en gemaakte keuzes, ook al is dat zeker niet altijd voor iedereen makkelijk.”

Testen
Het maken van een testafspraak bij de GGD is moeilijk en duurt op dit moment langer, en ook de uitslag kan wat langer op zich laten wachten. Kelly: “Ook de prio-lijn voor leerkrachten is ernstig vertraagd, het is simpelweg te druk bij de GGD.” Veel Nederlanders, en dus ook inwoners van Son en Breugel, hebben problemen ondervonden om telefonisch of digitaal een testafspraak bij de GGD te maken. Dorpsgenoot Daïm Willemse laat in een reactie weten dat het in de ochtend niet lukte, maar dat later op de dag wel een afspraak gemaakt kon worden voor de dag erop. Een andere inwoner laat weten dat er wel een mogelijkheid was om dezelfde dag te testen, maar zij moest daar veel verder voor rijden. “Daags daarna heb ik opnieuw gekeken en toen kon ik op dezelfde dag wel terecht in Eindhoven. De uitslag had ik overigens vijf uur nadat ik de test had gedaan, die overigens negatief was”, aldus de dorpsgenoot die anoniem wenst te blijven.